Adeziv Bonding Uygulaması

Adeziv Bonding Uygulaması (Adeziv Sistem) Nedir?

Adeziv Bonding Uygulaması; Dişlerdeki şekil bozukluklarını veya dişlerdeki kusurları tedavi etmek için yapılmaktadır. Buna bağlı olarak dişler arasındaki boşluklar ve dişte doku kaybının fazla olmadığı durumlarda da bu tedavi yöntemine başvurulmaktadır. Toplum içerisinde dişlerinde aralıklara sahip birçok kişi vardır ve bu durum rahatsız edici bir görünüme sebebiyet verebilmektedir. Dişlerdeki aralıklar kişinin genel gülüşünü olumsuz bir şekilde etkilemektedir.

Adeziv sistem, günümüzde en çok uygulanan koruyucu diş hekimliği uygulamaları arasında yer almaktadır. Ayrıca bu işlemin en önemli özelliğinden birisi; doğal dişe herhangi bir hasar veya zarar vermemesidir. Kişinin dişlerinde aralıklar mevcutsa kullanılacak malzeme bu aralıklara yerleştirilmekte ve diş korunmaktadır.

Tüm yaş grubuna uygulanan adeziv bonding uygulaması kişinin dişlerinde estetik ve fonksiyonun tekrar kazanılmasına yardımcı olmaktadır.

Adeziv Sistem (Bonding) Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

2000’li yılların başında ortaya çıkan siyah dolgunun yerini zamanla kompozit dolgular almıştır. Renginin beyaz olması ve birçok kişi tarafından kullanılan bu dolgular ilk zamanlar çiğneme kuvvetine karşı gelmekte zorlanmaktaydı. Ancak ilerleyen süreçte gerçekleştirilen çalışmalar neticesinde bu kompozit dolgunların mukavemet gücü artırıldı ve arka azı dişlerinde de bu dolgulara yer verildi.

Estetik görünümlere sahip olan bu kompozit dolguların kolay uygulanır olması ve zaman tasarrufu sağlamasından dolayı günümüzde en çok tercih edilen çeşitler arasında yer aldığını söylemek mümkündür. Bu kompozit dolgular adeziv sisteminin ortaya çıkmasına ve tedavinin günümüzde sıklıkla kullanılmasında etkili olmuştur.

Bu şekilde adeziv bonding işlemlerinde bu dolgu çeşitleri kullanılmakta ve dişlere mükemmel bir görünüm kazandırılmaya çalışılmaktadır.

Bonding (Adeziv Sistem) İşlemi Nasıl Yapılır?

Hem estetik hem de dişlerdeki sorunlar için yapılan adeziv bonding işlemleri belirli bir süreci kapsamaktadır. Özellikle dişlerin rengi, şekli, boyu ve dişlerin duruşu uygun bir yapıda değilse bonding tedavisinden yararlanılmaktadır.

Bu tedavinin süresi diş sayısına göre farklılık göstermektedir ancak ortalama olarak 120 dakikadan bahsedilebilir. Uygulama içeriği şu şekilde gerçekleştirilmektedir;

  • Bu uygulama gerçekleştirilirken ilk önce diş rengine uygun malzeme seçilmektedir. Bu malzemeler kompozit dolgu ve fiber dolgudur. Daha sonra dişteki çürükler temizlenmektedir.
  • Dolgunun dişe iyi bir şekilde tutunması için diş yapısına uyumlu materyal kullanılmakta ve bu materyal ile örtülmektedir.
  • Diş rengine uyumlu olacak kompozit uygulamasına geçilmekte ve lazer ışını yardımıyla sertleştirme işlemi yapılmaktadır.
  • Yerleştirme sürecinden sonra diş şekillendirilmekte ve cilalanmaktadır.
  • İşlem sayesinde kişiler, dişlerindeki bozuk görüntüden ve yamukluk oluşumundan kurtulmaktadır. Adeziv bonding işlemleri sayesinde mükemmel görünüme sahip dişlere kavuşmak mümkündür.
  • Diş yapısı düzeltildikten sonra diş renklerinde doğal bir görünüm elde edilmektedir.
İlginizi Çekebilir  Diş Eksikliği

Adeziv Bonding İşlemi Kimlere Uygulanabilir?

Diş tedavileri arasında en düşük maliyete sahip işlemlerden birisi olan adeziv bonding yeni nesil diş hekimi uygulamaları arasında yer almaktadır. Bu işlemin en bilinen özelliklerinden birisi herkese uygulanabilir olmasıdır.

Herhangi bir yaş sınırı olmayan bu işlemler özellikle dişlerinde aralıklar bulunan kişiler tarafından tercih edilmektedir.

Çocuklar dahil yetişkinler, gülüşünün görünümünde rahatsız olanlar ve estetik kaygılara sahip olan herkesin yaptırabileceği uygulamalardır. Her geçen gün gelişmekte olan adeziv bonding işlemleriyle tedavinin işlevsel özellikleri artırılmakta ve bonding tedavisi ile daha iyi bir gülüşe sahip olmak mümkündür.

Tedavi Süresi Ne Kadardır? Adeziv Bonding Pahalı Mıdır?

Bonding işlemlerini diğer diş tedavilerinden ayıran önemli farklar vardır. Bunlardan en bilineni; farklı bir şekilde gerçekleştirilmesi ve kısa sürede yapılmasıdır. Hasta uygulama esnasında acı veya ağrı hissi yaşamamakta ve bundan dolayı lokal anestezi ve diğer uygulamalara gerek duyulmamaktadır.

Adeziv bonding uygulamasında kullanılan materyaller oldukça kaliteli içeriklere sahiptir. Böylece ekipmanlar daha uzun süreli bir kullanım sağlamaktadır.

Koruyucu estetik diş hekimliği alanında yer alan bonding uygulaması, gülüş tasarımı içerisinde yer alan tedavilerden en düşük maliyete sahip olandır. Aynı zamanda ekonomik olarak da birçok uygun seçeneği bünyesinde barındırmaktadır.

Adeziv bonding fiyatları ile ilgili en doğru bilgiye uygulama merkezinden ulaşılabilmektedir. Kullanılan malzeme ve tedavi içerikleri belirlendikten sonra maliyet ortaya çıkmaktadır.

Adeziv Sistem (Bonding) Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

  • İşlemden sonra kişinin günlük hayatına devam etmesinde herhangi bir sakınca yoktur.
  • İşlem sonrasındaki ilk 48 saat leke durumlarından korunmak için renkli yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır.
  • İşlem esnasında malzemeye hemen ışık verilmekte ve sertleştirilme gerçekleştirilmektedir. Dolayısıyla adeziv bonding uygulaması sonrasında yeme içmede bir problem meydana gelmemektedir.
  • Bu işlemden sonra bekleme süresi bulunmamaktadır.
  • İşlemden sonra diş her türlü fonksiyonunu yerine getirmektedir.
  • Bu tedavi sonrasında rutin ağız bakımı yapmak süreç için oldukça önemlidir.
  • Belli aralıklarla kontrollerin yapılması gerekmektedir.
  • Uygulama sonrasında bonding parçasında bir kırık oluşursa hemen tamir edilmekte ve onarım işlemleri rahat bir şekilde yapılabilmektedir. Adeziv bonding uygulaması sonrasında kahve, çay ve sigara dişte renklendirme oluşturacağı için tüketilmemelidir.

Adeziv Sistem (Bonding) İşleminden Sonra Diş Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Estetik kaygılar dolayısıyla yapılan adeziv bonding uygulaması sonrasında uygun bir diş bakımı yapmak gerekmektedir. İşlemden sonra kişi normal koşullarda dişine gösterdiği hassasiyeti aynı şekilde yapmalıdır. Bonding uygulamasının yapıldığı dişlerde sert maddeleri kırmaktan kaçınmak oldukça önemli bir konudur. Ayrıca işlem sonrasında aşırı sıcak ve soğuk yiyeceklerden uzak durulmalıdır.

İlginizi Çekebilir  Diş Lezyonu

Uygulama sonrasında ağız içi diş temizliği ve bakımına titiz bir şekilde yaklaşılmalı ve özenli gösterilmelidir. Yemeklerden sonra dişleri fırçalamak ve ağız suyu kullanmak diş bakımının gerekliliklerinden birisidir. Dolayısıyla bu rutinleri yerine getirerek diş bakımı gerçekleştirilmelidir.

Tırnak yeme alışkanlığına sahip olan kişiler için adeziv bonding işlemleri sakıncalı olabilmektedir. Bu alışkanlığı bulunan kişiler bu tedavi içeriğine zarar verebilmektedir.

İşlem sonra hekimin önerileriyle 6 ayda bir olacak şekilde kontrole gidilmelidir. Buna bağlı olarak dişlerde renk değişikliğine sebebiyet verebilecek maddelerden de uzak durmak gereklidir.

Adeziv Sistem (Bonding) İşleminden Sonra Dişlerde Renk Değişikliği Görülür Mü?

Bu uygulamanın içerisinde mikrofil ajanlar kullanılmakta ve bu ajanlar diş yapısı ve dokusuna benzer içerikler barındırmaktadır. Diş yapısı ve dokusuna benzerliği olduğu için doğal dişlerin etkilendiği miktardan daha fazla renk değişikliği ortaya çıkmamaktadır.

Süreç içerisinde diş hekimi pürüzleri cilalayarak düzeltmekte ve lekelenme gibi oluşumlar meydana gelmemektedir.

Dişlerde hafif derecede renk değişikliğine sebep olabilecek şeyler; çay, kola, kahve ve şarap gibi içeceklerdir. Ancak adeziv bonding işlemi sonrasında düzenli aralıklarla kontrole gidildiği zaman diş hekimi tarafından cilalama uygulamasına yer verilmekte ve renk değişikliği giderilmektedir.

İşlemden sonra ağız ve diş bakımı gerektiği şekilde yerine getirilmezse sararma ve lekelenme durumları meydana gelebilmektedir.

Adeziv Sistem (Bonding) İşlemi Herkese Uygulanabilir Mi?

Bu işlemler her yaşta uygulanabilmesiyle bilinmektedir. Adeziv bonding uygulaması sayesinde kişinin her türlü estetik kaygıları giderilmektedir. Özellikle diş şeklini ve gülüşünü beğenmeyen kişilerin sıklıkla başvurduğu uygulamalardır. Bonding uygulamasından yararlanabilecek kişiler şunlardır;

  • Dişlerinde kırıklar olan kişiler
  • Dişlerinin rengini ve şeklinde değişiklik yapmak isteyenler
  • Dişlerinde çürükleri olan kişiler
  • Diş aralarında boşluk bulunan kişiler
  • Dişlerini büyütmek veya dişteki kusurlarını gizlemek isteyenler
  • Diş boylarının aynı ölçüde olmasını isteyenler adeziv bonding işlemini yaptırabilir.

Bu diş tedavisi uygulaması hızlı, kaliteli ve kolay bir şekilde uygulanmasının yanı sıra ekonomik seçenekleri de barındırdığından birçok bütçeye hitap etmektedir. Bu diş tedavisinin kişiye faydalı olup olmadığı hekim kontrolleri sonucunda belirlenmekte ve diğer diş tedavisi işlemleri diş hekimleri aracılığıyla önerilmektedir.

Adeziv Sistem (Bonding) İşleminin Maliyetini Ne Belirler?

Bu tedavi süreçlerinin maliyetine dair birçok faktörden bahsetmek mümkündür. Adeziv bonding tedavisinin maliyetlerini etkileyen bu faktörler;

  • Uygulamada kullanılan malzeme
  • Malzemenin kalitesi
  • Yapılan işçilik
  • Uygulamanın yapılacağı merkez
  • Tedavi uygulanan diş sayısı
  • İşlem süresi

Tedavi içeriğindeki bu faktörler maliyetlere dahil edilmekte ve buna göre belirlenmiş bir fiyat aralığı ortaya çıkarılmaktadır. Adeziv bonding uygulamasının maliyetleri genel olarak her bütçeye uygundur. Dolayısıyla bu işlemlerden herkes bütçesine göre yararlanabilmektedir. Bu uygulama fiyatlara etki eden en önemli unsurlardan birisi tedavi uygulanan diş sayısıdır. Uygulamanın yapılacağı diş sayısı belirlenmeden net bir maliyet ortaya çıkarmak zor olacaktır.

İlginizi Çekebilir  Dolgu Tedavisi

Adeziv Bonding Fiyatları 2024

İşlemin içerisinde birçok unsur fiyatların değişmesine neden olmaktadır. Adeziv bonding işleminin içerisinde unsurlar şunlardır;

  • İşlemin yapılacağı klinik merkez
  • Uzmanın ve ekibinin deneyimi
  • Kullanılan malzemenin çeşidi ve kalitesi
  • Uygulama yapılacak diş sayısı
  • İşlemin süresi ve ek hizmetler

Tüm bu maddeler bonding uygulamasının fiyatlarının artmasına neden olabilmektedir. İşlemlerde kompozit dolgu ve fiber dolgu malzemeleri kullanılmaktadır. Hastanın diş yapısı ve sorununa bağlı olarak diş hekimi dolgu seçiminde bulunmaktadır. Bu dolgu seçimi fiyat aralıklarının değişmesine neden olmaktadır.

Bonding işleminin uygulanacağı bölgede işlemin fiyatlarında değişiklikler görülmesine sebebiyet verebilmektedir. Aynı zamanda işlemin süresi ve diğer unsurlarda maliyet tablosunda farklılıklar görülmesini sağlamaktadır. Adeziv bonding fiyatları ile ilgili uygulama merkeziyle iletişime geçilmeli ve detaylı bilgi alınmalıdır.

Sık Sorulan Sorular

Bu Sistem Uygulanırken Ağrı Hissedilir Mi?

İşlem sırasında ağrı hissetmek birçok kişiyi endişelendiren durumlardan birisidir. Oysa bonding tedavisinde aşındırma işlemlerine gerek duyulmamakta ve bundan dolayı ağrı yaşanmamaktadır. Ayrıca işlem başlamadan önce anestezi uygulamalarına da yer verilmemekte ve buna bağlı olarak ağrı ve sızı gibi durumlar yaşanmamaktadır.

Doğal Görünür Mü? Bir Adeziv Sisteminin Ömrü Ne Kadardır?

Tüm tedavi yöntemlerinde belirli bir kalıcılık süresi vardır. Bu işlemlerinde kendisine has bir kalıcılık zaman dilimi mevcuttur. İşlemde farklı dolgu çeşitleri kullanılsa da bu işlemlerin kalıcılığı 5 ile 10 yıl arasında değişiklik göstermektedir.

Buna bağlı olarak dişlere gerekli bakımlar yapıldığı taktirde kalıcılık süresi daha da uzun olabilmektedir. Bu şekilde kişiler uzun ömürlü bir şekilde dişlerini kullanmaya devam etmektedir.

Bu Sistemin Uygulandığı Dişler Özel Bir Bakım Gerektirir Mi?

Bonding işlemleri dişlere uygulanan bir tedavi yöntemidir ve özel bir bakım gerektirmektedir. Özellikle işlemden sonra dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. İşlem sonrasında sert yapılı gıdalar tüketilmemeli ve sert kabuklu yiyeceklerin dişlerle kırılmaması gereklidir.

Bunların dışında ağız bakımı normalde yapıldığı gibi hassas ve titizlikle gerçekleştirilmelidir. Bu bakımlar bonding tedavi sürecinin kalıcılığını etkilemektedir. Bunların dışında yapılması gereken başka bakımlar yoktur.

Adeziv Bonding İşlemi Ne Kadar Sürer?

İşlemin süreci tedavi sürecindeki uygulamalara göre değişiklik göstermektedir. Detaylı işlemler 1 saat içerisinde tamamlanırken basit işlemler için 15 dakika gibi bir süre yeterli olmaktadır. Aynı zamanda işlem süresinde değişiklikler meydana getiren unsurlardan birisi uygulamanın yapılacağı merkezdir. Ayrıca hastanın ihtiyacına ve işlem bölgesine göre çok farklı sürelerden bahsetmek mümkündür.