Çene Ağrısı

Çene Ağrısı Nedir?

Çene Ağrısı, çene bölgesinde hissedilen ve zaman zaman konuşma, çiğneme, yutma gibi hareketleri zorlaştıran her türlü ağrıya denmektedir. Çene eklemi rahatsızlıklarında en çok görülen şikayetlerden biridir.

Şiddeti kişiden kişiye göre değişen bu çene ağrısı günlük hayatı olumsuz yönde etkilemekte ve hatta vücudun ihtiyaç duyduğu besin öğelerinin karşılanamamasına kadar varan büyük sorunlara yol açabilmektedir.

Ağrılar tek taraflı olabildiği gibi iki taraflı da görülebilmektedir. Farklı sebeplerle ortaya çıkan ağrıların, kısa sürelerde geçmediği ve artarak çoğaldığı durumlar söz konusu olduğunda bir an önce teşhis ve tedavinin başlaması gerekmektedir.

Çene Ağrı zamanla yeni semptomlar da eşlik edebilmekte ve bu durum, vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulmasının gerekliliğinin altını çizmektedir.

Farklı hastalıklara bağlı olarak farklı türleri gözlemlense de en çok ortaya çıkan temporomandibular semptomlar; bölgesel şişlikler, yüksek ateş, apse ve diş ağrısı, kulak ve baş bölgesinde ağrı, ağızda yanma hissi, acıya duyarlılık, eklem ve kas hassasiyeti, çenede hareket yeteneğinin azalması, çenenin kilitlenmesi, çenenin kasılması, çeneden ses gelmesi, baş dönmesi, uğultu ve çınlamadır.

Çene Ağrısı Neden Olur?

Vücudumuzda bir ağrı meydana geldiğinde, problemin ana kaynağı her zaman ağrı hissedilen bölge olmayabilir. Değişik nedenlere bağlı olarak gelişen ağrı ile öncelikle ağız ve diş sağlığı ile ilgili olmakla beraber kalp krizinin belirtilerinden bile sayılabilmektedir.

Akut nedenli ağrılar uykusuzluk, yorgunluk, stres, depresyon, vitamin ve mineral eksikliği gibi etkenlere bağlı olarak gelişmektedir.

En etkili olanı ve yaygın görüleni ise çene hareketinden sorumlu kas topluluğuna ve temporomandibular ekleme ilişkin sorunlardır.

Çene eklemi rahatsızlıkları; kemikleri bir arada tutan sert bağ dokusu, baş ve boyun kaslarının bir kısmı, yanak, dudak, dişler ve tükürük bezlerinden oluşan sistemleri etkilemektedir. Bu bozukluklara bağlı ağrılar, en çok 20 ila 45 yaş arasında ve doğurganlık çağındaki kadınlarda görülmektedir.

Çenede ağrı oluşumuna neden olan faktörler şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Travma ve yaralanmalar (çeneye darbe alma, diş gıcırdatma ve sıkma (bruksizm), diş kaybı, diş kırılması, çok uzun süren dental işlemler vb.)
  • Diş ve diş eti problemleri (çürük diş, apse gelişimi, diş dizilim bozuklukları vb.)
  • Doğumsal anatomik bozukluklar (diş çapraşıklıkları, alt ve üst çene geriliği/ileriliği, hatalı postür vb.)
  • Romatoid Artrit
  • Tiroid hastalıkları
  • Lyme hastalığı
  • Lupus hastalığı
  • Fibromiyalji
  • Multipl skleroz
  • Osteomiyelit
  • Tümör ve kistler
  • Uyku apne sendromu
  • Nöropatik ağrılar (Trigeminal nevralji, postherpetik nevralji vb.)
  • Vasküler ağrılar (kalp krizi vb.)
  • Gerilim tipi baş ağrıları
  • Migren ağrıları
  • Sinüzit
  • Diğer hastalıklar (kabakulak, tetanoz)
  • Tırnak yeme gibi parafonksiyonel davranışlar

Genellikle diş hekimliği alanına giren bir problem olan, duygusal stres ve psikolojik nedenlerden kaynaklı da olabilmekte ve multisipliner bir ekip çalışması gerektirmektedir.

Çene Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?

Geçici çözümlerin yanı sıra sağlık probleminin uzmanlar tarafından teşhis edilmesi ve hemen tedaviye başlanması, erken tanı açısından büyük önem arz etmektedir. Ağrı tedavisinin efektif olabilmesi için altta yatan hastalığın bulunması ve kontrol altına alınması gerekmektedir.

Tedavi planı ağrının sebebine göre değişkenlik göstermekle birlikte öncelikle hastanın tıbbi öyküsü (tanısı konmuş hastalıklar, kullanılan ilaçlar, alerji durumu vs.)  detaylı olarak alınmaktadır.

Gerekli bilgiler öğrenildikten sonra uzman diş hekimi tarafından fiziksel muayene (ağız ve çene kaslarının, boyun kemiğinin ve sinirlerin kontrol edilmesi vs.) yapılmaktadır. Muayene sonrası gerekirse kan tahlili istenip görüntüleme tekniklerine (panoramik röntgen, tomografi, MR vs.) başvurularak ağrının kaynağı hakkında bir değerlendirme yapılmaktadır.

Uygulanan tanı yöntemleri ve değerlendirmeler sonucunda da çene ağrılarına neden olan durum tespit edilerek hangi tedavi prosedürünün uygulanacağına karar verilmektedir. Tedavideki başarı oranı teşhisin doğruluğuna ve tedavi sürecine olan uyuma bağlıdır.

Kişide meydana gelmiş olan hastalık tespit edildikten sonra izlenecek yol belirlenir. Enfeksiyon yapısal bozukluk gibi nedenlerden meydana gelebilir. Kişinin durumuna uygun olacak şekilde cerrahi müdahale veya ilaçla müdahale işlemi yapılır. Bunun yanı sıra gevşeme terapileri de tavsiye edilir.

Çene Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Meydana gelen ağrıdan önce belirli semptomlar göstererek kendini belli eder. Bunlar ise en başlıca olarak kas ve eklemlerde bulunan hassasiyet çenenin hareket etmesi ile birlikte meydana gelebilen yüzde ağrı çeneyi istenilen şekilde hareket ettirememe diş ağrısı ve apse oluşumu en belirli örneklerdendir.

Çene Ağrısı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Ağrının osteoemiyelit, enfeksiyon gibi durumlara bağlı olarak geliştiği tespit edilirse antiviral ya da antibiyotik içerikli ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Diş gıcırdatma, diş sıkma, çene kasılmaları gibi temporomandibular bozukluklar (TMD) yüzünden çene ağrılarını yaşanıyorsa antienflamatuar, sakinleştirici, kas gevşetici ilaçlar, enjeksiyon ve ağız plağı-eklem plağı, ağız koruyucu gibi çözümlere başvurulmaktadır.

Çürüğe bağlı bir ağrı yaşanıyorsa kök kanal tedavisi, diş çekme gibi yöntemler uygulanmaktadır. Odontojenik tümör-kist varlığında veya ağız yapısında sapma tespit edildiğinde artroskopi ve açık çene ameliyatı gibi cerrahi müdahaleler yapılmaktadır. Ağrının kaynağına bağlı olarak çene eklemini güçlendirici egzersizler, gevşeme terapileri ve sıcak/soğuk kompres vb. alternatifler tavsiye edilmektedir.

Çenede meydana gelen rahatsızlıklar, baş ve boyun kaslarındaki bölgeleri etkilediğinden dolayı çene kaslarına bağlı bir ağrı gözlendiğinde kasların rahatlatılması için masaj ve akupunktur gibi yöntemler de önerilmektedir. Kişinin, günlük hayatında daha rahat etmesi ve hem mental hem de fiziksel sağlığını koruyabilmesi için tıbbi tedavilere ek olarak yaşam tarzı stratejisini de değiştirmesi gerekmektedir.

İlginizi Çekebilir  Kron Köprü Protez

Sert yiyeceklerden ve kafeinden kaçınmak, çeneyi dinlendirmek, uyku pozisyonunu değiştirmek, diş bakımına dikkat etmek ve omuzda uzun süre ağır çanta taşımamak yapılacak basit şeylerden sadece bazılarıdır.

Çeneden Neden Ses Gelir?

Toplumda yaygın olarak gördüğümüz çene ağrıları, basit bir sağlık sorunu olarak düşünülse de önemsenmediği taktirde hayatı tehdit eden önemli bir hastalığın habercisi olmaktadır. Temporomandibular eklem dediğimiz çene eklemindeki yapıların birbiriyle çalışmalarındaki uyum bozulursa ilk olarak ağrı ve kasılmalar başlamaktadır.

Durum kötüleştikçe bu belirtilere çenenin açılıp kapanması sırasında oluşan ‘’klik’’ sesi eklenmektedir. Yutkunma, yemek yeme ve konuşma gibi günlük yaşam aktiviteleri sırasında oluşan ağrıya çeneden gelen sesler de eşlik ediyorsa başta temporomandibular bozukluklar (TMD) olmak üzere pek çok sağlık probleminden şüphelenilmektedir.

Çeneden değişik sesler gelmesi, akut süreçli olduğunda normal kabul edilse de özellikle kendiliğinden geçmeyen ağrıların nedenleri dikkate alınmalıdır. Vakit kaybetmeden uzman bir diş hekimine muayene olunmalıdır. En doğru tedavi yönteminin belirlenmesi, hastanın yaşam kalitesinin daha iyi noktalara taşınmasına yardımcı olacaktır.

Çene Altı Ağrısı

Kişilerin çiğneme ve yutma gibi fonksiyonlarını olumsuz yönde etkileyen çene altı ağrısı, çiğnemeyi sağlayan kaslarda veya kafatası ekleminde meydana gelen rahatsızlıklardan kaynaklı oluşmaktadır. Çene altında oluşan ağrı şikayetlerinde önce detaylı tetkikler yapılmakta, sonuca göre ilaç tedavisi ya da farklı yöntemlere başvurulmaktadır.

Çene Ağrısı Fiyatları 2024

Bireylerin ihtiyaçlarına, uygulanacak tedavi yöntemi ve sürecine göre farklılık göstermektedir. Siz de nedenini bilmediğiniz bir çene ağrısı ve ona eşlik eden belirtileri yaşıyorsanız zaman kaybetmeden bir diş hekimine giderek ve gerekli taramaları yaptırarak en iyi sonuca ulaşabilirsiniz.

Alanında uzman diş hekimi kadrosu ile ağız-diş sağlığı alanında gelişmiş tanı-tedavi hizmeti sunmakta olduğumuz İdea Dental Clinic’te olacağınız muayene sonrası gerekli görülen tedavi şekline göre toplam maliyeti belirlemekteyiz. Çene ağrısı fiyatları 2024 hakkında detaylı bilgi için bizimle irtibata geçebilirsiniz

Çene ağrı teşhisi nasıl konulur?

Kişide görülen çene ağrılarında teşhisi için ilk olarak hastanın sağlık geçmişi dikkatli bir şekilde incelenir. Hastanın önceden sağlık sorunu olduğu veya kullanılan ilaçlar hakkında bilgi alınır. Kişiye fiziksel muayene yapılır ve gerek görülür ise kan testlerine maruz bırakılır. Gerekli test ve işlemler ile hasta iyileştirilir.

Çene ağrısına ne iyi gelir?

Çene bölgesinde ağrıyan yere ısıtılmış havlu koymak ağrılı olan bölgeye soğuk uygulaması yaparak ve doktor tavsiyesi deki en uygun ağrı kesicileri kullanarak bu sorundan kurtulma şansı yakalayabiliniz.

Çene ağrı kendiliğinden geçer mi?

Çene ağrıları kimi zaman geçiş gösterdiği bilinebilir. Ancak geçiş göstermeyen ve şiddetini koruyan durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna giderek muayene olunması tavsiye edilir. Bunun nedeni çene ağrının belirli bir sorunun habercisi olabileceğidir

Sol çene ağrısına ne iyi gelir?

Kişiler sol çene ağrı yaşıyor ise işaret parmağı ve orta parmak ile bastırarak ve daha sonra daireler çizerek masaj yapması sol çene ağrısı sorununa iyi gelir.

Çene eklem yeri neden ağrır?

Çene eklem sorunları genel olarak sert veya yumuşak dokuların değişikliğinden kaynaklanan bir sorun olabilir. Veya çene eklemi sert dokusunun dejenerasyonundan meydana gelmektedir.

Çene ağrısı neyin belirtisi?

Kişide görülen ağrılarda genel olarak sinüzit migren ağrıları baş ağrıları ve kemik dolgusu iltihabı kireçlenmeden meydana gelip diş eti ve dış hastalıklarından da kaynaklanabilir.

Sakız çiğnemek ağrıya iyi gelir mi?

Uzman doktorlara göre sakızın uzun süre çiğnenmesi çene kaslarında güçsüz bir duruma ve çene eklemlerinde rahatsızlıklara yol açar.

Çene iltihabı nasıl geçer?

Çene iltihap durumu bazı durumlarda hastanede geçişi yapılması gerekirken bazı durumlarda ise antibiyotik kullanılması gerekir.

Çene Ağrısı Nasıl Geçer?

Meydana gelen çene ağrı uygulanan soğuk baskılarla veya parasetamol ve ibuprofen içeren ağrı kesiciler ile geçebilir.

Çene kanseri belirtileri nelerdir?

Kişide meydana gelen ağrı şişlik küçük kitle görünmesi ve aynı zamanda dış sallanması kişide çene kanseri için yeterli belirtilerdendir. Vücudun diğer bölgelerine yayılma riski bulunur.

Çene Ağrı ile Birlikte Görülen Sorunlar

Çene ağrısı ile birlikte kişide has ve eklemlerde hassasiyet kulaklarda meydana gelen ağrı ve çınlama bununla birlikte çenenin kilitlenmesidir.

Çene ağrısına eşlik eden semptomlar nelerdir?

Çene ağrısına eşlik eden semptomlar başlıca çene hareketi ile yüzde acı hissedilmesi diş ağrısı ve apse durumudur.

Çene ağrısı ne zaman tehlikeli?

Çene ağrısı, birçok farklı nedenden kaynaklanabilir ve çoğu zaman geçici veya hafif bir sorunun belirtisi olabilir. Ancak, bazı durumlarda çene ağrısı daha ciddi bir sağlık sorununun belirtisi olabilir ve bu nedenle dikkate alınmalıdır. İşte çene ağrısının tehlikeli olabileceği durumlar:

Kalp Krizi: Çene ağrısı, kalp krizi belirtisi olabilir. Kalp krizi sırasında göğüs ağrısı genellikle başlangıç ​​noktasıdır, ancak bazen bu ağrı çene, boyun ve sol omuz gibi bölgelere yayılabilir. Eğer şiddetli ve ani başlayan çene ağrınız varsa ve özellikle diğer kalp krizi belirtileriyle birlikte geliyorsa (örneğin, göğüs ağrısı, nefes darlığı), hemen acil tıbbi yardım almalısınız.

Temporomandibular Eklem (TMJ) Bozukluğu: Çene ağrısı sıklıkla temporomandibular eklem (TMJ) bozukluğu ile ilişkilendirilir. Bu durum çene eklemi ve çevresindeki kaslarla ilgili sorunları içerir. Ancak, TMJ ağrısı genellikle hafif veya orta şiddette olup, çoğu zaman kendiliğinden geçer. Eğer çene ağrınız şiddetli ise veya uzun süre devam ediyorsa, bir sağlık profesyoneli tarafından değerlendirilmelidir.

İlginizi Çekebilir  Çarpık Diş

Diş Problemleri: Diş çürüğü, diş iltihapları veya dişeti hastalıkları gibi diş sorunları, çene ağrısına neden olabilir. Bu ağrılar genellikle lokalizedir ve diş doktorunuz tarafından tedavi edilebilirler.

Sinüs Enfeksiyonları: Sinüs enfeksiyonları, çene bölgesinde ağrıya neden olabilir çünkü sinüsler burun boşluğunun yanında yer alır. Bu ağrılar genellikle başın üst kısmında hissedilir ve diğer belirtilerle birlikte gelir.

Tümörler veya Kistler: Nadir durumlarda, çene bölgesindeki ağrı tümörler veya kistler gibi daha ciddi sorunların belirtisi olabilir. Bu durumlar profesyonel bir tıbbi değerlendirme gerektirir.

Çene ağrısı için ne yapmalı?

Çene ağrısı, birçok farklı nedenden kaynaklanabilir ve rahatsız edici bir sorun olabilir. Ancak, çoğu çene ağrısı durumu hafif veya geçici olabilir ve evde alınabilecek bazı basit önlemlerle hafifletilebilir. İşte çene ağrısını hafifletmek ve rahatlamak için yapabileceğiniz bazı adımlar:

Soğuk veya Sıcak Kompresler: Çene ağrısını hafifletmek için soğuk veya sıcak kompresler kullanabilirsiniz. Soğuk kompresler şişmeyi azaltabilirken, sıcak kompresler kasları rahatlatabilir. Her iki yöntemi de kullanabilir ve hangisinin daha iyi geldiğini deneyerek bulabilirsiniz.

Ağrı Kesici İlaçlar: Eğer çene ağrısı şiddetliyse veya dayanılmazsa, doktorunuzun veya eczacınızın önerdiği ağrı kesici ilaçları kullanabilirsiniz. Ancak, ilaç kullanmadan önce bir sağlık profesyoneliyle görüşmek önemlidir.

Ağız Egzersizleri: Bazı durumlarda, çene ağrısını hafifletmek ve çene eklemi (TMJ) sorunlarını tedavi etmek için ağız egzersizleri yapılabilir. Bu egzersizleri bir fizyoterapist veya diş hekimi tavsiye edebilir.

Diş Sağlığına Özen Gösterme: Diş problemleri çene ağrısının bir nedeni olabilir. İyi bir diş hijyeni pratiği sürdürmek, diş çürüğü ve dişeti hastalıklarını önlemeye yardımcı olabilir.

Stres Yönetimi: Stres, çene kaslarını sıkıştırarak çene ağrısına neden olabilir. Stresi azaltmak ve gevşemek için meditasyon, yoga veya derin nefes egzersizleri gibi stres yönetimi tekniklerini deneyebilirsiniz.

Yumuşak Yiyecekler Tüketme: Çene ağrısı yaşarken sert veya zorlayıcı yiyeceklerden kaçının. Yumuşak yiyecekler tüketmek çene kaslarınızı daha az zorlar.

Dinlenme: Çene ağrısı yaşarken çene kaslarını dinlendirmek önemlidir. Gerektiğinde dinlenmek ve çene kaslarını fazla zorlamamak ağrının hafiflemesine yardımcı olabilir.

Çene ağrısı nerelere vurur?

Çene ağrısı, vücutta farklı bölgelere yayılabilen veya lokalize olabilen bir rahatsızlıktır. Bu ağrı, çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir ve farklı semptomlarla birlikte görülebilir. İşte çene ağrısının vurabileceği yaygın bölgeler:

Çene Bölgesi: Çene ağrısı genellikle doğrudan çenenin alt kısmında veya çene ekleminde hissedilir. Bu bölgedeki ağrı, çene eklemi (TMJ) sorunları, diş çürükleri veya dişeti enfeksiyonları gibi çene sağlığı sorunlarından kaynaklanabilir.

Kulak: Çene ağrısı bazen kulak bölgesine de yayılabilir. Özellikle çene eklemi sorunları veya TMJ disfonksiyonu olan kişilerde kulak ağrısı sıkça görülür.

Boyun: Çene ağrısı, boyun bölgesine de yayılabilir. Bu durum, çene kaslarının gerginliği veya çene eklemi sorunlarından kaynaklanabilir. Bu ağrı boyunda sertlik veya gerilme hissi şeklinde hissedilebilir.

Baş: Şiddetli çene ağrısı bazen başın üst kısmına veya şakaklara yayılabilir. Özellikle migren veya gerilim tipi baş ağrısı ile birlikte görülen çene ağrısı bu bölgelere de vurabilir.

Gözler: Nadir durumlarda, çene ağrısı göz bölgesine de yayılabilir. Bu, diş çürükleri veya sinüs enfeksiyonları gibi sorunlarla ilişkilendirilebilir.

Dişler: Çene ağrısı sıklıkla dişlerle ilişkilendirilir. Diş ağrısı, diş çürükleri, diş eti hastalıkları veya diş implantı gibi diş sağlığı sorunlarından kaynaklanabilir.

Yüz: Çene ağrısı yüz bölgesine de yayılabilir ve özellikle yüz kaslarının gerginliği nedeniyle hissedilebilir.

Çene ağrısı tedavi edilmezse ne olur?

Çene ağrısı, tedavi edilmezse çeşitli komplikasyonlara neden olabilir. Bu nedenle, çene ağrısının altında yatan nedenin belirlenmesi ve uygun tedaviye başvurulması önemlidir. İşte çene ağrısının tedavi edilmezse ortaya çıkabilecek potansiyel sorunlar:

Artan Ağrı ve Rahatsızlık: Çene ağrısı, zamanla şiddetlenebilir ve daha fazla rahatsızlık yaratabilir. Tedavi edilmeyen çene ağrısı, günlük yaşamı olumsuz etkileyebilir.

Çene Eklemi Sorunları: TMJ (Temporomandibular Eklem) bozukluğuna bağlı çene ağrısı tedavi edilmezse, bu sorun ilerleyebilir ve çene eklemi fonksiyonunu daha da bozabilir. Bu durum çene hareketlerini kısıtlayabilir ve çiğneme güçlüğüne neden olabilir.

Diş Problemleri: Diş ağrısı veya çene ağrısı, diş sağlığı sorunlarının bir işareti olabilir. Bu sorunlar tedavi edilmezse, diş çürükleri, diş eti hastalıkları veya diş kaybı gibi diş problemleri daha da kötüleşebilir.

Baş Ağrısı: Çene ağrısı sıklıkla baş ağrısı ile birlikte görülür. Tedavi edilmeyen çene ağrısı baş ağrısının şiddetini artırabilir ve bu durum yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir.

Sinir Problemleri: Bazı çene ağrısı nedenleri, sinirler üzerinde baskı yapabilir. Bu, yüzünüzde uyuşma veya karıncalanma hissine neden olabilir.

Psikolojik Etkiler: Sürekli çene ağrısı yaşamak, depresyon, kaygı ve stres gibi psikolojik sorunlara yol açabilir. Ağrı ve rahatsızlık, günlük yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir.

İşlevsizlik: Şiddetli çene ağrısı, çiğneme, konuşma ve yutma yeteneklerini olumsuz etkileyebilir. Bu, günlük yaşamın işlevselliğini azaltabilir.

Çene kayması nasıl belli olur?

Çene kayması, tıbbi terimle “mandibular dislokasyon” veya “çene çıkığı” olarak adlandırılır ve genellikle belirgin semptomlarla kendini gösterir. Çene kayması, çenenin normal pozisyonundan çıkması veya yerinden çıkması durumunda meydana gelir. Bu durumun belirlenmesi ve tanı konulması genellikle gözle görülür ve semptomlara dayanır. İşte çene kaymasının belirtileri ve nasıl belli olduğu:

Şiddetli Ağrı: Çene kayması, şiddetli ağrıya neden olabilir. Ağız açmak veya çiğnemek ağrılı olabilir.

Çene Yerinden Çıkmış Gibi Hissedilme: Çene kayması yaşayan kişiler, çenenin yerinden çıkmış gibi hissedebilirler. Çoğu zaman bu durum ağrılı bir şekilde hissedilir.

İlginizi Çekebilir  Gülüş Tasarımı

Ağız Açma Sorunu: Çene kayması yaşayan kişiler, ağızlarını normalden daha az açabilirler veya hiç açamayabilirler.

Konuşma Zorluğu: Çene kayması, konuşmayı zorlaştırabilir ve konuşma sırasında ses değişikliklerine neden olabilir.

Yüz Şeklinde Değişiklik: Çene kayması, yüzün simetrisini bozabilir ve yüzün bir tarafının diğerinden farklı görünmesine neden olabilir.

Yutma Güçlüğü: Şiddetli çene kayması, yutma güçlüğüne yol açabilir ve yemek yeme zorlaşabilir.

Çene Kilitlenmesi: Çene kayması yaşayan bazı kişiler, çene kilitlenmesi yaşayabilirler. Bu durumda çene normal pozisyona döndürülemez.

Çene kayması, çoğu zaman travma sonucu veya yanlış bir hareket sonucu meydana gelir. Özellikle çenenin anormal bir pozisyonu korumasız bırakıldığında bu tür sorunlar olabilir. Çene kayması yaşandığında, tıbbi yardım gereklidir. Çene kaymasını teşhis etmek ve düzeltmek için bir sağlık profesyoneli veya acil servis ile iletişime geçilmelidir.

Çene eklemi iltihabı belirtileri nelerdir?

Çene eklemi iltihabı, tıbbi terimle “Temporomandibular Eklem (TMJ) iltihabı” veya “TMJ sendromu” olarak adlandırılır ve çene eklemi ve çevresindeki yapıları etkileyen bir durumdur. Bu iltihaplı durumun belirtileri kişiden kişiye değişebilir, ancak aşağıda TMJ iltihabının yaygın belirtileri bulunmaktadır:

Ağrı: Çoğu zaman TMJ iltihabının en belirgin belirtisi çene bölgesinde ağrıdır. Bu ağrı, çene eklemi ve çevresindeki kaslarda hissedilebilir. Ağrı şiddeti hafiften şiddetliye kadar değişebilir ve zaman zaman alevlenebilir.

Çene Tutukluğu: TMJ iltihabı, çene eklemi hareketlerinin kısıtlanmasına yol açabilir. Kişi çenesini tam olarak açamayabilir veya kapatamayabilir.

Çıtırdama ve Tıkırtı: TMJ iltihabı olan bazı kişiler, çene eklemi hareketleri sırasında çıtırtı veya tıkırtı sesleri duyabilirler. Bu sesler çene eklemi üzerindeki baskıdan kaynaklanır.

Baş Ağrısı: TMJ iltihabı sıklıkla baş ağrısına neden olabilir. Bu baş ağrıları genellikle şakaklarda veya kulaklarda hissedilir.

Kulak Ağrısı: TMJ iltihabı olan kişiler, kulak ağrısı yaşayabilirler. Bu ağrı kulak bölgesinde hissedilir.

Yüz Ağrısı: TMJ iltihabı, yüzün bir veya her iki tarafında ağrıya yol açabilir. Bu ağrı genellikle çene, yanak veya göz çevresinde hissedilir.

Çene Eklemi Kilidi: TMJ iltihabı şiddetli hale geldiğinde, çene eklemi kilitlenebilir ve açılması veya kapanması zorlaşabilir.

Yutma Zorluğu: TMJ iltihabı, yutma güçlüğüne neden olabilir ve bu da kişinin günlük yaşamını olumsuz etkileyebilir.

Kas Zayıflığı: Çene kaslarının iltihaplanması, kas zayıflığına ve yüz ifadesinin değişmesine neden olabilir.

Çene bozukluğu nasıl anlaşılır?

Çene bozukluğu, tıp literatüründe “Temporomandibular Eklem (TMJ) bozukluğu” olarak bilinir ve çene eklemi ve çevresindeki yapıları etkileyen bir durumdur. Çene bozukluğu belirtileri kişiden kişiye değişebilir ve bazen hafif olabilirken bazen de şiddetli olabilir. Bu bozukluğun belirtilerini anlamak için aşağıdaki ipuçlarına dikkat edebilirsiniz:

Çene Ağrısı: Çene bozukluğunun en yaygın belirtisi, çene bölgesindeki ağrıdır. Bu ağrı genellikle çene eklemi yakınında veya çene kaslarında hissedilir. Ağrı sürekli veya aralıklı olabilir.

Çene Tutukluğu: Çene eklemi bozukluğu yaşayan kişiler, çenelerini tam olarak açamayabilirler veya kapatmakta güçlük çekebilirler. Bu durum çene eklemi hareketlerinin kısıtlanmasına yol açabilir.

Çıtırdama ve Tıkırtı: TMJ bozukluğu olan bazı kişiler, çene eklemi hareketleri sırasında çıtırtı veya tıkırtı sesleri duyabilirler. Bu sesler çene eklemi üzerindeki baskıdan kaynaklanır.

Baş Ağrısı: Çene bozukluğu sıklıkla baş ağrısına neden olabilir. Bu baş ağrıları genellikle şakaklarda, kulaklarda veya yüzün üst kısmında hissedilir.

Kulak Ağrısı: Çene bozukluğu olan kişiler, kulak bölgesinde ağrı veya rahatsızlık hissedebilirler. Bu, çene eklemi ile kulak arasındaki yakın ilişkiden kaynaklanır.

Yüz Ağrısı: TMJ bozukluğu, yüzün bir veya her iki tarafında ağrıya yol açabilir. Bu ağrı genellikle çene, yanak veya göz çevresinde hissedilir.

Diş Problemleri: Bazı çene bozuklukları, dişlerin düzensiz hizalanmasına veya aşınmasına neden olabilir.

Yutma Zorluğu: Şiddetli çene bozukluğu, yutma güçlüğüne yol açabilir ve bu da kişinin günlük yaşamını olumsuz etkileyebilir.

Kas Zayıflığı: Çene kaslarının iltihaplanması, kas zayıflığına ve yüz ifadesinin değişmesine neden olabilir.

Çene spazmı nasıl geçer?

Isı ve Soğuk Kompresler: Çene kaslarını rahatlatmak ve spazmı hafifletmek için sıcak veya soğuk kompresler kullanabilirsiniz. Sıcak kompresler genellikle kasları gevşetirken, soğuk kompresler şişmeyi azaltmaya yardımcı olabilir. Her ikisini de kullanarak hangisinin sizin için daha iyi olduğunu deneyebilirsiniz.

Masaj: Çene kaslarına hafif bir masaj yapmak, kasları rahatlatmaya yardımcı olabilir. Parmaklarınızla nazikçe masaj yaparken, kasları daha fazla germemeye dikkat edin.

Ağrı Kesici İlaçlar: İbuprofen veya asetaminofen gibi over-the-counter (reçetesiz) ağrı kesiciler, çene spazmı ağrısını hafifletebilirler. Ancak, ilaç kullanmadan önce bir sağlık profesyoneli ile görüşmek önemlidir.

Rahatlama Teknikleri: Stres ve gerginlik, çene spazmlarını tetikleyebilir. Derin nefes almak, meditasyon yapmak veya yoga gibi rahatlama tekniklerini kullanarak kaslarınızı rahatlatabilirsiniz.

Çiğneme Alışkanlıklarını Gözden Geçirme: Çiğneme sakızı veya sert yiyecekler gibi kötü çiğneme alışkanlıklarınız varsa, bu alışkanlıklardan kaçınmak veya azaltmak çene spazmlarını önleyebilir.

Ağız Koruyucu (Bruxism Koruyucu): Diş sıkma veya gıcırdatma (bruxism) problemi yaşıyorsanız, diş hekiminiz tarafından önerilen bir ağız koruyucu kullanabilirsiniz. Bu koruyucu, dişlerinizi korur ve kas spazmlarını azaltabilir.

Fizyoterapi: Şiddetli veya kronik çene spazmları durumunda, bir fizyoterapistten çene kaslarını güçlendirmeye ve rahatlatmaya yardımcı olacak egzersizler öğrenebilirsiniz.

Doktor veya Diş Hekimi İle Görüşme: Şiddetli çene spazmları veya sürekli tekrarlayan spazmlar durumunda, bir doktora veya diş hekimine başvurmanız önemlidir. Altta yatan nedenin belirlenmesi ve profesyonel tedaviye yönlendirilmeniz gerekebilir.