Çeneden Ses Gelmesi
Çeneden Ses Gelmesi Nedir?
Çeneden ses gelmesi, çene eklemindeki sorunlarla ilişkili olabilir ve çeşitli nedenlerle meydana gelebilir. Çeneyi açıp kapama sırasında ya da çene hareket ederken bu sesler duyulabilir. Tıklama, kıtırdama veya çatırdama gibi sesler genellikle bu sesleri oluşturur. Bu sesler temporomandibular eklem (TMJ) ile ilgili sorunlardan kaynaklanır. TMJ, çeneyi kafatasına bağlar ve hareket etmesini sağlar. Çene eklemindeki bu sesler, kas gerilmeleri, disk kaymaları veya eklem iltihapları gibi sorunlardan kaynaklanabilir.
Çene kaslarının aşırı gerilmesi bir diğer olası nedendir. Çenedeki rahatsız edici sesler, stres veya çiğneme alışkanlıklarından kaynaklanabilir. Ayrıca diş sıkma alışkanlıkları veya çene yaralanmaları da bu seslere neden olabilir.
Genelde çeneden ses gelmesi küçük bir sorundur, ancak bazı durumlarda tıbbi müdahale gerekebilir. Bir diş hekimi veya çene cerrahı ile görüşmek en iyisidir eğer sesler ağrı, rahatsızlık veya çene hareketlerini kısıtlıyor. Uzmanlar, doğru tanıyı koymak ve uygun tedavi yöntemlerini belirlemek için gerekli muayeneleri yaparak, çenede meydana gelen bu seslerin nedenini belirlemede ve gerekli tedavi planını oluşturmada yardımcı olabilir.
Çeneden Neden Ses Gelir?
Doktorların en çok karşılaştığı vakalardan birisi çeneden ses gelmesi durumudur. Sesin gelmesi pek çok farklı sebepten olabilmektedir. Kişiler iyi bir şekilde muayene edildikten sonra sebebi hakkında fikir edinilebilir. Kişi günlük hayatında veya gece uyurken dişlerini fazla bir şekilde sıkıyorsa, diş gıcırdatma gibi bir rahatsızlığı varsa, dişlerini birbirine sürtüyorsa, yemek yerken çiğneme işlemi iki taraflı değil tek taraflı olarak gerçekleşiyorsa aynı zamanda kişinin çene kemiğinde bir kasma ağrı veya problem bulunuyorsa ses gelmesi muhtemel bir durumdur. Gelen sesin sebebi önemlidir. Sesin neden geldiği anlaşıldığında kişinin tedavisi belirlenmektedir.
Örnekle tek taraflı yemek yemekten meydana gelen bir ses bulunuyorsa kişi tedavi sonrasında ve tedavi dahilinde tek taraflı yemek yemeyi bırakmaktadır. Bunun sebebi meydana gelen ses tedavi sonrasında kesilse de sonrasında tekrarlayabilmektedir.
Çeneden Ses Gelmesi Nasıl Tedavi Edilmelidir?
Farklı hastalıklara da yol açabilen çeneden ses durumu tedavi edilmesi gereken ciddi bir rahatsızlıktır. İlk başlarda küçük ağrılar meydana getirse de ilerleyen dönemlerde kişilerin yorulmasını ve rahatsız olmasını aynı zamanda da dişlerinde kayıplar olmasına neden olur. Kişilerin çeneden ses durumunda ilk olarak alanında uzman bir hekime gitmeleri gereklidir. Muayene ardından sesin geldiği nokta ve herhangi bir alana zarar verip vermediği belirlenir. Bu süreç ardından ilk olarak egzersizlerle yanında ilaçlar ve sonrasında evrelere karar verilerek kişinin tedavisine başlanmaktadır.
Tedavi kişiler tarafından belirlenmemektedir. Bu yüzden kişilerin ters hareketlerden kaçınması gereklidir. Bu süreç zarfında doktorun dediklerine uyulmalıdır. Ağız fazla açılmamalı tek taraflı yemek yememeli, dişler sıkılmamalı ve çeneyi zorlamaktan kaçınılmalıdır. Aksi takdirde tedavi süreci bitse de rahatsızlık bitmeyecek ve kendisini yeniden gösterecektir. Hayat boyu dikkat edilmesi gereklidir.
Yemek Yerken Çeneden Ses Gelmesi Normal Mi?
Yemek yerken çeneden ses gelmesi durumu insanlar arasında yaygın bir şekilde bulunur. Bu rahatsızlığın temel bir nedeni vardır. Buda kişilerin yemek yerken sadece ağızlarının yani çenelerinin bir kısmını kullanmasıdır. Tek tarafı çalışan kaslar sayesinde diğer taraf tembel hale gelerek orantısızlık oluşur.
Bu durumda kişilerin tekrarlamaması için yemek yerken ağızlarının iki tarafını da kullanmalarına özen göstermeleri gerekmektedir. Bu duruma dikkat etmeyen kişilerde çeneden ses durumu artmaktadır. Tedavinin de reddedildiği bu durumlarda diş kayıpları meydana gelebilmektedir. Diş kayıpları meydana gelmeden ve rahatsızlık kendisini ilerletmeden önce kişilerin mutlaka muayene olarak tedavilerini gerçekleştirmeleri gerekmektedir.
Çeneden Kıt Kıt Ses Gelmesi
Çenede meydana gelen sesin tam olarak tarifi yapılmadığından halk arasında kıt kıt olarak tarif edilir. Bu ses her bireyden çıkabilir. Sesin tam olarak nereden geldiği belli olmaz. Kişi ağzını açtığı anda bu ses meydana geldiği için çeneden oluştuğunu anlar. Genel olarak kişi bu sesi duyduğunda kulaklarına yakın bir tarafta meydana geldiğini anlamaktadır. Kişilerin mutlaka doktora giderek muayene olması gereklidir.
Muayene ardından sesin sebebi de ortaya çıkacaktır. Kıt sesi sanki bir kemik oynuyor gibi hissettirir. Kemiklerde de bir hasarın olup olmadığını anlamak için muayene olunmalı ve gerekliyse röntgen de çekilmelidir.
Çeneden Ses Gelmesi Nasıl Geçer?
Gelen sesin boyutları çenede ne kadar hasar olduğunu aslında ortaya çıkarmaktadır. Kişi sesin az mı çok mu geldiğini ve hangi aralıklarla devam ettiğini takip etmesi gerekir. Seyrek ve aynı zamanda ağrısız gecen sesler kendiliğinden geçmektedir. Yoğun bir şekilde olan ve sık sık kendisini tekrarlayan sesler için kişilerin ilk olarak muayene olması ardından doktor gözleminde ilaç veya egzersizleri yapması gereklidir.
Kişilerin kendilerinin bir harekette bulunması sakıncalıdır. Bu hareketler kalıcı hasara yol açabileceği gibi fazla ağrı ve sızıya da neden olmaktadır. Ses gelmesi durumunda çene zorlanmamalıdır. Mutlaka doktor kontrollerinde tedavi gerçekleşmelidir. Sizlerde meydana gelen rahatsızlıklarda doktor muayenesini tercih ederek kısa sürede tedavi olabilirsiniz.
Çeneden Ses Gelmesi Egzersizleri
Çenede meydana gelen hasarların tamamı çeneden ses gelmesi ile kendisini belli etmektedir. Çene zorlanmaya başladığında zamanla ağrılar ve acılar da meydana gelmeye başlar. Bu durumda kişinin kemiklerde sağlık problemi olması olasıdır. Tedavi için kişinin egzersiz yapması gereklidir. Yapılan egzersizler çene kas ve kemiklerinin rahatlamasını sağlayarak kişide meydana gelen sesi önler.
Egzersizlerden en çok tercih edileni sakız çiğnemektedir. Çene kaslarını çalıştırdığı için kişi etkisini hızlı bir şekilde görmektedir. Aynı zamanda ağız açma kapatma hareketli düzenli ve aynı aralıkla yapıldığında da işe yaramaktadır. Bu egzersizlerin tamamından iyi bir şekilde verim almak için kişinin kendisini zorlamaması gerekmektedir. Zorladığı durumlarda tedavi iyiye değil kötüye ilerlemektedir.
Çeneden Ses Gelmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kişilerin çeneden ses gelmesi durumunda tedavi edilmeleri gerekmektedir. Tedavi süreci çenedeki rahatsızlığa göre değişmektedir. Fizyoterapi tedavisi, ilaç kullanımı ve beraberinde ufak egzersizler ile tedavi edilir. Tedavi belirlendiğinde süreç takip edilmelidir. Beraberinde kişilere ek tedaviler eklenebilir. Meydana geldiğinde kişilerin en büyük hatası doktora gitmemelidir. Evde yapılan yanlış tedavi ve ardından zorlamalar kişilerde kalıcı hasarlara da neden olabilmektedir. İyi bir doktor muayenesi ardından kısa sürede iyileşebilmek için sizlerde kendinizi tedavi etmekten kaçınmalısınız.
Çene Eklemi Hastalıkları Başka Hastalıklara Neden Olabilir mi?
Vücudumuzda meydana gelen rahatsızlıklar beraberinde hastalıkları da getirebilmektedir. Bu hastalıklar diş kayıpları, ağız hastalıkları, enfeksiyonlar ve yamuklukları meydana getirebilmektedir. Bu gibi durumların önüne geçmek için muayene olmaları gerekmektedir. Erken tedavi yapıldığı takdirde beraberinde gelebilecek hastalıkların önüne geçilmiş olur.
Ağzı Açınca Çeneden Ses Gelmesi Neden Olur?
Çene eklemindeki sorunlar, ağzı açınca çeneden ses gelmesine neden olabilir. Çeneyi açıp kapama sırasında ya da çeneyi hareket ettirirken bu tür sesler duyulabilir. Tıklama, çatırdama veya kıtırdama şeklinde olabilirler. Temporomandibular eklem (TMJ) ile ilgili sorunlar, çeneden gelen seslerin en yaygın nedenidir. TMJ, çeneyi kafatasına bağlar ve hareket etmesini sağlar. Bu eklemdeki disk kaymaları, iltihaplanmalar veya kas gerilmeleri nedeniyle çene hareketleri sırasında sesler oluşabilir.
Çene kaslarının aşırı gerilmesi bir diğer olası nedendir. Çene kaslarının aşırı çalışması stres, diş sıkma alışkanlıkları veya aşırı çiğneme gibi faktörlerden kaynaklanabilir. Eklem sesleri, bu aşırı gerilmeden kaynaklanabilir. Bu seslerin nedenleri arasında dişlerdeki uyumsuzluklar veya çene yaralanmaları yer alır. Özellikle çenede meydana gelen travmalar, eklem hareketlerini bozarak ses duyulmasına neden olabilir.
Çeneden Ses Gelmesi Tedavisi Fiyatı 2024
Kliniklerde kullanılan işlemler, doktorun tanınmışlığı, hastanın durumu çeneden ses gelmesi tedavisi fiyatını belirlemektedir. Aynı zamanda meydana gelen ses kişinin yaptığı hatalardan örnekle tek taraflı yemek yeme veya çenede olan kemiklerden meydana gelebilmektedir. Bu durumlarda yapılacak olan tedavi de farklıdır. Çeneden ses gelmesi durumu meydana geldiğinde fiyatı muayene olarak öğrenebilmek mümkündür.