Diş Kisti

Diş Kisti Nedir?

Travma ve diş yaralanmaları ve diş çürüklerine bağlı olarak meydana gelen diş kisti hemen belirti göstermeyen rahatsızlıklardan birisidir. Kist, dişin belirli bölümlerinde oluşmakta ve erkenden tedavi edilemediği taktirde ağız sağlığı için büyük problemler olabilmektedir. Ancak bazı durumlarda diş ve diş etinde kendisini gösterebilmektedir. İleri safhada his kaybı, çene açmada zorluk ve çene kemiğinde kırıklıklara sebep olabilmektedir.

Diş kisti sorunlarında enfekte oluşumlar hariç ağrı durumu görülmemektedir. Diş kistinin görülme durumları şunlardır;

  • 20 yaş diş
  • Kanal tedavisi yaptıran ancak başarılı olmayan dişler
  • Çekilen dişin enfeksiyonunun iyi bir şekilde temizlenememesi
  • Çocukluk döneminde yeterli diş temizliği yapılmaması

Diş Kisti Nasıl Oluşur?

Hastaların birçoğunun fark etmediği rahatsızlıklardan birisi olan diş kisti yavaşça gelişmekte ve çoğu zaman ağrı yapmamaktadır. Ağrı yapmaması, hastalığı erken teşhis etmede zorluk çıkartabilmektedir. Kist, fark edilmediği taktirde zamanla çene kemiği zarar görmekte ve kist büyüdükçe çene kemiği kaybedilebilmektedir.

Diş kistinin oluşum sebepleri ile ilgili şunlar söylenebilir;

  • Diş travması
  • Kötü diş tedavisi
  • Çürük ve enfeksiyon durumları

Bazı durumlarda kist oluştuktan sonra şişlik meydana gelebilmektedir. Bu şişliğin oluşması erken tedavi için oldukça önemlidir. Şişliğe ek olarak nadirde olsa ağrı durumları görülebilir.

Diş Kisti Nasıl Tedavi Edilir?

Diş kisti erkenden tespit edildiği zaman uygulanacak tedavi yöntemi dişin çekilmesidir. Ancak bazı durumlarda dişin çekilmesi yeterli olmayabilir. Özellikle diş çekildikten sonra diş kökünde bulunan kistin tamamen temizlenmesi gerekmektedir. Diş kökündeki kist temizlenmezse bu durum daha büyük sorunlara yol açmaktadır.

Diş kistinin tedavi edilmesi için ilaç uygulaması tek başına yeterli değildir. İlaç tedavisinin yanı sıra cerrahi işlem aracılığıyla diş kisti sorunu giderilmektedir. Doktor tarafından yapılacak muayene sonrasında tedavi süreci başlamaktadır. Tedaviden sonra belirli aralıklarla kontrole gidilmesi gerekmektedir.

İlginizi Çekebilir  Porselen Lamina

Oral Kistlerin Belirtileri Nelerdir?

  • Diş travması
  • Diş tedavisinin doğru ve iyi bir şekilde yapılmaması
  • Gömülü diş sorunu
  • Dişte çürük olması

Bu belirtilere ek olarak iltihap nedeniyle; şiddetli ağrı, mide bulantısı ve çene yorulması gibi durumlar görülebilir.

Diş Kisti Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler?

  • Diş kisti ameliyatı sonrasındaki 2 saat boyunca katı ve sıvı bir şey tüketilmemelidir.
  • 2 saat tamamlandıktan sonra yumuşak gıdalar yenilebilir.
  • Bu süreçte bol su içilmelidir.
  • Ameliyat sonrasında tamamen iyileşene kadar sigara ve alkol kullanımından uzak durulmalıdır.
  • İşlemden sonraki ilk gece dikişlerden hafif kan sızabilir. Bu sızıntı normal bir durumdur.
  • Uygulama sonrasındaki ilk gün dişler fırçalanmamalı ve gargara yapılmamalıdır.
  • Diş hekiminin önerdiği ilaçlar kullanım talimatına göre alınmalıdır.
  • Çiğneme işlemi iyileşinceye kadar ameliyat bölgesinden uzakta olan kısımda yapılmalıdır.
  • Ameliyat tamamlandıktan sonra dişlerde hassasiyetler görülebilir. Dolayısıyla sulu ve yumuşak gıdalar tüketilmelidir.
  • Protein ve vitamin ağırlıklı beslenmek iyileşme sürecine olumlu katkı sağlamaktadır.
  • İşlemden sonraki iyileşme süreci oldukça kısadır. Süreç tamamlandıktan sonra kontrole gidilmelidir.

En Sık Görülen Oral Kistlerin Bazıları;

1.Periapikal Kistler:

Diş kökündeki pulpanın enfeksiyonu ve sinirin ölümü sonucuyla meydana gelen diş kistidir. Çene kistleri arasında en sık görülen kist tipidir. Endodontik tedavi ile sorun çözümlenmektedir.

2.Dentijeröz Kistler:

Genellikle 20 yaş dişlerde ve kalıcı üst köpek diş bölgesinde görülmektedir. Hızlı bir şekilde büyüyen ve gelişen bu kistlerin tedavisi dişin çekilmesi ve kistin çıkarılması olacak şekilde yapılmaktadır.

3.Lateral Periodontal Kistler:

Nadir olarak görülen diş kisti olarak öne çıkmaktadır. Bu kistlerin belirtileri hemen görülmemekte ancak bazen diş etinde şişlik yapabilmektedir.

4. Rezidüel Kist:

Enfeksiyonlu dişin çekilmesinden sonra lezyonlu olan bölge tamamen temizlenmediği durumlarda görülen kistlerdir.

İlginizi Çekebilir  Ağız Kuruluğu ve Tedavisi

5. Döküntü Kist:

Bu kistler, süt dişlerinde görülmekte ve en çok çocukları etkilemektedir. Süt dişleri çıkarıldığı zaman diş ile birlikte büyüyebilmektedir. Diş düştükten sonra kistte düşmekte ve tedaviye yapılmamaktadır.

Diş Kisti ve Apse Arasındaki Fark Nedir?

  • Kistler, anormal hücreler tarafından çevrilidir. Apse ise bakteri ve mantarların sebep olduğu irin dolu enfeksiyonlardır.
  • Diş kisti yavaş bir şekilde büyümekte ve genellikle ağrı yapmamaktadır. Apse ağrılıdır ve sıklıkla şişer ve başka semptomlara neden olabilir.
  • Bir kist apseye dönüşebilir ancak apse kist olarak oluşmayabilir.

Farklı Diş Kisti Türleri Var mı?

Bilinen diş kisti türlerinin yanı sıra farklı diş kistleri de vardır. Bunlar;

  • Radiküler kist: travma ve diş çürümesi neden olmaktadır. Dolayısıyla bu durum diş pulpasının ölümüne neden olmaktadır.
  • Keratokistik odontojenik tümörler: dental lamina artıklarından gelişen ve çevre dokulara zarar veren kistlerdir. Diğer çene kistleri gibi enfekte olana kadar herhangi bir belirti göstermemektedir.

Diş Kistleri Kendiliğinden Kaybolabilir mi?

Diş kistleri belirli tedavi yöntemleri uygulanarak çıkarılmaktadır. Bu tedavi yöntemleri ilaç ile veya cerrahi yöntemlerle yapılmaktadır. Diş kisti belirli bir süre belirti göstermemekte ve bu durumda kistin tedavisinin erkenden yapılmasını engellemektedir. İleri safhaya geçen diş kistleri kendisini göstermekte ve diş hekimi aracılığıyla tedavi uygulanmaktadır. Diş kistleri kendiliğinden kaybolmamaktadır.

Diş Kisti Çıkarma Ağrılı mı?

Kist, her kişide olmamakta ve birçok durumda ağrılı semptomlar görülmemektedir. Diş kisti, bazen ağrılara neden olabilmektedir. Ancak genellikle hastaların birçoğu diş kistini uzun bir süre fark etmemektedir. Bu durumun en önemli nedeni; kistin yavaş gelişmesi ve ağrı yapmaması nedeni ile uzun süre kendisini gizlemesidir.

Kist çıkarma işlemi öncesinde diş hekimi öncelikle gerekli kontrolleri yapmaktadır. Daha sonra işlemin yapılacağı bölge uyuşturulmaktadır. İşlem tamamlandıktan sonra bölgede uyuşukluk hissedilmeye devam edilmektedir. Dolayısıyla kist çıkarma işleminde ağrı ve acı hissedilmemektedir. Ancak işlem bittikten sonra ağrı ve acı hissedilebilir veya ödem oluşumları meydana gelebilir. Bu sorunların kısa sürede geçmesi için diş hekiminin önerdiği ilaçlar kullanım talimatlarına göre kullanılmalıdır.

İlginizi Çekebilir  Çocuk Diş Doktoru

Diş Kisti Tedavi Fiyatları 2024

Diş kisti tedavisinin fiyatlarını etkileyen birçok unsurdan bahsedilebilir. Yapılan işlem, kullanılan malzeme ve seçilen tedavi yöntemi gibi faktörler fiyatta farklılıkların meydana gelmesine neden olmaktadır. Fiyatları değiştiren bir diğer unsur ise yıl içerisinde güncellenen fiyatlardır. Güncellenen fiyatlara ilişkin bilgilere detaylı araştırma yaparak ulaşmak mümkündür.

Kist tedavisinin fiyatları genellikle her bütçe için uygun içeriklere sahiptir. Ancak tedavi fiyatlarına ilişkin genel bilgi almak için uygulamanın yapılacağı merkezde muayene olunmalıdır. Dişin sorununa göre bir tedavi yöntemi ve planı hazırlanmakta ve bunun sonucunda fiyatlarda belirlenmektedir.

Kist ameliyatının fiyatları işlemin yapılacağı merkeze ve merkezin koşullarına göre de değişiklik göstermektedir. Aynı zamanda diş hekiminin tecrübesi ve işlemi doğru bir şekilde yapmakta fiyatları etkileyebilmektedir. Diş kisti fiyatları ile ilgili detaylı bir bilgi alabilmek için işlem merkezi ile iletişime geçmeli ve randevu alınmalıdır.

Diş Kisti Riskleri Nelerdir?

  • Kistler, oluştukları bölgede yer kapladıkları için çene dokularının yerini kaydırmakta ve kemik kaybına neden olmaktadır.
  • Diş kisti çevre dişleri içerisine doğru çekebilir veya mevcut yerinden dışarı itebilir.
  • Bu kistler, çene kemiğinde büyümeye neden olabilmekte ve ağrı durumları görülmediği için erken teşhis edilmesi zorlaşmaktadır.
  • Bölgede bulunan sinirlere baskı yapabilir ve his kaybına neden olabilir.