Eklem Plağı

Eklem Plağı Nedir?

Eklem Plağı, oklüzal splintler sınıfında yer alan, kişiye özel olarak üretilen ve alt-üst çenedeki dişlerin arasına yerleştirilen ağız içi apareyine denmektedir. Takıp çıkarılabilen ve farklı fonksiyonlara sahip olan plaklar, genellikle uyku sırasında takıldığı için gece plağı (splint) olarak da bilinmektedir.

Temporomandibular hastalıkların giderilmesinde yaygın olarak kullanılan tedavi biçimlerinden biridir. Sadece gece yatarken takılan türleri daha sıklıkla görülmekle birlikte yapılış amacına göre daha uzun saatlerde kullanılmasına karar verilenleri de bulunmaktadır.

Eklem PlağI Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hastaların problemine ve şikayetlerine bağlı olarak uzman diş hekimleri tarafından hazırlanan;

  • Çeneye doğru kapanmanın öğretilmesine,
  • Çene kasındaki gerginliğin rahatlatılmasına
  • Dişlerin birbiri ile olan yanlış temasının ortadan kaldırılmasına
  • Dişlerin ve çene ekleminin uyumlu hareket etmesine
  • Çene kasılmasının ve diş hasarının önüne geçilmesine
  • Çenedeki kaslara ve ekleme ait olan ağrıların azaltılmasına yardımcı olmaktadır.

Temporomandibular eklemle ilgili problemlerde kullanılan eklem plakları, çene eklemi tedavisine yardımcı araçlardan biridir.

Kemik, kıkırdak, kas ve lifler bütününden oluşan çene eklemi; çiğneme, yutma, soluk alıp verme ve konuşma gibi yaşamsal faaliyetler esnasında günde defalarca kez kullanılmaktadır. Bu eklemde görülen sorunlar, çenenin kasılması ve diş gıcırdatma (bruksizm) benzeri birtakım faktörlerin bir araya gelmesiyle oluşmaktadır.

Bir gecede ortaya çıkmayan, yavaş yavaş belirti veren çene eklemi problemleri, çene ağrısı gibi şikayetlerle ortaya çıkarak yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir.

Erken teşhis sayesinde ve eklem plağı gibi destekleyici unsurları içeren bir tedaviyle diş yapısında ve çene eklemlerinde oluşabilecek zararı en aza indirmek mümkün olabilmektedir.

Eklem Plağı Ne Zaman Kullanılır?

Çene ekleminden ses (klik ve krepitasyon) gelmesi, çene kilitlenmesi, çene kasılması, çene hareketlerinde kısıtlanma, dişlerde aşınma, baş-boyun bölgesinde ağrı, kulakta ağrı ve basınç hissi, yüzde yorgunluk hissi, alt ve üst çene uymuyormuş gibi ısırma hissi; çene eklemi rahatsızlıklarında yaşanılan başlıca sorunlardır.

Aynı zamanda çene ağrısına sebep olan tüm bu problemler, tek başına ya da birlikte etkili olarak çenenin yıllarca yanlış pozisyonlarda kapanmasına neden olabilmektedir.

Çene eklemi rahatsızlığı ile sağlık kuruluşuna başvuran kişilerin, kafalarında oluşan soru işaretlerinin başında ‘’Eklem plağı kullanmam gerekir mi?’’ sorusu gelmektedir. Diş hekimliği alanında önemli bir yere sahip olan apareylerin hangi hastalarda kullanılması gerektiğine detaylı analiz ve muayeneler sonucu karar verilmektedir.

Hastanın durumu teşhis edildikten sonra gerekli görüldüğünde devreye giren bu plaklar, genel olarak aşağıdaki durumlarda kullanılmaktadır:

  • Diş sıkma ve gıcırdatma
  • Diş aşınmaları
  • Dişlerde yanlış dizilim
  • Çene kaslarında meydana gelen problemler
  • Çene kaymaları-diskin yer değiştirmesi

Dişler arasındaki boşlukların giderilmesi gibi estetik gayelerle de kullanılan asıl amacı; özellikle stres kökenli bruksizm döneminde dişleri korumak, çene yapısının bozulmasını engellemek ve çene fonksiyonlarının yeniden kazandırılmasını sağlamaktır. Temporomandibular eklemdeki problemler tedavi edilmezse şiddeti giderek artan ağrılar kaçınılmaz bir hale gelmektedir.

Eklem Plağı Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Çene ağrısı, çene kilitlenmesi, çene kasılması gibi şikayetlerle diş hekimlerine başvuran hastalarda, semptomların nedenini ortaya koymak esastır. Çene ekleminde problem yaşayan her hastaya eklem plak tedavisi uygulanamayacağı bilinmelidir.

Bu nedenle multidisipliner bir çalışmayla yürütülen diş hekimi muayenesi tedavinin ilk aşamasını oluşturmaktadır. Sorunlar iyi analiz edilip ayırt edici teşhis (klinik, radyolojik ve ilave değerlendirme yöntemleri ile) konduktan sonra plak tedavisi uygun görüldüğü taktirde ölçümler alınmaktadır.

Tedavinin ilk aşamalarından sonra eklem plak teslim edilen hastaya plağın kullanımıyla ilgili detaylı ve doğru bilgilendirmelerin yapılması büyük önem arz etmektedir. Hasta apareyini diş hekiminin açıkladığı şekilde ve önerilen zamanlarda kullanmalıdır.

Plağın kullanımı, bakımı ve kontrollerle ilgili gerekli talimatlara uyulmazsa dişlerde kayma ve ağrı gibi semptomlar görülebilmektedir. Başlangıçta hasta uyum sağlamakta zorlansa da periyodik kontroller ve hekimin desteğiyle plağa alışılmaktadır. Tedavi süreci, hastalığın şiddetine göre 3-6 ay arasında değişmektedir.

Eklem Plağı Kimlerde Görülür?

İnsan yaşam sistemlerine bakıldığında çene eklemindeki problemlerin kişisel hayatı olumsuz etkilediği görülmektedir. Çene ekleminde sıkıntıların farklı nedenleri vardır. Örneğin çene eklemlerindeki kırıklar, dişlerin gıcırdaması, çenedeki basınç ve aşınmalar uzun vadede diş yapısına ve çene eklemlerine zarar verir.

Ağız ve diş sağlığında sorun yaşayan kişiler çene eklemlerinin sağlamlığı için uzman desteği almalıdır. Sağlığın kısa sürede geri kazanılması açısından erken teşhis ve tedavi önemlidir.

Temporomandibular eklem veya çene travması, bazı TME bozukluklarında rol oynar, ancak çoğu durumda, bozukluğun kesin nedeni belirsizdir. Birçok insan için semptomlar belirgin bir sebep olmadan başlar. TME bozuklukları kadınlarda erkeklerden daha yaygın olduğu için bilim adamları kadın hormonları ve TME bozuklukları arasındaki olası bağlantıyı araştırır.

Belirtiler; TME bozuklukları ile ilişkili olabilecek birkaç semptom vardır. En sık görülen semptom, çiğneme kaslarında veya çene ekleminde ağrıdır.

Diğer semptomlar şunları içerir: Yüze, çeneye veya boyuna yayılan ağrı, sert çene kasları, çenenin sınırlı hareketi veya kilitlenmesi, ağzı açarken veya kapatırken çene ekleminde ağrıya eşlik eden tıkırtı, çatırdama veya gıcırdatma sesleri, üst ve alt dişlerin birbirine oturma biçiminde bir değişikliktir.

Teşhis; Şu anda TME bozukluklarını doğru bir şekilde teşhis etmek için yaygın olarak kabul edilen standart bir test yoktur. Kesin nedenler ve semptomlar belirsiz olduğundan, bu bozuklukların tanımlanması zor ve kafa karıştırıcı olabilir.

Doktorunuza ağrının diğer olası nedenleri hakkında soru sormak isteyebilirsiniz. Yüz ağrısı, sinüs veya kulak enfeksiyonları, çeşitli baş ağrıları ve yüz nevraljisi (yüz sinirlerine bağlı ağrı) dahil olmak üzere birçok başka bozukluğun belirtisi olabilir. Bu sorunları ortadan kaldırmak, önce TME bozukluklarının belirlenmesine de yardımcı olur.

Çene Eklem Plağı

Genellikle TME rahatsızlıkları olarak adlandırılan temporomandibular eklem ve kas rahatsızlıkları, çene ekleminde ve hareketi kontrol eden kaslarda ağrı ve işlev bozukluğuna neden olan bir rahatsızlıktır. Araştırmacılar genellikle bu bozuklukların üç ana kategoriye ayrıldığı konusunda hemfikirdir:

Miyofasiyal ağrı, çene fonksiyonunu kontrol eden kaslarda rahatsızlık veya ağrıyı içerir. Bu durum eklemin iç düzensizliği, yer değiştirmiş bir disk, çene çıkığı veya kondil yaralanması ile ilgilidir. Artrit, temporomandibular eklemi etkileyebilen bir grup dejeneratif veya inflamatuar eklem bozukluğunu ifade eder. Bu rahatsızlıklardan birden fazlasının aynı anda olması mümkündür. Bu bozukluklar kadınlarda erkeklerden daha yaygın görünmektedir.

Çene Eklem Plağı Nasıl Yapılır?

Çene eklem plağı şeffaf plastikten oluşur. Dişlerin tutması için ısırma yüzeyine destekler yerleştirilir. Her şey düşünüldüğünde, gece plaketi çiğnenebilir. Bu nedenle çene eklemlerinin ve kasların gevşediği ve eklem plakasının tedaviye yanıt vermediği varsayılarak, altta yatan neden varsa dikkatli bir aktivite ile sorun giderilir.

Tedavi; Çene kası ve eklem bozuklukları için çoğu tedavinin güvenliği ve etkinliği konusunda daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulduğundan, uzmanlar mümkün olan en konservatif ve geri dönüşümlü tedavilerin kullanılmasını önerir. Konservatif tedaviler ile yüz, çene veya eklem dokularına zarar vermez ve ameliyat gerektirmez.

Geri dönüşümlü tedaviler, çene veya dişlerin yapısında veya konumunda kalıcı değişikliklere neden olmaz. TME bozuklukları kalıcı olsa bile çoğu hasta için agresif tedavi gerektirmez.

Konservatif tedaviler; Çene kası ve eklem sorunlarının çoğu geçici olduğundan ve kötüleşmediğinden, rahatsızlığı gidermek için basit tedavi yeterli olabilir.

İlginizi Çekebilir  Diş Eti Hastalıkları

Rahatlama, ağrı kesicilerin veya reçetesiz satılan nonsteroid antiinflamatuar ilaçların veya ibuprofen gibi NSAID’lerin kısa süreli kullanımı veya üst ve alt dişlerin üzerine oturan stabilize edici bir atel ya da ısırma koruyucusu kullanımıyla sağlanabilir.

Size stabilize edici bir splint öneriliyorsa, yalnızca kısa bir süre için kullanılmalı ve ısırmanızda kalıcı değişikliklere neden olmamalıdır. Ağrıyı hafifletmedeki etkinliği üzerine yapılan çalışmalar sonuçsuz kalmıştır.

Cerrahi tedaviler tartışmalıdır, çoğu zaman geri döndürülemez ve mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. TME bozuklukları için cerrahi tedavilerin güvenliğini ve etkinliğini inceleyen uzun süreli klinik çalışmalar yapılmamıştır.  Yapay implantlarla çene değişimi şiddetli ağrıya ve çenede kalıcı hasara neden olabilir. Bu cihazlardan bazıları düzgün çalışmayabilir veya zamanla çenede kırılabilir.

Aşağıdaki kişisel bakım alışkanlıkları, TME bozukluklarının semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir: Yumuşak yiyecekler yemek, ağzınız açık esnemek, yüksek sesle şarkı söylemek ve sakız çiğnemek gibi aşırı çene hareketlerinden kaçınmak, gevşeme ve stres azaltma tekniklerini öğrenmektir.

Çene hareketini artırmaya yardımcı olabilecek nazik çene germe ve gevşeme egzersizleri yapın. Sağlık uzmanınız veya fizyoterapistiniz, özel durumunuz için doğruysa egzersizler önerebilir.

Çene Eklem Plağı Kimlere Uygulanır?

Başta ağız ve dişler olmak üzere tıbbi sorunları olan kişiler bir çene eklem plağı uzmanına başvurmalıdır. Bunun erken tespiti tedavisinde son derece faydalıdır. Temporomandibular eklem (kısaca TMJ), çeneyi başın yanına bağlayan bir menteşe gibi davranır. Kulakların hemen önünde, başın her iki yanında birer tane olmak üzere iki çift eklem bulunur.

Temporomandibular eklem düzgün çalışıyorsa konuşmanızı, çiğnemenizi ve esnemenizi sağlar. Günümüzde çok gerekli ve yaygın olarak kullanılan bir eklemdir. Her kıkırdaklı bir diskten, kaslardan, bağlardan, kan damarlarından, yakındaki sinirlerden ve dişlerden oluşur. Eklem düzgün çalışmadığında, oldukça can sıkıcı ve acı verici durumlara yol açabilir.

TME bozuklukları hangi değişikliklerle neden olur? TME rahatsızlıkları, çene hareketini kontrol eden eklem ve kaslarda ağrı ve fonksiyon bozukluğuna neden olabilen durumlardır. En sık 20 ila 40 veya 50 yaş arasındaki kadınlarda görülür. Nadir durumlarda, temporomandibular eklem anormallikleri ile doğabilecekleri için bebekleri de etkileyebilir. Üç tür değişiklik vardır:

Miyofasiyal ağrı: Normal temporomandibular eklemi olan hastalarda ortaya çıkabilir. Sendrom, çiğneme kaslarındaki gerginlik, yorgunluk veya spazm sonucu çeneyi kontrol eden kaslarda ağrıya neden olur ve sıklıkla çene hareket anormalliklerine yol açar.

İç asimetri: Eklem değişikliğinin en yaygın şeklidir. Çıkık bir disk, yanlış hizalama, çıkık bir çene veya kondildeki yaralanmalardan kaynaklanır. En sık görülen semptomlar, lokalize eklem plağı ağrısı ve eklemi hareket ettirirken çıkan tıkırtı sesleridir.

Eklem Plağı Tedavi Yöntemleri

Plağın düzenli kullanımı ile temporomandibular semptomlarda yavaş yavaş azalma başlamaktadır. Ayrıca yapılan çalışmalara göre disk kayması ve diskin yerinden çıkması gibi durumlarda %85-90 oranında başarı sağlanarak cerrahi müdahalelere gereksinim duyulmadan çene eklem rahatsızlıkları tedavi edilmektedir.

Sağlık problemi şiddetli seyreden vakalarda her zaman kusursuz bir iyileşme sağlanamasa da buradaki esas iyileşme kriteri; ağrının ortadan kaldırılması ve günlük çene hareketlerini (konuşma, yutkunma, yemek yeme vs.) yapabilecek hale gelinmesidir.

Bazı durumlarda sürece ilaç tedavileri ve kasları kuvvetlendirmek için fizik tedavi egzersizleri dahil edilmektedir. Eklem plak tedavisinin doğru ilerlemesi, daha sonraki tedavi süreçlerine (tel takma vs.) olumlu anlamda katkı sağlamaktadır.

Kişinin günlük hayatındaki stresi azaltması, tedavinin başarısı açısından oldukça önemli olan bir diğer faktördür. Gün içinde biriken stresin açığa çıkması sırasında bilinçli/bilinçsiz şekilde çene sıkma ve diş gıcırdatma gibi problemler yaşanabilmektedir. Önlem alınmazsa dişlerde kırılma ve diş eti çekilmesi gibi daha büyük sorunlar ortaya çıkmaktadır.

Eklem plağı tedavisinin olumsuz etkileneceğinin anlaşıldığı durumlarda hastaya psikoterapi yöntemleriyle destek sağlanmaktadır. Strese bağlı olarak ortaya çıkan parmak emme, kalem ısırma, tırnak yeme vb. parafonksiyonel alışkanlıkların bırakılması için tavsiyeler verilmektedir. Diş plağı tedavisi doğru şekilde yapılmazsa kalıcı çene problemlerinin oluşabileceği unutulmamalıdır.

Eklem Plağı Fiyatları 2024

Çene yapısında meydana gelen sorunlar ve bulgular ertelenmemeli, vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Kişiye özel tasarlanan plakların fiyatları; kullanım amacı, süresi ve yapımında kullanılan materyaller gibi pek çok etkene bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

Ağız-diş sağlığı alanında modern sağlık hizmetleri sunmakta olduğumuz İdea Dental Clinic’te konu ile ilgili iletişime geçebilirsiniz. Alanında uzman ve deneyimli diş hekimlerimizde olacağınız ayrıntılı muayene sonrası eklem plağı hakkında gerekli tüm bilgileri öğrenebilirsiniz. Eklem plağı fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere ulaşabilirsiniz.

Splint Nedir?

Splint, üst veya alt dişlerin birbirine temas etmeyeceği şekilde konumlandırılan kişiye özel bir tedavi cihazıdır. Serbest bırakma plakası ayrıca oklüzal atel veya programlanmamış atel olarak da adlandırılır.

Konservatif, ağrısız ve ekonomik bir tedavidir. Splintler, bruksizmin neden olduğu problemlerle mücadele etmek için kullanılır: Diş aşınması, aşırı yüklenme ve çenede kas ile eklem ağrıları için idealdir. Ayrıca baş ağrısı ve boyun ağrısı gibi diğer ilişkili ağrıları giderir.

Nasıl yapılırlar? Splintler her hastanın dişlerine uyacak şekilde yapılır. Ve uzman diş hekimi tarafından seçilecek terapötik bir ısırma pozisyonuna sığarlar. Atelin tasarlanacağı ağzın dijital bir modelini elde etmek için önce ağız içi tarama yapılır.

Günümüzde splintler biyouyumlu, hipoalerjenik oral akrilik veya naylon reçinelerin öğütülmesiyle yapılmaktadır. Kişiye özel bir tedavi olduğu için biraz zaman alabilen tam adaptasyonuna kadar hastanın işbirliği çok önemlidir. Düzgün çalışmasını sağlamak için, kullanımını kolaylaştıracak taşıma ve bakım talimatlarını izlemelisiniz.

Splint Hangi Durumlarda Kullanılır?

Splint, dişler arasına yerleştirilen ve alt veya üst çeneye uygulanan basit, çıkarılabilir bir cihazdır. Kişilerin ağzından dolayı ağrı, Boyun ağrısı, Baş ağrısı, Diş sıkma ve gıcırdatma varsa kullanılır. Sebepler neler? TME bozukluğu olan birçok kişi için bu durumun nedenini belirlemek genellikle zordur. Ağrı, etken faktörlerin bir kombinasyonu nedeniyle ortaya çıkabilir: Konjenital ve gelişimsel bozukluklar: Aplazi, hipoplazi ve hiperplaziye yol açar.

Maloklüzyonlar: Oklüzyonun dengesini değiştirir, temporomandibular eklem plağı ile çene kıkırdağı etkilenerek kas problemlerine, baş ağrılarına ve zamanla çene disfonksiyonuna neden olabilir.

Kondil-Disk Kompleks Bozukluğu: Kondildeki anatomik değişiklikler, diskin öne doğru yer değiştirmesini ve disk çıkıklarını içerir.

Kondiler Subluksasyon: Ligamentlerin gevşekliği ve zayıflığı nedeniyle diskin yer değiştirmesi olan veya olmayan çıkıktır. Zamanla ağzın aşırı ve sürekli açılmasından kaynaklanabilir. Ağzı kapatırken ağrı ve zorluğa neden olur.

Kas bozuklukları: miyofasiyal ağrıya, miyozite, spazmlara ve kontraktürlere neden olur.

Diş kaybı: Diş parçalarının kaybıyla birlikte maksillofasiyal kemik kemiği kaybetmeye başlar. Bu, uzun vadeli eklem plağı sorunlarına yol açabilir.

Travma: Travma nedeniyle eklemde kırıklar, yırtıklar veya kırılmalar meydana gelebilir.

Ankiloz: Ekleme yerleştirilen kemiklerin kaynaşması veya onu çevreleyen bağların kireçlenmesi (dokularda kalsiyum birikmesi) nedeniyle eklem hareketinin kaybıdır. Ankiloz çoğu zaman yaralanma veya enfeksiyondan kaynaklanır, ancak doğum veya romatoid artritten kaynaklanabilir.

Stres veya depresyon: Bunlar, eklem çevresindeki yapı üzerinde fiziksel etkilere neden olarak diş gıcırdatmasına (bruksizm olarak da bilinir) yol açabilir.

İltihaplı bozukluklar: Eklemde kapsülit ve sinovit oluşturabilirler.

Temporomandibular disfonksiyonu olan kişilerde eklem ve çevresindeki kaslarla ilgili sorunlar aşağıdaki gibi semptomlara neden olabilir:

İlginizi Çekebilir  İnley ve Onley

Dişleri sıkmaktan kaynaklanan başın bir tarafında ağrı, kaslarda ve/veya çene ekleminde ağrı ve çenenin sınırlı hareketi veya kilitlenmesi, Çene kaslarında sertlik, Çiğnemede zorluk veya rahatsızlık, dişlerin birbirine uyma biçiminde bir değişiklik, çene çevresinde kas spazmları.

TME bozuklukları ayrıca ağzı açarken veya çiğnerken klik veya gıcırdatma hissine neden olabilir. Ancak herhangi bir ağrı veya hareket kısıtlılığı yoksa kişinin herhangi bir özel tedaviye ihtiyacı olmama ihtimali çok yüksektir.

Çene ağrısı, çok az tedavi ile veya hiç tedavi olmaksızın ortadan kalkabilir. Tedavi, örneğin basit uygulamaların uygulanmasından geçebilir.

İzleyin, yumuşak yiyecekler yiyin veya buz uygulayın. Bununla birlikte, ağza yerleştirmek için ağrı kesicilerin veya cihazların kullanımını da gerektirebilir. Diş hekimi, konservatif tedavilerin kullanımını veya cerrahi kullanımını önermek için her hastanın durumunu değerlendirecektir:

Stabilizasyon atelleri: Bu cihazlar, programlamayı kesintiye uğratmaya, duyusal uyaranları değiştirmeye, aktiviteyi ve dolayısıyla sabit çene basıncının neden olduğu kas ağrısını azaltmaya hizmet eder. Fizyoterapi; Diş tedavisi ile ilişkili bazı uygun fizyoterapi teknikleri hastaların yaşam kalitesini iyileştirebilir.

Artrosentez; tüm mikroskobik partikülleri çıkarmak için eklem yıkanır ve daha sonra eklemi yağlamaya yardımcı olmak için bir solüsyon enjekte edilir. Artroskopi: Cerrahın eklemi incelemesine, inflamatuar dokuyu çıkarmasına ve yapıları manipüle etmesine izin vermek için eklem içi kamera (artroskop) yerleştirilebilir.

Eklem replasmanı: Sorun büyük bir işlevsel sakatlığa neden oluyorsa ve konservatif önlemler yanıt vermiyorsa, tedavi eklemin yapay bir protezle değiştirilmesini önerir. Açık ameliyat; Hasta eklemde bir tümör tespit ederse, uzmanın müdahale edip hasarlı dokuyu çıkarabilmesi için eklemde açık ameliyat gerekebilir.

Çene ağrısının kalıcı belirtileri olduğunda veya ağzınızı tam açıp kapatamadığınızı hissettiğinizde profesyonel yardım almanız önerilir. Eklem plağı özelinde TME uzman diş hekimi, her hastanın geçmişine göre nedenleri ve tedavileri analiz edecek ve kişiye özel tedaviye geçecektir.

Eklem Plağı Yapımı Zor mudur?

Temporomandibular eklemle ilgili rahatsızlıklarda plak kullanmasına karar verilen hastalar, birtakım tereddütler yaşayabilmektedir. Apareylerin yapımının zor olduğu düşünülse de tecrübe sahibi hekimler sayesinde süreç oldukça kolaylaşmaktadır.

İlk olarak plağın yapımında kullanılan materyallere karşı hastanın alerjisi olup olmadığı gibi spesifik soruları içeren kapsamlı bir değerlendirme yapılmaktadır. Yapılan analizler sonrasında ise düzenli kontroller aracılığıyla alt ve/veya üst çeneden ölçümler alınmaktadır.

Uygun model belirlendikten sonra tasarlanan yumuşak ya da sert türdeki eklem plakları, hasta tarafından rahatlıkla kullanılmaktadır. Kullanım süresinin nasıl olacağı hastanın şikayetleri ve diş hekimi muayenesine göre şekillenmektedir. Uzun süreler takılması gereken apareylerin belli zaman aralıklarında yenilenmesi gerekmektedir.

Eklem Plağı Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Aparey tedavilerinin doğru yürütülmesinde en önemli noktalardan biri bakımının iyi yapılmasıdır. Plak ağızdan çıkarıldıktan sonra yaklaşık olarak 1 dk boyunca soğuk su, sabun ve temiz bir diş fırçası yardımıyla temizlenmelidir. Plakta deformasyon benzeri bir durumla karşılaşılmaması için diş macunu ve sıcak suyla temas ettirilmemelidir.

Bir sonraki kullanıma kadar kişiye özel verilmiş kutusunda muhafaza edilmeli, hijyenik olmayan ortamlara konulmamalıdır. Ayrıca plağın ağızda olduğu zaman diliminde sıcak ve soğuk içecek tüketimine dikkat edilmeli, sakız çiğnenmemelidir. Bu konuda hekim tavsiyelerine mutlaka uyulmalıdır.

Eklem plağı ne işe yarar?

Eklem plağı, ağız içinde kullanılan özel bir cihazdır ve genellikle temporomandibular eklem (TME) bozukluklarının tedavisinde yardımcı olmak amacıyla kullanılır. Temporomandibular eklem, çene kemiği ile kafa kemikleri arasında bulunur ve çene hareketlerini sağlar. Bu eklemin fonksiyon bozuklukları, çene ağrısı, baş ağrısı, çene tıklaması ve diğer rahatsızlıklara yol açabilir.

Eklem plağı, bu rahatsızlıkları azaltmaya yardımcı olmak için üst ve alt dişler arasına yerleştirilir. Plak, şu şekillerde işlev gösterir:

Dişlerin Aşındırılmasını Önler: TME bozuklukları olan birçok hasta, dişleri sıkma veya gıcırdatma (bruksizm) eğilimindedir. Eklem plağı, dişlerin birbirine sürtünmesini engelleyerek dişlerin aşındırılmasını ve kırılmasını önler.

Eklemi Rahatlatır: Eklem plağı, çenenin daha doğru bir pozisyonda kalmasını sağlar. Bu, eklem üzerindeki baskıyı azaltarak eklemi rahatlatır ve ağrıyı hafifletir.

Dişleri Korur: Plağın kullanımı, dişler üzerindeki baskıyı dağıtarak dişlerin korunmasına yardımcı olur. Bu, özellikle bruksizmi olan hastalar için faydalıdır.

TME Semptomlarını Azaltır: Eklem plağı, TME bozukluklarına bağlı semptomları, özellikle çene ağrısını, baş ağrısını ve çene tıklamasını azaltabilir.

Eklem plağı, diş hekimi veya ortodontist tarafından özel olarak hastanın ağzına uygun şekilde tasarlanır. Bu, hastanın ağzından alınan bir ölçüyle gerçekleştirilir. Plak genellikle sert plastikten yapılır ve gece boyunca takılması önerilir, ancak bazı durumlarda gündüz de takılabilir.

Eklem Splinti Nasıl Yapılır?

Eklem splinti, temporomandibular eklem (TME) bozukluklarından kaynaklanan rahatsızlıkları tedavi etmek veya hafifletmek için kullanılan özel bir cihazdır. Ağız içine takılan bu splint, çoğunlukla sert plastikten yapılır ve TME’nin fonksiyonunu destekleyerek ağrıyı azaltmaya yardımcı olur. Peki, eklem splinti nasıl yapılır?

Değerlendirme: Öncelikle, hastanın TME durumu, diş hekimi veya ortodontist tarafından detaylı bir şekilde değerlendirilir. Ağrı, çene hareketleri, tıklama sesi veya çene kilitlenmesi gibi semptomlar dikkate alınır.

Ölçü Alma: Splintin tasarımı ve yapımı için hastanın ağzından alınan ölçüler gereklidir. Bu, özel bir malzeme kullanılarak gerçekleştirilir ve bu malzeme, hastanın ısırma pozisyonunu tam olarak kopyalar.

Splint Tasarımı: Alınan ölçüye dayanarak, laboratuvar ortamında hastaya özel bir eklem splinti tasarlanır. Splint, genellikle şeffaf, sert bir akrilik malzemeden yapılır.

Uyum: Splint tamamlandığında, hastanın ağzına uydurulur. Bu sırasında, splintin tam olarak oturduğundan ve rahat olduğundan emin olmak için gerekli ayarlamalar yapılır.

Kullanım Talimatları: Hastaya, splintin ne sıklıkla ve ne kadar süreyle kullanılması gerektiği konusunda talimatlar verilir. Bazı hastalar için sadece gece kullanımı önerilirken, bazıları için gündüz de kullanılması gerekebilir.

Takip: Splinti takan hastaların, belirli aralıklarla diş hekimi tarafından kontrol edilmesi gerekir. Bu, splintin doğru bir şekilde oturup oturmadığını ve tedavinin etkili olup olmadığını değerlendirmek için önemlidir.

Splint ağrı yapar mı?

Splint, çoğunlukla temporomandibular eklem (TME) bozuklukları, diş gıcırdatma veya sıkma gibi durumları tedavi etmek veya hafifletmek için kullanılan bir ağız içi cihazdır. Genellikle sert plastikten yapılır ve doğru bir şekilde tasarlandığında ve uygulandığında, ağrıyı hafifletme amacı güder. Ancak bazen, splint kullanımıyla ilgili bazı sorunlar yaşanabilir.

Doğru bir şekilde uyarlanmayan veya yanlış tasarlanmış bir splint, bazı rahatsızlıklara veya ağrılara yol açabilir. İşte bazı olası nedenler:

Yanlış Uyum: Eğer splint, ağza tam olarak uyum sağlamıyorsa, bu, dişlerde, çenede veya TME’de ağrıya neden olabilir. Ayrıca, yanlış bir uyum, dişlerin hizalanmasında değişikliklere yol açabilir.

Aşırı Kalınlık: Çok kalın bir splint, çenenin doğal pozisyonunu değiştirebilir ve bu da ağrıya neden olabilir.

Düzensiz Diş Teması: Splint üzerindeki diş temasının eşit olmaması, baskının eşit olmayan bir şekilde dağılmasına ve ağrıya yol açabilir.

Uzun Süreli Kullanım: Bazı hastalar için sürekli splint kullanımı, çene kaslarında sertlik veya rahatsızlık hissine neden olabilir.

Yanlış Tip Splint: Farklı TME bozuklukları için farklı splint tipleri gerekebilir. Yanlış tip bir splintin kullanılması, sorunları hafifletmek yerine ağrıya neden olabilir.

Eğer splint kullanımı sırasında ağrı veya rahatsızlık hissedilirse, derhal diş hekimine başvurulmalıdır. Diş hekimi, sorunun kaynağını belirlemek için gereken değerlendirmeyi yapacak ve splinti uygun bir şekilde ayarlayacaktır.

İlginizi Çekebilir  Diş Beyazlatma

Splint çeneyi düzeltir mi?

Splint, ağız içine yerleştirilen ve genellikle temporomandibular eklem (TME) bozuklukları, diş gıcırdatma veya sıkma gibi durumları tedavi etmek veya hafifletmek amacıyla kullanılan bir cihazdır. Splint, çene rahatsızlıklarının tedavisinde oldukça etkili bir araç olabilir; ancak, asıl amacı genellikle çenenin fiziksel pozisyonunu kalıcı olarak değiştirmek değil, ağrıyı hafifletmek, eklemi korumak ve çene fonksiyonlarını desteklemektir.

TME bozuklukları, çene ağrısı, çene tıklaması, çene hareketlerinde sınırlılık gibi semptomlara yol açabilir. Splint, bu semptomları azaltmak amacıyla kullanılır. Çene eklemini korumak, dişlerin aşındırılmasını engellemek ve çene kaslarını rahatlatmak için tasarlanmıştır. Aynı zamanda, TME’nin daha doğal bir pozisyonda kalmasını sağlayarak çene hareketlerini optimize edebilir.

Ancak, splintin temel amacı, çenenin fiziksel şeklini veya pozisyonunu kalıcı olarak değiştirmek değildir. Kısa vadede, splint kullanımı sırasında çene pozisyonunda bir değişiklik fark edilebilir, ancak bu değişiklik genellikle splint çıkarıldığında geçicidir.

Eğer çenenin fiziksel pozisyonunda kalıcı bir değişiklik yapılması hedefleniyorsa, ortodontik tedavi, ortognatik cerrahi gibi diğer tedavi yöntemlerinin değerlendirilmesi gerekmektedir.

Splint tedavisi ne kadar sürer?

Splint, çeşitli dental sorunlara yanıt olarak, özellikle temporomandibular eklem (TME) bozuklukları, diş gıcırdatma ve diş sıkma gibi rahatsızlıkları tedavi etmek veya hafifletmek amacıyla kullanılan bir ağız içi cihazdır. Splint tedavisinin süresi, tedavinin amacına, hastanın özel durumuna ve tedaviye verdiği yanıta bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

Genellikle, bir hastanın splint ile tedavi süresi birkaç haftadan birkaç aya kadar değişebilir. Ancak bazı durumlarda, hastaların geceleyin bruksizmi (diş gıcırdatma) önlemek amacıyla daha uzun süre veya sürekli olarak splint kullanmaları gerekebilir.

İşte splint tedavisinin süresini etkileyen bazı faktörler:

Tedavinin Amacı: Akut bir TME rahatsızlığı için splint tedavisi, semptomların hafiflemesiyle birlikte birkaç hafta ila birkaç ay sürebilir. Öte yandan, diş gıcırdatma gibi kronik bir durumu kontrol altında tutmak amacıyla splint kullanımı daha uzun süreli veya sürekli olabilir.

Hastanın Yanıtı: Bazı hastalar, splint tedavisine hızla yanıt verirken, diğerleri için semptomların hafiflemesi daha uzun sürebilir. Hastanın tedaviye verdiği yanıta bağlı olarak tedavi süresi ayarlanabilir.

Ek Tedaviler: Splint, bazen fizyoterapi, kas gevşetici ilaçlar veya başka tedavilerle birlikte kombinasyon halinde uygulanabilir. Bu tür bir kombinasyon tedavisi, splintin kullanılma süresini etkileyebilir.

Düzenli Kontroller: Splint tedavisi sırasında, hastaların düzenli olarak diş hekimlerine kontrol için gitmeleri önerilir. Bu kontroller sırasında, splintin uyumu kontrol edilir, gerekirse ayarlamalar yapılır ve tedavi süresi değerlendirilir.

Splint gece plağı nedir?

Splint veya gece plağı, genellikle diş gıcırdatma (bruksizm) ve diş sıkma gibi rahatsızlıkları tedavi etmek veya hafifletmek amacıyla gece boyunca takılan özel bir ağız içi cihazdır. Bu cihazlar, dişlerin birbiriyle temasını sınırlayarak dişlerin aşındırılmasını engeller, çene eklemine ve çevresindeki kaslara rahatlama sağlar.

Bruksizm, uyku sırasında bilinçsizce gerçekleşen diş gıcırdatma eylemidir ve zamanla dişlerde aşındırma, çatlama veya kırılma gibi problemlere yol açabilir. Aynı zamanda, temporomandibular eklemde ağrıya ve diğer rahatsızlıklara da sebep olabilir. Gece plağı, bu rahatsızlıkları hafifletmek amacıyla kullanılır.

Gece plağı, genellikle şeffaf, sert ya da yarı esnek bir plastik materyalden yapılır ve üst ya da alt dişlere uygun şekilde özel olarak tasarlanır. Bu plağın temel amacı, dişleri korumak, çene eklemine gelen baskıyı azaltmak ve kas gerilimini hafifletmektir.

Bir diş hekimi veya ortodontist tarafından önerildiğinde, gece plağı kişiye özel olarak hazırlanır. Bu, hastanın ağzından alınan bir ölçüyle gerçekleştirilir ve bu ölçü, plağın mükemmel bir şekilde uyum sağlamasını garanti eder.

Splint çeşitleri nelerdir?

Splintler, ağız ve diş sağlığıyla ilgili çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan özel ağız içi cihazlardır. Genellikle plastikten yapılan bu cihazlar, kullanıldıkları rahatsızlığa ve amaca bağlı olarak farklılık gösterir. İşte splint çeşitleri ve özellikleri:

Stabilizasyon Splinti: Bu tür splintler, en yaygın kullanılan splint çeşididir ve genellikle temporomandibular eklem (TME) bozuklukları için önerilir. Aynı zamanda gece plağı veya Michigan plağı olarak da adlandırılır. Üst dişlere oturan bu splint, çene eklemine gelen baskıyı azaltmayı amaçlar.

Repozisyon Splinti: TME’nin yanı sıra çene eklem diskinin yer değiştirmesi durumunda da kullanılır. Çenenin belirli bir pozisyonda sabitlenmesini sağlar, böylece eklem ve çevresindeki dokunun iyileşmesine yardımcı olur.

Anterior Repozisyon Splinti: Özellikle çene kilitlenmelerinin tedavisinde kullanılır. Alt çenenin öne doğru hareketini teşvik ederek eklem diskinin doğru pozisyona gelmesine yardımcı olur.

Pivot Splinti: Özellikle arka dişlerdeki yükseklik farklarını düzelten bu splint, çene ekleminde rahatlama sağlamayı amaçlar.

Anterior Deprogrammer: Özellikle bruksizm veya diş sıkma rahatsızlığı olan hastalar için önerilen bu splint, ön dişlere uygulanır. Arka dişlerin temasını engelleyerek kasların rahatlamasına yardımcı olur.

Niteliksel Splint: Diş eksiklikleri nedeniyle çene fonksiyonlarının bozulduğu durumlarda kullanılır. Eksik diş alanlarını doldurarak çenenin doğal fonksiyonuna geri dönmesini teşvik eder.

Gece plağı mı splint mi?

Gece plağı ve splint terimleri, dental literatürde bazen birbiri yerine kullanılsa da, genellikle farklı amaçlarla kullanılan ağız içi cihazları tanımlamak için kullanılırlar. Bu iki cihazın benzerlikleri ve farklılıklarını anlamak, hangisinin bireysel ihtiyaçlara daha uygun olduğuna karar vermede yardımcı olabilir.

Gece plağı, genellikle diş gıcırdatma (bruksizm) veya diş sıkma gibi sorunları tedavi etmek amacıyla gece boyunca takılan bir cihazdır. Bu cihaz, dişlerin birbiriyle sürtünmesini engelleyerek dişlerin aşınmasını, kırılmasını veya çatlamasını önler. Ayrıca, gece plağı çene ekleminde ve çevresindeki kaslarda rahatlama sağlar.

Splint, genellikle temporomandibular eklem (TME) bozuklukları, diş kaymaları veya diğer dental sorunların tedavisinde kullanılır. Splint, çene eklemini rahatlatır, dişlerin hareketini sınırlar ve özellikle TME bozuklukları için önerilir. Çeşitli splint tipleri vardır ve her biri, farklı bir dental sorunu ele almak üzere özel olarak tasarlanmıştır.

Özetle, gece plağı ve splint arasındaki temel fark, kullanıldıkları rahatsızlıklardır. Gece plağı, genellikle diş gıcırdatma ve sıkma problemlerini ele almak için kullanılırken, splint daha spesifik dental ve çene rahatsızlıklarını tedavi etmek amacıyla kullanılır.

Gece plağı çene kaymasını düzeltir mi?

Gece plağı, özellikle diş gıcırdatma (bruksizm) ve diş sıkma sorunlarına karşı kullanılan bir ağız içi cihazdır. Bu plağın temel amacı, dişlerin aşındırılmasını engellemek, çene ekleminde ve çevresindeki kaslarda rahatlama sağlamak ve aynı zamanda dişler arasındaki aşırı baskıyı azaltmaktır.

Çene kayması, çene ekleminin doğru hizalanmamasından kaynaklanan bir durumdur ve çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişebilir. Gece plağının asıl amacı, çene kaymasını doğrudan düzeltmek değil, çene eklemini ve dişleri korumaktır. Ancak, bruksizm veya diş sıkma, çene kaymasının gelişimine katkıda bulunabilecek faktörlerden biri olduğunda, gece plağı bu rahatsızlıkları hafifleterek dolaylı olarak çene kaymasının ilerlemesini engelleyebilir.

Eğer çene kayması ile ilgili spesifik bir sorun yaşanıyorsa, bu sorunu doğrudan ele almak için farklı tedavi yöntemlerine başvurulması gerekebilir. Örneğin, çene kaymasının ortodontik bir sorundan kaynaklanması durumunda, ortodontik tedavi veya braketler gerekebilir. Ya da çene eklemindeki yapısal bir bozukluk söz konusuysa, daha ileri tedavi yöntemleri değerlendirilebilir.