Lamina Uygulamaları

Lamina Uygulamaları (CAD-CAM) Nedir?

Var olan dişlerin yapılarının güçlendirilmesi ve gerekli olan estetiklerinin sağlanması için kullanılan tekniğe lamina uygulamaları denir. Lamina kelime anlamı ile yaprak demektir. Yaprak formundaki modellerin dişlerin ölçüsünde hazırlanarak uygulanan bir çeşit kaplama tekniğidir. İnce yapısı sayesinde mükemmel bir sonuç ortaya çıkartılır. İşlem için diş dokusunun bir kısmının kaybedilmesi genellikle insanları korkutabilir. Ancak bu durum çok asgari şekilde uygulanır.

İnsanların dişlerinde meydana gelen sorunların farklı nedenleri olabilir. Genetik olarak diş enginin sarı olması, travma gibi nedenlerden dolayı dişin bir bölümünün kırılması, diş boyutlarının aynı olmaması ve beslenme durumuna göre dişlerde aşınmalar meydana gelebilir. Lamina uygulamaları sayesinde bu sorunlardan çok kısa sürede kalıcı olarak kurtulabilirsiniz. Her yaştan hastaya rahatlıkla uygulanabilen tedavi tekniğidir. Hastanın yaşı dikkat edilen son kriterdir.

İşlem sırasında ve öncesinde dikkat edilmesi gereken bir kriter vardır. Öncelik her zaman doğallığın yakalanmasıdır. Doğal olmayan bir görüntü kesinlikle estetik bir oluşu sağlamaz. Bu nedenle doğallığa önem veren hekimler ilk tercihiniz olmalıdır. Dişlerin ölçüsü alınırken kişinin yüz hatları da göz önünde bulundurulmalıdır. Dudak boyutu da göz önüne alınmalıdır. Doğallığın yakalanması için en önemli etken doğru ölçülerde işlem yapılmasıdır.

Kompozit Lamina Diş Kaplaması

Dişlere herhangi bir zarar vermeden dişlerin rengini ve şeklini değiştirmek için uygulanan tedavi tekniğidir. Bu işlem sayesinden dişlerin boyutu büyütülebilir. Düzenli fırçalama ve temizlemeye rağmen bazı kişilerin dişleri kesinlikle beyazlamaz. Bu neden beyaz diş görüntüsüne sahip olmak ve genetik olarak ayrık diş sorunu yaşayan kişiler için kompozit uygulaması mükemmel sonuçlar verir. Genellikle estetik sorunlar için başvurulan bir tekniktir. Fonksiyon bozuklukları için pek tercih edilen bir durum değildir.

Diş hekiminin el tecrübesi bu teknikte çok önemlidir. Diş hekimi bir sanatçı gibi dişlere yeni şeklini verir. Teknolojinin ilerlemesi ile geliştirilen materyaller diş minesini birebir taklit edebildiği için bu malzemeler büyük kolaylık ve avantaj sağlayarak kullanılır. Bu gelişmeler sayesinde estetik diş hekimliğinde yeni bir dönem başlamıştır. Teknolojik aletlerin gelişmesi çene cerrahlarının ve diş hekimlerinin çalışmalarını kolaylaştırmıştır. Hastaların ihtiyaçlarına kalıcı ve kısa sürede cevaplar verebilmektedirler. Bu nedenle donanımlı kliniklerin tercih edilmesi tedavinin başarısı açısından önemli bir yer tutar.

Kompozit dişlerin uygulanması son derece kolaydır. Dişlerindeki çarpıklığın derecesi çok fazla olan, diş minesindeki aşınma oranı yüksek olan ve kaplama yaptırma işlemindeki temel amacı beyaz dişlere sahip olmak isteyen kişilere uygulanması tavsiye edilmez.  Bu nedenle diş hekiminize geldiğinizde tedaviden neler beklediğinizi ve şikâyetlerinizi tam anlamı ile doktorunuza anlatmalısınız. Aksi halde lamina uygulamaları sonucundan memnun kalmayabilirsiniz. Maddi ve manevi kayıplar yaşamamak için doktorunuz ile tam bir iletişim halinde olmalısınız.

İlginizi Çekebilir  Çene Ağrısı

Gülüş tasarımı tedavilerinde öncelik her zaman hastaların istekleri ve beklentileridir. Hastaların istekleri tedavinin yönlendirilmesinde etkilidir. Doktorların bilgisi ve hastaların beklentileri birleştirilerek her hastaya özel tedavi planı hazırlanır. Hastaların çiğneme ve ısırma fonksiyonundaki bozukluklar da tedavi için önemli kriterlerdir. Lamina uygulamaları sayesinde hem estetik hem de fonksiyon bozukluklarının giderildiği tedavi hizmeti alabilirsiniz. Konuşma ve yeme işlemlerinde dişlerin bütünlüğü, dizilimi ve boyutları rol oynar.

Kompozit Lamine Nedir?

Estetik diş hekimliği uygulamasına denir. Diş hekiminin titiz ve özenli çalışması sonucunda dişlerde meydana gelen estetik problemlerin giderildiği bir tedavi tekniğidir. Uygulaması kolay ve hızlıdır. Uzun süren diş tedavilerine alternatif olarak geliştirilmiş çok başarılı bir yöntemdir. Yoğun çalışan ve ortodonti tedavisi için vakit ayıramayan ancak dişlerinde bulunan sorunlardan dolayı rahatsız olan kişilerin tercih ettiği bir uygulamadır.

Standart kompozit malzemeler ışık geçirgenliği az olan ve mat görünümlü ürünlerdir. Bu malzemelerin kullanımı sonucunda beklenen etki yakalanamaz. Ancak kaliteli ve yüksek ışık geçirgenliğine sahip olan kompozitler hastalara yeni ve mükemmel dişleri kazandırır. Ortalama yarım saat gibi bir süre içerisinde kişiye hayal ettiği dişleri oluşturur. Estetik ve güzel bir gülüş formuna sahip olmak kaliteli ve doğru malzemelerin kullanılarak uygulanan kaplamalar neticesinde elde edilir. Tedavideki amacınızın ne olduğu kesin bir şekilde belirleyerek karar vermenizi sizlere tavsiye ediyoruz.

Kompozit Diş Kaplama Nasıl Yapılır?

İşlem lokal anestezi altında aşamalı olarak gerçekleştirilir. Anestezi işlemi hastanın konforlu ve rahat olmasını sağlamak amacı ile önerilir. Anestezi uygulandıktan sonra ilk olarak dişlerin yüzeyi temizlenir. Dişler minimal boyutta kesilir. Kesme işlemi fazla yapıldığı zaman dişin dayanıklılığını azaltır ve ömrünü kısaltır. Bu nedenle diş kısaltma işlemi tecrübeli diş hekimi tarafından gerçekleştirilmelidir.

Dişlerin boyutu oluşturulduktan sonra ölçü alınır. Laboratuvar ortamında kaplamaların hazırlanması için gerekli olan süre boyunca geçici kaplama modeli ile dişler korumaya alınır. Yapraklar hazırlandıktan sonra prova işlemi uygulanır. Son olarak kaplama diş üzerine yerleştirilir. Lamina uygulamaları farklı malzemeler kullanılarak uygulansa da aynı teknik ile yapıştırılır. Bu nedenle önemli olan malzeme seçimidir.

Lamina Uygulamaları Kimlere Uygulanır?

Ortodonti ve diğer diş tedavilerini yaptırmak istemeyen herkese bu işlem yapılabilir. Genel olarak hangi durumlarda ve kilere uygulanacağını sıralarsak;

  • Eksik diş olmayan ancak dişlerinin arasında ayrıklık ve şekil bozukluğu olan kişilere
  • Daha önceden uygulanan ancak zaman içerisinde formu ve rengi bozulan dolguların onarılmasında
  • Eğri ve çarpık dişlerin düzenli diziliminin ve estetiğinin sağlanmasında ve dişlerin onarımında
  • Kırılmış ve aşınmış olan dişlerin revize edilmesine tercih edilir.
İlginizi Çekebilir  Gingivektomi

Diş rengi saç ve göz rengi gibi genetik olarak gelen bir durumdur. Ne kadar fırçalanırsa fırçalansın temiz olsa da beyaz olması mümkün olmayabilir. Bu nedenle daha beyaz ve güzel görünen dişlere sahip olmak isteyen kişiler bu uygulamaları tercih edebilirler.

Lamina Diş Çeşitleri Nelerdir?

Kompozit ve porselen lamine olmak üzere iki farklı çeşidi vardır. Lamina çeşitleri kişinin ihtiyacına yönelik belirlenerek seçilir. Kompozit lamina uygulamaları genellikle diş renginden ve boyutundan rahatsız olan kişilere uygulanır. Diş rengimiz genetik olarak tam beyaz ve parlak olmayabilir. Ne kadar fırçalama işlemi uygulanırsa olsun dişin kendi beyaz tonu vardır. Bu tonun üzerinde açılması sağlanamaz. Sarıya yakın diş rengi olan kişilerde kompozit kaplama tedavisi uygulanarak renk sorunu çözülebilir.

Çarpık, yamuk, diş arasında boşlukları olan ve rengi değişen dişler için de porselen lamina uygulanabilir. Porselen malzeme yapısı itibari ile uygulanması kolay ve dayanıklı bir malzemedir. İşlemden sonra kırılması ve formunun bozulması pek mümkün değildir. Bu nedenle özellikle çarpık diş sorunu olan kişilerde bu tedavi tekniği başarılı sonuçlar verir. Porselenin yapısı çok incedir. İnceliği sayesinde ön dişlerin problemlerinin giderilmesinde çok etkilidir. Işık geçirgenliği maksimum seviyededir. Bu nedenle doğal ışıltı sağlar.

Gülüş tasarımının uygulanması için en sık başvurulan tedavi tekniklerinden birisidir. Kısa sürede tedavinin tamamlanması ve yüksek oranda hastaların beklentilerini karşılaması nedeni ile hem doktorlara hem de hastalara büyük kolaylıklar sağlar. Günümüzde gülüş tasarımı dış görünüşün tamamlanması için büyük bir yer tutar. Kısa dişlerin uzatılması, kırık dişlerin restorasyonu ve dişler arasındaki mesafeler düzeltilir.

Lamina tedavisi almak isteyen kişilerin dikkat etmesi gereken bazı kriterler vardır. İşlem sonucundan memnun olmak ve uzun yıllar sorun yaşamadan kaplamaları kullanmak için dikkatli olmak gereklidir. Klinik seçimi büyük önem taşır. Hastaya özel hizmet veren ve tek kullanımlık malzeme kullanan kliniklerde enfeksiyon riski yok denecek kadar az bir seviyeye indirilir. Doktorun el tecrübesi ve kullandığı malzeme kalitesi tedavinin gidişatını etkiler.

Lamina Uygulamalarının Avantajları Nelerdir?

Lamina dişler diğer diş tedavilerinin sağladığı faydalara bakıldığında daha büyük avantajlar sağlar. Uygulama aşamasında kullanılan malzemeler ve uygulama tekniği ile bu avantajlar geliştirilebilir.  Bir hafta ve 10 gün gibi bir süre içerisinde tedavi süreci tamamlanabilir. Malzemeleri kaliteli ise renk değişimi ve aşınma gözlenmediği için kişiye ömür boyu kullanabileceği bir diş sağlar. Germe ve çekme kuvvetlerine mükemmel derecede dayanıklıdır ve kırılmazlar.

İlginizi Çekebilir  Lamina Kaplama

İşlem avantajlarını elde etmek için hassas bir çalışma sonucunda uygulanan ve laboratuvar ortamında profesyonel bir şekilde üretilen lamine modelleri kullanılmalıdır. Kalitesiz malzemelerin ışık geçirgenliği az ve rengi mat olabilir. Bu nedenle beklenen estetik görüntü çok kısa süre sonunda yok olur. Bu nedenle işlem avantajı için öncelik her zaman kaliteli malzemenin kullanılmasıdır.

Zamandan tasarruf sağlaması, kısa sürede uygulanması ve çay kahve gibi ürünlerin tüketimi sonrasında renginin değişmemesi gibi nedenlerden dolayı sık sık tercih edilir. Uygulanan tedavinin hastaya uygun olması büyük önem arz eder. Hastaya uyum sağlamayan diş modeli herhangi bir avantaj sağlamaz.

Kompozit Lamina İle Yaprak Porselen Karşılaştırması

Porselen ve kompozit arasında büyük farklılıklar vardır.  Porselen yapısı itibari ile kompozitlere göre daha dayanıklı ve kullanışlıdır. Porselenler renk değişimine uğramazken diğer maddeler belirli bir süre sonunda cila gerektirecek renk değişimleri yaşanır. Porselen uygulamasında dişlerin belirli bir miktar küçültülmesi gerekirken kompozitte bu işleme gerek duyulmaz. Kompozitler kolay kırılabildiği gibi kolay da tamir edilebilir.

İşlem maliyetleri açısından bakıldığında ise porselen maliyetlidir. Bu nedenle kaplama yaptırmak istediğiniz zaman doktorunuza kullandığı malzemenin ne olduğunu sorgulayabilirsiniz. Kompozitler porselene göre daha az kaliteli ve daha kolay yıpranan ürünler olduğu için sık sık doktor tekrarı gerektirir ve onarım masrafı çıkartır. Bu nedenle bu masraflarda göz önüne alındığında porselen daha avantajlıdır.

İşlem kullanılacak malzeme ne olursa olsun hastaya önceden bilgi verilmelidir. Malzemenin özelliği, yapısı, kullanım şekli, bakım teknikleri ve maliyetleri net bir şekilde hastaya anlatılmalıdır. Tedavi tamamlanmadan önce prova mutlaka uygulanmalıdır. Hastanın ağız içi ve kaplamanın durumu değerlendirilmelidir. Aksi halde lamina uygulamaları sonucundan memnuniyet sağlanamayabilir.

Kompozit Lamina Uygulama Fiyatları 2023

Kaplama fiyatları belirlenirken kullanılan malzemenin kalitesi, kliniğin bulunduğu konum, uygulama seans sayısı, doktorun tedavi ücretleri ve işlem maliyetleri göz önüne alınır. Tedavi ücretlerini değiştiren en önemli kriterlerden biri kullanılan malzemenin yapısıdır. Malzeme kalitesi ve özellikleri arttıkça işlem maliyeti artar. Kolay ulaşılabilir ve merkezi konumda bulunan kliniklerin tedavi hizmetleri daha pahalıdır. Bu nedenle klinik araştırması yaparken konumu her zaman göz önünde bulundurmalısınız.

Kaplama yaptırmak isteyen kişiler öncesinde bazı hususlara dikkat etmelidir. Kliniğin daha önce verdiği tedavi hizmetleri ve bu hizmetlerin komplikasyon oranları değerlendirilmelidir. Komplikasyon oranı yüksek olan kurumlar tercih edilmemelidir. Piyasa değerinin altında fiyat teklifi eden kurumlardan uzak durmalısınız. Kar amacı güden ve para kazanma inancı ile hizmet evren klinikler genellikle insan sağlığını arka planda tutar. Bu nedenle lamina uygulamaları için klinik seçimi önem taşır.