Pedodonti

Pedodonti Nedir?

Pedodonti olarak da adlandırılan çocuk diş hekimliği, bebeklerin, çocukların ve gençlerin ağız ve diş sağlığı ile ilgilenen diş hekimliği dalıdır. Pedodontistler, çocukların diş gelişimini yakından takip eder ve diş çürükleri, diş eti hastalıkları, diş çıkma sorunları ve ağız yaralanmaları gibi çeşitli ağız sağlığı sorunlarının önlenmesi ve tedavisinde uzmandır. Ek olarak, çocuklara erken yaşlardan itibaren ağız bakımı konusunda eğitim verirler. Çocuk diş hekimleri, çocukların diş hekimine olan güvenini artırarak ve gelecekteki diş sağlığı sorunlarının önüne geçmesine yardımcı olmak için özel teknikler ve yaklaşımlar kullanır. Genelde pedodonti sağlıklı diş ve ağız yapılarının atıldığı çocukluk döneminde hayati önem taşır.

Çocuklar Pedodontiste Hangi Durumlarda Götürülmelidir?

Çocukluk döneminde verilen ağız hijyeni alışkanlığı, ilerleyen yaşlarda oluşabilecek sorunların önlenmesi açısından önemlidir. Süt dişlerindeki çürüklerin tedavisive süt dişlerinin çekimi; kalıcı dişlerin korunması ve ağız içerisinde oluşabilecek enfeksiyonların engellenmesi için düzenli pedodontist kontrolleri önem taşımaktadır.

Erken yaşlarda, çıkmakta olan dişlerin diziliminde sorunlar ve süt dişlerinde çürükler, bazı dişlerde sallanmalar ve kalıcı dişlerde çürük meydana gelebilir. Bu gibi durumların tedavi ve kontrolü için hekimin belirleyeceği sıklıklarda kontrole gelinmesi önem taşır.

Sağlam ve sağlıklı dişlere sahip olunması için çürüklerin önlenmesi veya çok erken dönemde tespit edilmesi gerekir. Düzenli olarak doktora gitmeyen çocuklarda gelişen çürükler hızlı bir şekilde yayılabilir. Erken fark edilmediği takdirde süt dişlerinin olması gerekenden önce kaybına neden olabilir ve bu da başka dental problemlere yol açabilir. Mevcut veya oluşabilecek problemlere erken müdahele edebilmek adına düzenli kontroller önem taşır.

Pedodonti Hangi Sorunlar İle İlgilenir?

Genel olarak bakıldığında pedodonti anabilim dalı çocukların süt ve kalıcı dişlerindeki her türlü diş problemleri ile ilgilenir. Yetişkin hastalara hizmet veren diş hekimlerinden farklı bir yaş grubuna hizmet ettikleri için daha farklı bir psikolojik yaklaşım sergilerler. Pedodonti (çocuk diş hekimliği) ilgi alanlarından bazılarını;

  • Süt dişlerinde meydana gelen çürüklerin ve deformasyonların düzeltilmesi
  • Çocuklarda ağız-diş bakımı ve ağız hijyenin sağlanması
  • Çocuklar için uygun protez ve düzeltici apareylerin üretilmesi,
  • Fissür örtücü gibi diş çürüğünden koruyucu uygulamaların tamamlanması
  • Diş çekimi sonrası yer kaybı yaşanmaması için yer tutucuların uygulanması olarak sıralayabiliriz.

Çocuklar ebeveynleri dışındaki kişilere güvenmekte zorlanabilirler ve korkabilirler. Çocuklar ayrıca aileleri tarafından istemsizce aşılanabilen beyaz önlük korkusu nedeni ile de diş hekimlerinden korkabilirler. Pedodontistler normal diş hekimlerine kıyasla bu gibi korkuların üstesinden gelmekte daha başarılıdırlar. Aldıkları eğitim sayesinde onları rahatlatarak gerekli tedaviyi uygulayabilirler.

Pedodontide Flor Uygulaması Nedir?

Flor dişlerin yapısında bulunması gereken çok önemli bir elementtir. Doğal bir maddedir ve yapısı itibari ile insan vücuduna birçok faydası vardır. Halk arasında bazı kesimlerde florür uygulamasının sağlığa ve çocukların dişlerine zararlı olduğu konusunda yanlış bir bilgi mevcuttur. Flor dişlerin yapısında belli miktarda olması gereken ve diş yapsını güçlendiren önemli bir maddedir. Bu nedenle 0-13 yaş grubundaki çocuklara belirli aralıklarla mutlaka flor uygulaması yapılmalıdır.

Pedodontide Süt Dişleri Neden Önemlidir?

Süt dişleri çocuklarda çiğneme fonksiyonuna yardımcı olmanın yanısıra alttan gelen dişlere rehberlik ederek düzgün bir daimi diş diziliminin oluşmasında görev alır. Konuşmaya ve seslerin doğru şekilde çıkarılmasına da yardımcı olarak sosyal iletişimin de kurulmasına fayda sağlar.

Süt dişleri kalıcı dişlerin sürmesi sırasında yavaşça eriyerek doğal bir yer tutucu görevi görürler. Erken dönemde süt dişlerinin çekilmesi kalıcı dişlerinin çıkmasına kadar geçer sürede dişlerin hareket etmesine bağlı olarak sürme problemleri ve çapraşıklıklara neden olabilir.

Pedodontide Fissür Örtücüler Ne İşe Yarar?

Doğal dişlerde çürük başlangıcına elverişli olan ve temizlenmesi mümkün olmayan çiğneme alanlarındaki doğal boşlukların örtülmesi ile bu alanlarda bakterilerin çoğalmasını engellemek amacı ile uygulanan işleme denir.

Çocukluk döneminde etkili ağız bakım işleminin uygulanamaması gibi nedenlerden dolayı çürükler hızlı şekilde ilerlyebilir. Çürük oluşumu ile birlikte bakterilerin çoğalması hızlanır ve çürük daha da ilerler. Fissür örtücü işlemi, bakterilerin birikmesini ve çürük oluşumunu önlemek için tercih edilir.

Pedodontide Koruyucu Uygulamalar Nelerdir?

Pedodontide amaç, çocuklarda meydana gelebilecek diş çürüklerinin engellenmesi ve kalıcı dişlerin hasar görmeden idame ettirilmesidir. Bu nedenle anne ve baba çocuğun ağız bakımından sorumludur.

Beslenmesi ve ağız bakımı hakkında gerekli eğitimler öncelikle ebeveynlere verilir. Pedodontide sıklıkla uygulanan koruyucu tedavilerden bazıları; fissür örtücüler, erken dönemde kaybedilen dişler için uygulanan yer tutucular ve yüzeyel florür uygulamalarıdır.

Pedodontide Diş Bakımı ve Beslenme Önerileri

Süt dişleri özellikle yumuşak ve rafine gıda maddelerinden ve içeceklerden çok çabuk etkilenerek hızlı bir şekilde çürüyebilir. Bu dişlerin daimi dişlere rehberlik edene kadar dayanması için çocuğun beslenme düzeni ve ağız bakımı çok önemlidir. Çocuklarda diş fırçalama işlemi atlanmadan ve detaylı bir şekilde yapılmalıdır. Ebeveynler her yemekten sonra uygun içerikli diş macunu ve yumuşak kıllı diş fırçaları ile dişlerinin temizlendiğinden emin olmalıdır.

İçecekler asit içermemeli, mineralden zengin ve lifli gıda maddeleri tüketilmelidir. Anne sütünün yeterli düzeyde alınması ayrıca doktorun önerdiği vitamin ve mineral takviyelerinin kullanılması diş gelişimi için önemlidir. Erken dönemde çürüyen süt dişleri daimi dişlerin bozulmasına zemin hazırlar. Sabah düzenli bir kahvaltı ve ara öğünlerde abur cubur yiyeyecekler yerine süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi önem taşır.

İlginizi Çekebilir  Sinüs Lifting (Sinüs Kaldırma)

Pedodonti Fiyatları 2024

Pedodonti fiyatları belirlenirken yapılan işlemin süresi ve kullanılan malzemeler göz önüne alınarak fiyat belirlenir. Rutin ağız ve diş bakımı uygulamalarının maliyeti tedavilere kıyasla düşüktür. Ancak fissür örtücü ve diğer koruyucu tedavilerin maliyetleri kullanılan malzemenin kalitesine göre farklılık gösterebilir.

Klinik araştırması yaparken çocuk diş hekiminin olup olmadığı sorgulanmalıdır. Pedodonti (Çocuk diş hekimliği) uzmanı tarafından yapılan tedavilerin ücretleri klinikten kliniğe farklılık göstermekle birlikte diş hekimleri odasının fiyat tarifesi baz alınarak hesaplanır.

Sık Sorulan Sorular

Pedodonti Muayenesi İlk Ne Zaman Yapılmalıdır?

Bebeklerin ve çocukların diş sağlığı, genel sağlıklarının ve yaşam kalitelerinin önemli bir parçasıdır. Bu nedenle, pedodonti yani çocuk diş hekimliği alanındaki muayenelerin ne zaman başlaması gerektiği, birçok ebeveyn için önemli bir sorudur.

Bir bebekte ilk dişin sürmesi genellikle 6-12 aylık yaş aralığında gerçekleşir. Bu dönemde, çocuğun diş sağlığına dair alınabilecek önlemler ve olası sorunlar hakkında bilgi edinmek için bir pedodonti uzmanına başvurmak faydalıdır. Amerikan Pediatri Diş Hekimleri Derneği (AAPD) ve birçok uluslararası diş hekimliği derneği, bir çocuğun ilk diş hekimi ziyaretinin ilk dişin sürmesinden sonraki 6 ay içerisinde veya en geç bir yaşında olmasını önermektedir.

Bu ilk ziyaret, genellikle ebeveynler için bilgilendirici bir süreçtir. Diş hekimi, bebek için ağız bakımı, emzik kullanımı, biberon çürüğü gibi olası riskler ve diş fırçalama gibi temel ağız bakım rutinleri hakkında bilgi verebilir. Aynı zamanda, diş hekimi bebekte olası diş çürüklerini, diş gelişim anomalilerini veya diğer oral sağlık sorunlarını erken aşamada tespit edebilir.

Düzenli pedodonti muayeneleri, erken yaşta başlamakla birlikte, çocuğun büyümesiyle devam eder. Bu rutin kontroller, çocuğun diş gelişimini izlemek, olası sorunları erken evrede teşhis etmek ve çocuğa ağız hijyen alışkanlığı kazandırmak için kritik bir öneme sahiptir.

Süt Dişleri Ne Zaman Çıkmaya Başlar?

Süt dişleri 6 ay 1 yaş aralığında çıkmaya başlar. Bebek 3 yaşına gelene kadar tüm süt dişleri çıkar. Toplamda 20 adet süt dişi çıkar. Bu dişler sağlıklı bakıldığı zaman sırası ile dökülerek 13 yaşına kadar görev yapar. Nadir de olsa bazı bebeklerde doğduklarında bir kaç tane süt dişi görülebilir.

Bebekler 3. Aylarını doldurduktan sonra ağız bölgesini fark eder. Bu sürenin sonunda ellerini sık sık ağızlarına götürmek isterler. Bu durumlar bebeğin gelişiminin bir parçasıdır ve normaldir. Pedodonti (Çocuk diş hekimliği) kontrolleri 3 aydan sona başlayabilir.

Çocuklarda Diş Sürerken Görülen Belirtiler Nelerdir?

Bebeklerde diş çıkarma belirtileri hemen hemen aynıdır. Bebeklerde diş çıkarma belirtileri hastalık belirtileri ile karıştırılabilir. Genellikle 6. aydan sonra diş çıkarma belirtileri kendini göstermeye başlar. En yaygın görülen belirtiler, huysuzluk, ateş, iştahsızlık, uykuya dalmada ve uyanmada güçlük, tükürük salgısında artma, ağız etrafında döküntülerin meydana gelmesi, ishal ve kilo almada yavaşlama gibi belirtilerdir.

Sıraladığımız bu belirtilerin hepsi görülmeyebilir. Bazı çocuklarda sadece huzursuzluk ve salgı artışı görülürken bazılarında kilo alımının yavaşlayabilir. Bu sürecin daha konforlu hale gelmesi ve bebeğin rahat etmesi için doktorun tavsiyelerine uyularak belirli bir oranda rahatlama sağlanabilir. Anne ve babaların bu sürecin ve belirtilerin tamamen normal olduğunu bilerek endişelenmemesi gerekir. İlerleyen şikâyetlerinde pedodonti (çocuk diş hekimliği) uzmanına kontrole gidilmesi gerekir.

Diş Hekimini İlk Ziyaret Ne Zaman Olmalıdır?

Diş hekimi kontrollerine ilk dişler çıktıktan sonra başlanmalıdır. Kabaca söylemek gerekirse çocuklar 1 yaşına girmeden diş hekimine ilk ziyaretlerini yapabilirler. Dişlerdeki bazı sorunlar bebeklik döneminde kendini gösterebilir. İlk doktor muayenesinde çocuk kendi bakımını yapabilecek düzeyde olmadığı için daha çok anne ve baba bilgilendirilir. Çocuklarda görülebilecek diş problemleri, çocuğun diş bakımının nasıl yapılması gerektiği gibi konularda anne ve baba ile konuşulur.

Bebeğin dişlerinin çürümesini engellemek için uygulanacak adımlar detaylı bir şekilde ebeveynlere anlatılır. Düzenli aralıklar ile kontrole gelmenin önemi vurgulanır. Bebeğin emme alışkanlığı ve emzirme sonrasında ağız hijyeni de dişlerin gelişimini etkileyebilir. Emzirme sonrasında annenin dikkat etmesi gerekenler konusunda da bilgilendirilir.

İlk doktor kontrolünde ayna ve ışık yardımı ile yumuşak dokular incelenir. Çıkmak üzere olan dişler kontrol edilir ve aile bilgilendirilir. Gerekli durumlarda koruyucu tedavilere başlanır. Çocuğun yaşını da göz önüne alarak pedodontist iletişim kurar. Hekim kullandığı tüm tedavi araçlarını çocuğa anlatarak korkusunu kontrol altına almaya çalışır. Doktor muayenesi sırasında anne ve babanın çocuğun yanında olması gerekir. Buradaki amaç çocuğun kendini güvende hissetmesini sağlamaktır. Genellikle doktor tedaviye başladıktan sonra ebeveynlerin çocukla çok fazla iletişim kurmaması tercih edilir.

Dişleri Fırçalamaya İlk Ne Zaman Başlanmalıdır?

Dişler yokken dahi fırça veya gazlı bez yardımı ile ağız temizliği yapılmalıdır. Dişlerin temizliğine  ise bebeğin ilk dişlerinin çıkmasından sonra başlanmalıdır. Bebeklerin dişleri genel olarak ilk 9 ay içerisinde çıkar ve ortalama olarak 2 yaşında da tüm süt dişleri çıkmış olur. İlk başlarda fırçalama macun kullanılmadan sadece su ve fırça yardımı ile yapılmalıdır.

İlginizi Çekebilir  Gülüş Tasarımı

Daha sonralarda ise çok az miktarda olacak şekilde çocuklar için uygun olan macunlardan kullanılabilir. El becerisi belli bir düzzeye gelen çocuklarda ise fırçalama ebeveynlerin gözetiminde çocuğun kendisi tarafından yapılmalıdır. Ebeveynler fırçanın dişlere ve dişetlerine zarar verecek şekilde kullanılmadığından emin olmalıdırlar. Diş etlerinde meydana gelecek kanamalar çocuğu korkmasına ve fırçalamadan uzaklaşmasına sebep olabilir.

Çocuklar gelişim çağında öğrendikleri birçok beceri ve bilgiyi oyunlar sayesinde öğrenir. Çocuklara diş fırçalama işlemini sevdirmek ve alışkanlığı kazandırabilmek için bu eylemi eğlenceli bir hale getirmek gerekir. Ancak bu şekilde yapılırsa diş fırçalama eylemi çocuk için bir zorunluluk olmaktan çıkar.

Çocuklarda Diş Çürümesinde Alınacak Önlemler Nelerdir?

Bebeğin fiziksel ve psikolojik gelişiminde beslenme büyük önem taşır. Ancak alınacak gıdalar sonrasında iyi bir hijyen sağlanmaz ise çürük oluşumuna elverişli bir ağız ortamı oluşabilir.  Ek gıdalara başlandığında asit içeriği az olan sebze ve meyvelerin tüketilmesi gerekir. Pedodontist (çocuk diş hekimliği) kontrollerine zamanında gidilerek gerekli tedaviler geciktirilmeden yapılmalıdır. Hekimin tavsiyelerine uygun olarak ağız bakımı ve hijyeni idame ettirilmelidir.

Diş çürüklerinin çok erken dönemde başlaması sebebi ile süt dişlerinin kaybedilmesi, çocuğun erken yaşlardan itibaren diş sorunu yaşamasına neden olur. Pedodonti (çocuk diş hekimliği) anabilim dalının amacı çocukların sağlıklı dişlere sahip olarak ilerleyen yaşlarda daha az problem yaşamalarına yardımcı olmaktır.

Pedodonti Kliniğini Ziyaret Etmek İçin En İyi Zaman Ne Zaman?

Pedodonti, çocuk diş hekimliği anlamına gelir. Pedodonti kliniğini ziyaret etmek için en iyi zaman şu durumlar göz önünde bulundurularak belirlenebilir:

Bebeklik Dönemi: Amerikan Pedodonti Akademisi, bir çocuğun ilk dişi çıktığında veya birinci yaşını tamamladığında pedodonti kliniğini ziyaret etmesini önermektedir. Bu, erken dönemde diş çürüklerini önlemek ve ailelere doğru ağız bakımı hakkında bilgi vermek için önemlidir.

Düzenli Kontroller: Çocukların, olası sorunları erken teşhis ve tedavi edebilmek için yılda en az iki kez (her altı ayda bir) diş hekimi tarafından kontrol edilmesi önerilir.

Sorunlar: Eğer çocuğunuzun dişlerinde ya da ağzında herhangi bir sorun (ağrı, travma, diş çürüğü vb.) fark ederseniz, derhal bir pedodonti kliniğine başvurmalısınız.

Ortodontik Değerlendirme: Amerikan Ortodontistler Birliği, tüm çocukların en geç 7 yaşında ortodontik değerlendirme için bir uzmana başvurmasını önermektedir.

Diğer Durumlar: Ağız yaralanmaları, diş sıkma veya gıcırdatma, diş yüzeylerinde beyaz veya kahverengi lekeler gibi özel durumlar için de ziyaret gerekebilir.

Klinik Yoğunluğu ve Randevu Durumu: Pratik bir açıdan, kliniğin daha az yoğun olduğu saatlerde veya günlerde randevu almak, bekleme süresini azaltabilir. Ayrıca, okul saatleri dışında bir zaman dilimi seçmek, çocuğunuzun okulunu kaçırmamasına yardımcı olabilir.

Çocuklarda Ağız Hijyenine Dikkat Edilmesinin Nedenleri

Çocuklarda ağız hijyenine dikkat edilmesi önemlidir çünkü sağlıklı bir ağız ve diş sağlığı, genel sağlığın korunmasına ve çocukların yaşam kalitesinin yükseltilmesine katkıda bulunur. İşte çocuklarda ağız hijyenine dikkat edilmesinin önemini anlatan bazı nedenler:

Diş Çürüklerini Önler: Ağız hijyeni, diş çürüklerini önlemenin en etkili yoludur. Çocukların dişlerini düzenli olarak fırçalaması ve diş ipi kullanması, dişlerdeki plak birikimini azaltarak çürüklerin oluşma riskini azaltır.

Diş Eksikliğini ve Bozukluklarını Önler: Düzenli ağız bakımı, dişlerin düzgün bir şekilde gelişmesine ve sıralanmasına yardımcı olur. Ayrıca erken teşhis edilmesi durumunda, çocuklarda diş ve çene bozukluklarının tedavisine olanak tanır.

Ağız Kokusunu Önler: Ağız hijyeni, ağız kokusunu önler. Çocuklarda ağız kokusu, sosyal ilişkileri olumsuz etkileyebilir ve özgüven kaybına neden olabilir.

Genel Sağlığı Korur: Ağız hijyeni, çocukların genel sağlığını korur. Ağızda bakteri birikimi, kalp hastalıkları, diyabet, solunum problemleri gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Sağlıklı ağız, genel sağlığın korunmasına katkı sağlar.

Özgüveni Artırır: Sağlıklı dişler ve ağız hijyeni, çocukların özgüvenini artırır. Dişlerin sağlıklı ve güzel görünmesi, çocukların kendilerini daha iyi hissetmelerine ve gülümsemelerine yardımcı olur.

Ağrı ve Rahatsızlığı Önler: Diş çürükleri ve diğer ağız sorunları, çocuklarda ağrı ve rahatsızlığa neden olabilir. Bu durum, çocukların rahat bir yaşam sürmelerini engelleyebilir.

Mide Sorunlarını Önler: İyi çiğneme işlevi, sindirimi kolaylaştırır. Diş sorunları nedeniyle çocukların yeterince iyi çiğneyememesi, sindirim sorunlarına yol açabilir.

Çocuklarda Diş Travmaları: Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Kazalar: Çocuklar oyun oynarken veya hareket halindeyken düşebilir veya çarpabilirler. Bu tür kazalar diş travmalarına yol açabilir.

Spor Yaralanmaları: Aktif olan çocuklar, spor sırasında ağızlarına aldıkları darbeler nedeniyle diş travmaları yaşayabilirler. Bu nedenle spor yaparken ağız koruyucu kullanmak önemlidir.

Olumsuz Alışkanlıklar: Parmak emme, tırnak yeme gibi alışkanlıklar, dişlerin zarar görmesine yol açabilir.

Diş Çıkarma Dönemi: Bebek dişleri döküldüğünde ve kalıcı dişler yerine yerleşirken, diş travmaları daha yaygın olabilir.

İlginizi Çekebilir  Eklem Plağı

Belirtileri:

Çocuklarda diş travmalarının belirtileri şunlar olabilir:

Ağrı: Diş travmaları genellikle ağrıya yol açar. Çocuğunuzun dişleriyle ilgili ağrı veya rahatsızlık hissediyorsa, bu bir travma belirtisi olabilir.

Kanama: Diş veya diş eti üzerinde kanama varsa, travma sonucu oluşmuş olabilir.

Dişlerin Kaybı veya Kırılması: Dişlerde kırık, çatlak veya kopma meydana gelmişse, travma sonucu olabilir. Kayıp bir diş, hemen tedavi edilmelidir.

Dişlerin Yer Değiştirmesi: Dişlerin normal pozisyonlarından çıktığı veya yer değiştirdiği durumlar travma sonucu olabilir.

Dişlerde Renk Değişiklikleri: Dişlerin renginin değişmesi veya lekelenmesi travma sonucu olabilir.

Tedavi:

Çocuklarda diş travmalarının tedavisi, travmanın türüne ve şiddetine bağlı olarak değişebilir. Tedavi seçenekleri şunları içerebilir:

Dişin Temizlenmesi ve Kontrol Edilmesi: Diş hekimi, travmanın etkilerini değerlendirmek için dişi inceleyecektir. Dişin temizlenmesi ve röntgen çekilmesi gerekebilir.

Kırık Dişlerin Onarılması: Kırık veya çatlak dişler, diş hekimi tarafından onarılabilir. Bu, dolgu veya kaplama yapılmasını içerebilir.

Dişin Yerine Konması: Dişin tamamen kopması durumunda, dişi kaybeden yerine bir protez veya implant yerleştirilmesi gerekebilir.

Dişin Yerine Alınması: Yer değiştiren bir dişi, diş hekimi tarafından tekrar doğru pozisyona getirilebilir.

Ağrı ve İltihap Kontrolü: Ağrı ve iltihap yönetimi için reçete edilen ilaçlar kullanılabilir.

Süt Dişleri Ne Zaman ve Nasıl Dökülür?

Süt dişleri, çocukların ilk dişleridir ve kalıcı dişlerin yerini almak üzere gelirler. Süt dişleri, genellikle aşağıdaki sıraya göre çocukların yaşlarına bağlı olarak dökülür:

Alt Merkezi Kesici Dişler (Alt İncisiveler): İlk süt dişleri genellikle 6-10 aylıkken çıkar ve yaklaşık 6-7 yaşlarında dökülürler.

Üst Merkezi Kesici Dişler (Üst İncisiveler): Bu dişler de genellikle alt kesici dişlerle aynı yaşlarda çıkar ve 6-7 yaşlarında dökülürler.

Alt Yan Kesici Dişler (Alt Süt Premolarlar): Alt yan kesici dişler genellikle 10-16 ay arasında çıkar ve 9-11 yaşlarında dökülürler.

Üst Yan Kesici Dişler (Üst Süt Premolarlar): Üst yan kesici dişler de alt yan kesicilerle aynı yaşlarda çıkar ve 9-11 yaşlarında dökülürler.

Köpek Dişleri (Süt Canineler): Köpek dişleri, 16-20 ay arasında çıkar ve 10-12 yaşlarında dökülürler.

Süt Azı Dişleri (Molalar): İlk azı dişleri 20-30 ay arasında çıkar ve 10-12 yaşlarında dökülürler. İkinci azı dişleri ise 2-3 yaşlarında çıkar ve 10-12 yaşlarında dökülürler.

Süt dişlerinin dökülmesi, kalıcı dişlerin yerine geçmesiyle ilgilidir. Kalıcı dişler, süt dişlerinin altında ve arkasında yer alır ve süt dişleri döküldüğünde bunların yerini alırlar.

Süt dişlerinin dökülmesi ve kalıcı dişlerin gelmesi süreci, her çocuk için farklı olabilir. Bu nedenle, bir çocuğun diş gelişimi ve dökülmesi diğerinden farklı olabilir. Ancak genel olarak, süt dişleri 6-7 yaşlarında dökülmeye başlar ve bu süreç 12-13 yaşlarına kadar devam eder.

Pedodontide Önerilen Diş Macunu ve Fırça Türleri Nelerdir?

Süt dişleri, çocukların ilk dişlridir ve kalıcı dişlerin yerini almak üzere gelirler. Süt dişleri, genellikle aşağıdaki sıraya göre çocukların yaşlarına bağlı olarak dökülür:

Alt Merkezi Kesici Dişler (Alt İncisiveler): İlk süt dişleri genellikle 6-10 aylıkken çıkar ve yaklaşık 6-7 yaşlarında dökülürler.

Üst Merkezi Kesici Dişler (Üst İncisiveler): Bu dişler de genellikle alt kesici dişlerle aynı yaşlarda çıkar ve 6-7 yaşlarında dökülürler.

Alt Yan Kesici Dişler (Alt Süt Premolarlar): Alt yan kesici dişler genellikle 10-16 ay arasında çıkar ve 9-11 yaşlarında dökülürler.

Üst Yan Kesici Dişler (Üst Süt Premolarlar): Üst yan kesici dişler de alt yan kesicilerle aynı yaşlarda çıkar ve 9-11 yaşlarında dökülürler.

Köpek Dişleri (Süt Canineler): Köpek dişleri, 16-20 ay arasında çıkar ve 10-12 yaşlarında dökülürler.

Süt Azı Dişleri (Molalar): İlk azı dişleri 20-30 ay arasında çıkar ve 10-12 yaşlarında dökülürler. İkinci azı dişleri ise 2-3 yaşlarında çıkar ve 10-12 yaşlarında dökülürler.

Süt dişlerinin dökülmesi, kalıcı dişlerin yerine geçmesiyle ilgilidir. Kalıcı dişler, süt dişlerinin altında ve arkasında yer alır ve süt dişleri döküldüğünde bunların yerini alırlar.

Pedodontistler Diş Teli Tedavisi Uygular mı?

Pedodontistler (çocuk diş hekimleri), çocukların ağız ve diş sağlığı ile ilgili geniş bir yelpazede hizmet sunarlar. Bu hizmetler arasında diş çürüğü tedavileri, diş temizliği, fissür örtücü uygulamaları, diş çekimi ve pedodontik cerrahi gibi çocukların özel diş sağlığı ihtiyaçlarına yönelik tedaviler bulunur. Ancak, diş teli tedavisi (ortodontik tedavi) genellikle pedodontistler tarafından değil, ortodontistler tarafından uygulanır.

Ortodontistler, diş teli tedavisi ile ilgilenen ve dişlerin ve çene yapısının düzeltilmesine odaklanan diş hekimleridir. Diş teli tedavisi, dişlerin düzensiz konumları, çapraz ısırıklar, açık kapanışlar ve diğer ortodontik sorunlar gibi konularda uzmandırlar.

Pedodontistler, çocukların ağız ve diş sağlığını değerlendirir, tedavi eder ve dişlerini koruma konusunda rehberlik ederler. Eğer bir çocukun diş teli tedavisine ihtiyaç duyuluyorsa, pedodontistler genellikle bu ihtiyacı tespit ederler ve çocuğu bir ortodontiste yönlendirirler. Ortodontist, çocuğun ihtiyaçlarına uygun bir tedavi planı oluşturacak ve diş teli tedavisini başlatacaktır.