Dolgu Tedavisi
Dolgu Tedavisi
Dolgu tedavisi çürümüş olan dişlerin tekrar kullanılabilir hale gelmesini sağlanmaktadır. Dişler herhangi bir sebepten dolayı çürüyebilmektedir. Çürüyen dişlere müdahale edilmediğinde yani tedavi edilmediğinde diş kayıpları meydana gelir.
Dolgu Nasıl Yapılır?
Dolgu için kişi muayene edilir. Muayene ardından bölgenin net görülmesi için röntgen çekilir. Röntgen ardından kişi bölgesel olarak uyuşturulur. Uyuşturulan bölge iyi bir şekilde temizlenir. Çürüklerden arındırılır. Temiz olan bölgeye yani boşluğa dolgu tedavisi yapılır. Bu aşamada dolgu alınır ve boşluğa yerleştirilir.
Dolgu Kimlere Yapılır?
Dolgu işlemi çürümüş dişlere sahip olan kişilere, dişlerinde herhangi bir sebepten dolayı boşluk veya aralık olan kişilere, görünüş bozukluğu yaşayan kişilere ve yemek yerken çiğnemede zorluk çeken kişilere dolgu işlemi uygulanabilmektedir. Dolgu işleminin uygulanabilmesi için kişilerin muayene olması gereklidir. Muayene olmadan dolgu uygulanmamaktadır.
Dolgu Kimlere Uygulanmaz?
Özellikle çürükler için tercih edilen dolgu hamile bireylere, emzirme döneminde olan bireylere ve enfeksiyon riski fazla olan kişilere uygulanmamaktadır. Farklı tedavi yöntemleri tercih edilmelidir. Kişilerin dolgu için uygun olup olmadıkları muayene ile belirlenebilmektedir.
Diş Dolgu Çeşitleri Nelerdir?
Dişe uygulanan dolgu çeşitleri arasında beyaz, porselen, altın, amalgam ve cam dolguları yer almaktadır. Her dolgu çeşidi farklı bölgelere tercih edilir. Tercih edilecek dolgu doktorlar tarafından belirlenir.
Dolgu Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Dolgu işlemi anestezi haricinde otuz dakika kadar sürmektedir. Anestezi süreci için kişinin uyuşması beklenir bu zaman aralığı ise değişiklik gösterebilmektedir. Herhangi bir aksilik yaşandığında işlem uzamaktadır. Fakat dolgu işlemlerinde aksilik durumu meydana gelmemektedir. Oldukça risksiz ve sağlıklı bir işlemdir.
Dolgu Yapılırken Acı Olur mu?
Uygulamaya başlamadan önce bölge uyuşturulmaktadır. Uyuşturulan bölge sayesinde kişi işlem anında herhangi bir acı veya ağrı hissetmez. Uyuşturulma meydana gelmediğinde kişiler kullanılan kimyasallara ve kullanılan malzemelerin acısı hissedilir. Bu acıya dayanmak mümkün olmadığı için kişilere anestezi olmadan işlem uygulanmaz.
Dolgu Tedavisi Sonrası Bilinmesi Gerekenler
İşlem sonrasında doktorun dediklerine uyulmalıdır. İlaç kullanımı aksatılmamalıdır. Doktorun verdiği ilaçlar haricinde ilaç kullanılmamalıdır. İşlem sonrasında en az uyuşukluk geçesiye kadar yiyecek, içecek tüketimi yapılmamalıdır. Dolgu sonrasında sıcak ve soğuk değil ılık içecekler tüketilmemelidir. Fazla ağrı veya şişlik durumunda kişiler doktora başvurmalıdır. Dolgu sonrasında dolgunun kullanım süresini uzatmak ve enfeksiyonu önlem için ağız sağlığına dikkat edilmelidir. Dişler fırçalanmalı ve gargara, diş ipi gibi yan ürünler de ihmal edilmemelidir.
Dolgu Tedavisi Ne Kadar Dayanır?
Kişilere uygulanan dolgu çeşitlerine göre dayanabilmektedir. Gümüş dolgu çeşidi yaklaşık on yıl kadar dayanabilir. Altın yapılan dolgu çeşidi ise gümüşlere oranla daha fazla yaklaşık on beş ila otuz yıl arasında dayanabilmektedir. En dayanıksız dolgular kompozit olanlardır. Dolguların hangisinin uygulanacağı doktorlar tarafından belirlenmektedir. Dolguların dayanma sürecini arttırmak için kişilerin ağız sağlığına dikkat etmesi gerekir. Ağız sağlığına dikkat etmeyen bireylerin dolguları kısa sürede düşmektedir. İstenilen verim alınmadığında ise işlem tekrarlanmaktadır.
En İyi Dolgu Türü Hangisidir?
Dolgu türlerinin her birinin alanında iyi olduğu çeşitleri bulunur. Altın dolgu uzun süre kullanmak isteyenlere uygulanırken estetik açıdan amalgam dolgular tercih edilir. Her birinin sağlık açısından bir problemi bulunmamaktadır. Dolguların kişilere uygun olup olmadığı ve ihtiyaçları doğrultusunda doğru kararı vermek doktora düşmektedir. Doktor bölge ve dişlere göre uygun olan dolgu seçeneğini belirlemektedir.
Tedavi Sonrası Ağrı Ne Zaman Geçer?
İşlem anında kullanılan kimyasallar ve aletler ağrı meydana getirebilmektedir. Uyuşturulan bölgedeki etki sona erdiğinde ağrı yaklaşık iki saat kadar kendisini belli etmektedir. İki saat sonrasında ağrı hafiflemektedir. Ara ara meydana gelecek ağrılar devam etse de bir hafta sonrasında etki kaybolacaktır.
Dolgu Tedavisinde Hangi Malzemeler Kullanılır?
Uygulanılacak olan dolgu çeşidine göre kullanılan malzemeler de değişiklik göstermektedir. Genel olarak dolgu için porselen, altın, reçine ve amalgam kullanılır.
Hangi Dolgu, Hangi Bölgelerde Tercih Edilir?
Dolgu çeşitlerinin seçilmesinde yapılacak olan bölgenin de önemi büyüktür. Kompozit olarak adlandırılan dolgular genelde ön dişlerde kullanılır bunun sebebi ise dişin kendi renginde olmasıdır. Arka dişlerde meydana gelecek çürükler sonucunda dolgu için ise amalgam dolgular uygulanmaktadır.
Dolgu ile Hangi Bölüm İlgilenir?
Uygulanılacak olan dolgu işlemi ile restoratif bölümü ilgilenir. Özel kliniklerde işlem yaptırmak isteyen kişilerin bölüm tercihi yapmasına gerek yoktur.
Dolguya İhtiyacımız Olduğunu Nasıl Anlarız?
Kişilerin dolguya ihtiyacının olup olmadığının anlaşılması için muayene olmaları gerekmektedir. Muayene sonrasında uygulanılacak dolgu belirlenmektedir. Kişilerin doktora görünmesi için ise dişlerinde ağrı, çürük, yemek yemede zorlanma meydana gelmesi yeterlidir. Bu durumlarda diş kayıplarının ortaya çıkmaması için kişilerin erken tedavi olması gereklidir.
Siyah Dolgu Nedir, İçeriğinde Ne Bulunmaktadır?
Siyah dolgu amalgam dolgu olarak bilinmektedir. Genelde renginden kaynaklı olarak arka dişlerde tercih edilmektedir. Dolgu için kullanılan bu yöntem gümüş, çinko, bakır, kalay ve civa birleşimi ile meydana gelmektedir.
Beyaz Diş Dolgusu Nedir?
Beyaz diş dolgu kompozit dolgu olarak bilinir. Beyaz olarak adlandırılsa da diş rengine oldukça yakındır. Ön dişlere uygulandığında dışarıdan bakıldığında belli olmamaktadır. Bu sayede görüntü bozukluğu meydana gelmeden kişiler hayatlarını yalayabilmektedir.
Çürüyen Süt Dişine Dolgu Yapılır mı?
Çocuklarda çıkan süt dişleri farklı zaman aralıklarında dökülebilmektedir. Bu dökülme erken meydana geldiğinde sıradan gelen diş gecikir. Gecikme dişin yer değişimine neden olacağı için yamukluklar meydana gelebilir. Bu durumun önüne geçilmesi için ilk süt dişleri döküldükten sonra sıradaki diş gelesiye kadar dolgu işlemi uygulanır.
Dolgu Yapmak İçin Dişi Uyuşturmak Gerekir mi?
Kişilerde ağrının en az derecede olması ve acının hissedilmemesi için dolgu kapsamında bölge uyuşturulmaktadır. Bölge uyuşturulmadan dolgu işlemi yapılmamaktadır. Uyuşturma işlemi genel değil lokal olarak gerçekleştirilir. Uyuşmama durumlarında işleme başlanmaz ve işlem tekrarlanır.
Çürük Nasıl Temizlenir?
Dişte meydana gelen çürükler için kişilerin muayene edilmesi gereklidir. Muayene ardından çürüklerin tamamen ortadan kaldırılması için özel aletler kullanılır. Aletler ile çürüklerin tamamı kazınır ve dişte herhangi bir parça bırakılmaz.
Dolgu Yapıldıktan Sonra Hassasiyetim Olabilir mi?
Kişilere uygulanan dolgu tedavisi sonrasında hassasiyet meydana gelir. Bunun başlıca sebebi dişlerin üzerinde kullanılan kimyasallardır. Kullanılan kimyasal maddelerin etkisi iki hafta içerisinde geçmekte ve hassasiyet ortadan kalmaktadır.
Dolgu Yapılan Dişim Çürür mü?
Diş çürükleri farklı sebeplerden meydana gelebilmektedir. Çürüklerin önlenmesi için kişilerin ağız bakımlarını düzenli bir şekilde yapmalıdır. Dolgu ile kurtarılan diş yeterli temizlenmediğinde tekrardan çürüyebilir. Bu durumda kişiye tekrardan dolgu uygulanmaktadır.
Geçici Dolgu Neden Yapılır?
Kişilerin dişlerinde tedavi olarak kanal yöntemi kullanıldığında belirli bir dönem kişilerin ağız içerisinde dişleri bulunmaz. Dişleri olmayan kişilerde yiyecek içecek tüketimi gerçekleştiremez. Bu durumda kişilere geçici dolgu işlemi uygulanır. Dolgu tedavisi bu aşamada muayene sonrasında uygulanabilmektedir.
Dolgu Tedavisi Fiyatları 2024
Kaç dişe dolgu işlemi yapılacağı, dişin durumu, işlemin hangi dişe gerçekleştirileceği ve doktorun kim olduğu dolgu fiyatlarını belirlemektedir. Dolgu tedavisi fiyatını kesin olarak öğrenmek için muayene olunması gereklidir.