Fissür Örtücü
Fissür Örtücü Uygulaması Nedir? Neden Yapılır?
Diş çürüklerini önlemek amacıyla yapılan fissür örtücü uygulaması azı dişlerindeki girinti ve oyukların dolgu malzemesi kullanılarak kaplandığı işlemlerdir. Bu uygulama bir tedaviden ziyade diş aşısı olarak öne çıkmaktadır. Dişteki çürüklerin oluşumunu engelleyen bu uygulama ağrısız ve kolay bir şekilde tamamlanmaktadır. Ayrıca diş hekimine ilk defa gidecek olan çocuklara yapılması en uygun tedavi yöntemi olarak da bilinmektedir.
Diş minesinin üzerine koruyucu bir kalkan görevi gören bu uygulama dişlerin çürümesinin önlenmesi amacıyla yapılmaktadır.
Fissür Örtücü Uygulaması Nasıl Yapılır?
- Uygulama basit ve ağrısız bir şekilde gerçekleşmektedir. Fissür örtücü uygulaması birkaç dakika sürmektedir.
- İlk önce uygulamanın yapılacağı dişler temizlenmekte ve kurulanmaktadır.
- Dişin çiğneyici yüzeyine asit solüsyonu sürülmektedir.
- Önceden hazırlanan dolgu malzemesi ile dişlerin oyuk kısımları doldurulmakta ve malzemenin sertleşmesi beklenmektedir.
Fissür Örtücü Diş Aşısı Hangi Dişlere Uygulanır?
Bu uygulama, azı dişlerinin çiğneyici yüzeylerine diş hekimleri aracılığıyla yapılmaktadır.
Dişlerde Çürük Oluşumunun Belirtileri Nelerdir?
- Ağız kokusu ve ağız içerisinde meydana gelen kötü tat
- Dişlerde hassasiyet ve ağrı
- Soğuk ve sıcak yiyecekler tüketildiği zaman dişlerde oluşan ağrı durumu
- Diş üzerinde oluşan beyaz noktalar
Fissür Örtücü Uygulaması Nasıl Yapılır?
- Uygulama ağrısız bir işlemdir ve dişlere sıvı bir şekilde uygulama yapılır.
- Sıvı, dişlerdeki girinti ve oyukların içerisi doldurulmaktadır.
- Akışkan durumda olan fissür dişe uygulanmakta ve sertleşmesi beklenmektedir.
- İşlem ortalama olarak 5 dakika sürmekte ve uygulama esnasında acı hissedilmemektedir.
Fissür Örtücü Uygulaması Kimlere Yapılır?
- Uygulama genellikle çocuklara yapılmaktadır.
- Azı dişlerinde dolgu olmayan yetişkinlerde fissür uygulamasından yararlanabilir.
- Çürük oluşma riskinin fazla olduğu yaş aralığı 6-14’tür. İlk azı dişleri 6, ikinci azı dişleri 12 yaş aralığında çıkmaktadır. Daimi dişler çıktıktan sonra bu uygulamalara yer vermek çürüklerden korunmaya yardımcı olmaktadır.
Fissür Örtücünün Faydaları Nelerdir?
- Dişlerin çürümesini önleyen fissür örtücü işlemi, basit ve etkili bir yöntem olarak bilinmektedir.
- Bu uygulama sayesinde dişler, 10 yıla kadar çürüklere karşı korunabilmektedir.
- Gıda artıklarının dişlere girmesi ve bakteri üretmesi gibi durumlarda bu uygulama sayesinde önlenebilmektedir.
Fissür Örtücü Uygulamasının Arkasından Nelere Dikkat Edilmelidir?
- Tek bir uygulama olan fissür ile birlikte diş çürüklerine karşı önlem almak yeterli olmayabilir. Dolayısıyla bu uygulamanın ardından ağız ve diş temizliğine dikkat edilmesi gereklidir.
- Dişler, günde iki defa fırçalanmalı, diş ipi kullanılmalı ve gargara yapılmalıdır.
Diş Çürüklerini Önlemek İçin Neler Yapılabilir?
- Diş çürüklerini önlemek için yapılabilecek en etkili yol erken teşhis yöntemidir.
- Dikkatli beslenmek ve ağız içi temizliğinin iyi bir şekilde yapılması gereklidir.
- Şekerli ürünlerin tüketilmesi en aza indirilmelidir.
- Diş çürüklerini önlemek amacıyla fissür uygulamalardan yararlanılabilir.
- Dişler günde iki defa fırçalanmalıdır.
- Diş fırçalama süresi en az 2 dakika olmalıdır.
- Diş ipi kullanılmalı ve gargara yapılmalıdır.
- Diş muayenesini belirli aralıklarla yaptırmak diş çürüklerini önlemeye yardımcı olmaktadır.
Fissür Örtücü Fiyatları 2024
Diş hekimleri aracılığıyla yapılan fissür örtücü işlemi çocukların azı dişlerine uygulanmaktadır. Bu uygulamanın amacı; diş çürüklerini önlemek ve sağlıklı dişlere kavuşmaktır. Bu uygulamanın fiyatları ile ilgili birçok faktörden bahsedilebilir. Bu faktörler;
- Uygulamanın süresi
- Diş sayısı
- Kullanılan dolgu malzemesinin içeriği ve kalitesi
- Hekimin deneyimi
Diş çürüğüne karşı dayanıklı önlemlerden birisi olan fissür örtücü fiyatlarına dair detaylı bilgi almak için uygulama merkeziyle iletişime geçilmelidir.
Fissür Örtücü Hakkında Sık Sorulan Sorular
Fissür Örtücü Diş Aşısı Düşerse Ne Olur?
Zaman geçtikçe çiğneme basınçları dolayısıyla kırılabilmekte veya belirli bir miktarı düşebilmektedir. Bu dolgunun düşme süresi, malzemenin kalitesine ve dayanıklılık süresine göre değişmektedir. Diş aşısı düşerse dolgunun diş hekimi ve pedidontist aracılığıyla yenilenmesi veya tekrar yapılması en doğru yollardan birisidir.
Fissür Örtücü Ne Kadar Dayanır?
Fissür örtücü genel olarak bir defa yapılan bir uygulamadır. Ancak sonraki kontrollerde fissür örtücü yenilenebilir veya tekrar yapılabilir. Bu durum uygulamada kullanılan dolgunun kalitesine göre farklılık göstermektedir. Ortalama olarak 10 yıla kadar dayanıklılık göstermektedir. Süt dişlerine yapılan bu uygulama süt dişleri dökülene kadar dayanabilir.
Beslenme Alışkanlıkları Kadınlarda Meme Ağrısına Neden Olur Mu?
Kadınlarda meme ağrısının birçok nedeni vardır. Bu nedenlerden birisi de beslenme alışkanlıklarıdır. Kadınların günlük yaşamda tükettiği besinlere göre memede hassasiyet, ağrı veya şişkinlik durumları meydana gelebilir. Yağlı ve işlenmiş gıdaların aşırı bir şekilde tüketilmesi meme şikâyetlerinin artmasını sebebiyet vermektedir.
Emzirmek Meme Ağrısının Gelişimini Etkiler Mi?
Emziren annelerde meme ağrısı durumları sıklıkla görülmektedir. Emziren annelerde meme ağrısının görülme nedenleri;
- Süt kanallarının genişlemesi
- Vücudun emzirmeye alışma döneminde olması
- Sütün yoğun olması ve süt kanalının tıkanıklığı
Emzirmek meme ağrısının gelişimini etkileyen önemli unsurlardandır.
Diş Aşısı Flora Gibi Tekrarlanan Bir Uygulama Mıdır?
Fissür örtücü uygulaması, bir azı dişine bir defaya mahsus yapılan bir işlemdir. Ancak zaman geçtikçe ufak kayıplar meydana gelebilir. Bu tarz durumlarla karşılaşıldığı zaman rutin kontroller yapılmalıdır.
Diş Aşısının Dişe Bir Zararı Ya Da Yan Etkisi Var Mıdır?
Azı dişlerinin çiğneyici yüzeylerindeki girinti bölgelerine sıvı bir dolgu maddesi ile gerçekleştirilen işlemler diş aşısı olarak bilinmektedir. Bu uygulama diş çürüklerini önlemek amacıyla yapılmaktadır. Dolayısıyla diş aşısının dişe herhangi bir zararı ve yan etkisi bulunmamaktadır.
Fissür Örtücü Uygulaması Her Çocuğa Yapılmalı Mı?
Dişlerin uzun bir süre çürümeden ağız içerisinde kalmasını sağlayan fissür örtücü uygulamalar, dişleri koruyan bir tedavi yöntemidir. Bu uygulama, diş gelişimi tamamlandıktan sonra gerçekleştirilebilir. Özellikle 6-14 yaş arasındaki çocuklarda çürük riski fazladır. Kalıcı dişler çıktıktan sonra fissür uygulaması yapmak çürüklerden korunmayı sağlamaktadır. Dolayısıyla dişteki çürüklerin oluşumunu engelleyen bu işlemler her çocuğa yapılabilir
Diş Aşısı Pahalı Bir Uygulama Mıdır?
Dolgu işlemlerine kıyasla daha ekonomik bir içeriğe sahiptir. İleride dolgu yaptırmak için harcanan maliyet ve zamanın da önüne geçmek için diş aşısı tedavisinden yararlanılabilir. Bu yüzden diş aşısı işlemlerini yaptırmak hem maliyet hem de zaman açısından doğru bir tercih olabilir.
Diş Aşısı Kolay Bir İşlem Midir?
Azı dişlerindeki oyuklara yemek girmesi ve bunun sonucunda çürüklerin oluşmaması için dolgu kaplama malzemesi ile yapılan bir işlemdir. Bu işlem sayesinde çürümeye sebebiyet veren yemek artıklarının dişlerin arasına girmesinin önüne geçilir. Böylece çürük oluşumu ortadan kalkmaktadır. Diş aşısı olarak da adlandırılan bu işlemler kolay bir şekilde yapılmaktadır. Diş hekimleri kısa bir süre içerisinde uygulamayı tamamlamaktadır.
Fissür örtücü Diş Aşısı Yapılmazsa Ne olur?
Diş aşısı uygulaması yapılmazsa çocukların azı dişlerindeki çürüklerin önlenmesi de mümkün olmamaktadır. Bundan dolayı çocuk küçük yaşlarda diş çürüklerine sahip olur. Dişteki çürüklerde ağız ve diş sağlığını olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Çocukların süt dişi döneminde diş hekimine götürülmesi koruyucu önlem olarak oldukça önemlidir. Buna ek olarak çocuklar erken yaşlarda diş hekimi ile tanışır ve korkularını da yenebilir.
Fissür Örtücü (diş aşısı) Fluor Gibi Tekrarlanan Bir Uygulama mıdır?
Bu uygulama sürekli olarak tekrarlanan bir işlem değildir. Yalnızca azı dişlerine bir defaya mahsus olmak üzere yapılmaktadır. Ancak zaman geçtikçe fissür örtücünün kırılması veya düşmesi durumlarıyla karşılaşmak mümkündür. Fissür uygulaması yaptırıldıktan sonra belirli aralıklarla kontrollere gidilmelidir. Diş hekimi kontrolleri yaptıktan sonra gerekli gördüğü taktirde uygulamayı tekrar gerçekleştirebilir.
Bu Yüzeyler Örtüldüğünde Bir Yükseklik Hissi Oluşmaz mı?
Anatomik olan olukları doldurmakta ve yüzeyde çok küçük bir alan kaplamaktadır. Dolayısıyla yükseklik hissi oluşturmamaktadır.
Fissür Örtücü (diş aşısı) mü Yoksa Flor mu Daha Önemli?
Diş aşısı ve flor tedavisi birbirinden farklı şekilde yapılan uygulamalardır. Çürüklerin oluşumuna karşı farklı bir yol izleyen ve farklı önlemler alan bu iki tedavi yöntemi birbirini desteklemekte ve çürük oluşumunu engellemektedir. Yalnızca bir uygulamaya daha iyi demek doğru bir yaklaşım değildir. Fissür örtücünün veya florun her ikisi de aynı şekilde büyük bir öneme sahiptir.
Tüm Çocuklara Fissür Örtücü (diş aşısı) Yapılmalı mı?
Çürük oluşumunu önleyen bir tedavi yöntemi olan fissür örtücü, tüm çocuklara uygulanmalıdır. Çürük oluşumu hızlı ilerleyen ve ağız temizliğini yetersiz bir şekilde yapan kişilerde diş aşısı işlemi daha çok tercih edilmektedir. Risk bölgeleri olarak belirlenen alanların örtülerek çürük oluşumunun engellenmesi diş sağlığını olumlu yönde etkilemektedir. Bundan dolayı ileriki yaşlarda dişler daha güçlü ve sağlıklı bir görünüm içerisinde olmaktadır.
Fissür Örtücü Hangi Sıklıkla Uygulanmalıdır?
Fissür örtücü uygulamasının sıklığı çürük risk gruplarına göre yapılmalıdır. Yüksek çürük risk grubuna sahip olanların 3-4 ayda bir kontrole gitmesi gerekmektedir. Çürük riski orta düzeyde olanların 6 ayda bir diş hekimi kontrolüne gitmesi yeterlidir. Bu işlemin uzun vadede başarılı olması için malzemenin sağlam bir şekilde yapılmasına bağlıdır. Bundan dolayı ortalama olarak 6 ayda bir kontrole gidip sürecin takip edilmesi oldukça önemlidir.
Fissür Örtücü Diş Aşısı Pahalı Bir Uygulama Mıdır?
Diş sağlığının şansa bırakılmadan erken süreçte tedavi ettirilmesi önemli bir konudur. Diş çürükleri için gerçekleştirilen işlemlerden birisi dolgudur. Dolgu işlemleri uzun süreli ve maliyetli uygulamalar olarak öne çıkmaktadır. İleriki süreçte dolgu yaptırmamak ve maliyet açısından zor bir sürece girmemek için fissür uygulamaları yaptırılabilir. Bu işlemler dolgulara göre daha ekonomik içeriklere sahiptir.
Fissür Örtücü Diş Açısı Kolay Bir İşlem Midir?
Süt azı dişlerine, kalıcı küçük azı dişleri ve büyük azı dişlerine jel gibi bir malzemeyle yapılan bir işlemdir. Diş çürüklerinin önlenmesine yönelik yapılan koruyucu bir tedavi olarak bilinmektedir. İşlem esnasında herhangi bir ağrı veya acı yoktur. Çoğu zaman mekanik aşındırma da yapılmadığından dolayı kolay bir tedavi yöntemi olarak öne çıkmaktadır. Bu tedavinin işlem süresi oldukça kısadır ve küçük çocuklara da rahatlıkla uygulanabilmektedir.
Fissür Örtücü Diş Aşısı Yapılmazsa Ne Olur?
Dişteki çürük oluşumu ağız sağlığını olumsuz yönde etkileyen sorunlardan bir tanesidir. Bu uygulama erken yaşlarda yapılmazsa çocukların azı dişlerinde çürük oluşumlarına eğimli bölgeler koruma altına alınmamış olur. Ağız içerisinde uzun bir süre geçiren süt dişlerindeki çürüme oranı fazlalaşır.
Dişteki çürüklerin zamanında kontrol altına alınmaması ileride dolgu işlemleri yaptırmayı gerektirebilir. Dolgu işlemleri de hem maliyet hem de zaman açısından sıkıntılı bir sürece neden olabilir. Dolayısıyla fissür örtücü bir diğer adıyla diş aşısının zamanında yapılmasıyla çürük oluşumunun önüne geçilir ve diş sağlığı koruma altına alınabilir.