Diş Eti Kanaması
Diş Eti Kanaması Nedir?
Diş etinde ortaya çıkan iltihaplanmanın en kesin belirtisi diş eti kanaması durumudur. Kişinin dişlerinde aşırı bir şekilde plak biriktirmesiyle başlayan kanama, zaman geçtikçe sağlıksız bir diş görünümünün ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Aşırı plak birikimi gibi durumlar dişlere verdiği olumsuz etkinin yanı sıra çene kemiği hastalığına da yol açabilmektedir.
Kişinin sağlığını büyük bir ölçüde etkileyen bu rahatsızlıklara erkenden müdahale edilmelidir. Aynı zamanda bu soruna yol açabilecek sebepleri de diş hekiminden öğrenmek gerekmektedir.
Diş Eti Kanaması Neden Olur?
Birbirinden farklı unsurlar nedeniyle diş kanaması meydana gelebilir. Bu unsurlar şunlardır;
- Ağız ve diş bakımının doğru bir şekilde yapılmaması veya aksatılması
- Sert gıdaların aşırı bir şekilde tüketilmesi ve dokunun fiziksel travmaya maruz kalması
- Diş eti ile diş dokusunun birleştiği bölgedeki bağların iltihaplanması
- Diş kanamasına neden olabilecek ilaç kullanımı
- Ağız yapısına uyumlu olmayan ağız protezlerinin kullanılması
- Hamilelik sürecinde yaşanan hormonal değişiklikler
- Diyabet ve böbrek hastalıklarının zarar görmeye müsait olması
- C ve K vitaminin yetersiz bir şekilde alınması
- Sigara kullanımı
Diş Eti Kanaması Nasıl Geçer? Nasıl Önlenir?
Diş eti kanamasının geçmesi için iyi bir ağız ve diş temizliği yapılması gerekmektedir. Düzenli aralıklarla yapılacak muayene ve kontrollere ek olarak dişlerin doğru bir şekilde fırçalanması ile bu sorunun önüne geçilebilir. Diş fırçalama ve diş eti kullanımı ile plak birikimlerinin oluşması engellenebilir.
Sert kıllı fırça kullanımı diş etleri için iyi olmayabilir ve hatta diş kanaması yapabilir. Bu yüzden orta sertlikte diş fırçası kullanımına özen gösterilmelidir.
Diş Eti Kanaması Nasıl Teşhis Edilir?
Diş etindeki kanamalar tek başına da ortaya çıkabilir veya buna belirli semptomlarda eşlik edebilmektedir. Diş kanaması şöyle teşhis edilebilir;
- Diş etlerinde şişkinlik ve kızarıklık durumu görülmesi
- Diş etlerinde çekilme
- Diş eti arasında gıda artıklarının birikmesi ve iltihap gelişmesi
- Kötü ağız kokusu
- Dişlerde hassasiyet durumu
- Çiğneme esnasında ağrı hissi
- Dişin gevşemeye başlaması
- Ağız içi protezlerinin ağza tam oturmaması
Diş Eti Kanaması Nedenleri Nelerdir?
- Dişleri çok sert fırçalama
- Hatalı diş ipi kullanımı
- Sigara kullanımı
- Kötü beslenme
- Diyabet
- Kalp hastalığı
- İlaç kullanımı
- C ve K vitamini eksikliği
- Hormonal değişiklikler
Diyabet
Dişlerde biriken bakteri plağı diş eti kanamasına neden olmaktadır. Aynı zamanda yüksek şeker glukoz bu bakterilerin daha da çoğalmasını sağlamaktadır. Özellikle diyabet hastaları, diş eti problemlerini kandaki glukoz oranının yükselmesi durumunda sıklıkla yaşamaktadır. Yüksek glukoz oranına sahip olan kişilerde diş eti problemleri dişleri kaybetmeye kadar gidebilmektedir.
Lösemi
Diş etlerinde kanama görülmesi löseminin belirtisi olabilmektedir. Bazı lösemi türleri, diş etlerinin büyümesine sebep olmakta ve diş fırçalarken diş kanaması görülebilmektedir. Diş etlerinde şişme ve ağız sağlığında herhangi bir sorunu olmayan kişide ani bir kanama görülürse bunun nedeni lösemi hastalığı olabilir. Ancak farklı durumlarda diş etinin kanamasına neden olacağından dolayı öncelikle doktora görünmek oldukça önemlidir.
Trombosit Düşüklüğü
Dişleri fırçalarken diş etinin kanaması ve kendi kendine durmaması trombosit düşüklüğünün varlığına işaret edebilmektedir. Bir kişide trombosit düşüklüğü varsa diş etleri ve vücudun diğer bölgelerinde fazla kanamalar görülebilmektedir.
Kanama Bozukluğu
Diş fırçalama esnasında diş kanaması meydana geldiğinde bu kanama süreci daha uzun sürebilir. Bu durumun nedeni pıhtılaşmanın tam olarak gerçekleşmemesidir. Kanama bozukluğu yaşayan kişilerde kanamalar diğer kişilere göre daha uzun sürebilmektedir.
C ve K Vitamini Eksikliği
C vitamini vücuttaki dokuların onarılmasını sağlamakta ve yaraları iyileştirmektedir. Bu vitamin kişinin kemiklerini ve dişlerini güçlendirmektedir. C vitamini yetersiz olan kişilerde diş kanaması sıklıkla görülebilir.
Diş etlerinde kanama çok fazla oluyorsa bunun nedeni yeterli oranda K vitamini alınmaması olabilir. Hem diş hem de kemik sağlığı için K vitaminin önemi yadsınamaz derecede büyüktür.
Diş Eti Hastalıkları Nasıl Tedavi Edilir?
Diş eti hastalıkları erken dönemde cerrahi olmayan teknikler ile tedavi edilmektedir. Erken tedavi yöntemlerinde diş ve diş kökü temizlenmekte ve ağız hijyeni sağlanmaktadır. Mikroorganizmaların çoğalmasını sağlayan çürük ve yirmi diş alanları kaldırılmaktadır.
İlerlemiş diş eti hastalıkları için cerrahi periodontal tedavi yöntemi kullanılmaktadır. Bu tedavi yöntemi ile diş taşları temizlenmekte ve düzgün bir kök yüzeyi sağlanmaktadır. Diş eti hastalıklarının tedavisinde kullanılacak diğer yöntemler;
- Subgingival Küretaj
- Gingivektomi ve Gingivoplasti
- Flep yöntemi
Diş Eti Kanaması Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Kişide diş eti kanamaları görüldüğü zaman ilk olarak diş hekimleri aracılığıyla diş etlerinin detaylı muayenesi yapılmaktadır. Gerekli testler yapıldıktan sonra tedavi planı hazırlanmaktadır. Bu tedavi planına göre öncelikle diş aralarında bulunan taş ve tartarlar ortadan kaldırılmaktadır. Taş ve tartar dişlerin sağlığını olumsuz etkilemekte ve bunların giderilmesiyle diş kanaması tedavisi en iyi şekilde yapılmaktadır.
İleri safhadaki diş eti problemleri için cerrahi çözümlerden yararlanılabilir. Buna ek olarak dişleri her gün düzenli bir şekilde fırçalamak ve diş ipi kullanmak diş eti kanamalarına çözüm olabilir.
Diş Eti Kanaması Tedavi Fiyatları 2024
Diş kanaması tedavisinin fiyatlarına dahil edilen birçok unsurdan bahsedilebilir. Bu unsurlar;
- Diş kanaması tedavisinin kaç aşamalı olacağı
- Kullanılacak tedavi yöntemi
- Doktorun deneyimi
- İşlemin yapılacağı merkez
Bu maddelerin yanı sıra diş eti kanaması ile ilgili en doğru fiyatı öğrenebilmek için işlemin yapılacağı merkezden bilgi alınabilir.
Sık Sorulan Sorular
Diş Eti Kanaması ile Ortaya Çıkabilecek Komplikasyonlar Nelerdir?
Diş eti kanaması ile meydana gelebilecek komplikasyonlar şunlardır;
- Dişlere doğru bir şekilde bakım uygulamamak diş kayıplarına neden olabilir.
- Diş kanamasına bağlı olarak diş eti çekilmeleri görülebilir.
- Ağız içerisinde enfeksiyonlar ortaya çıkabilir.
- Diş kanaması diş kanserine sebep olabilir.
- Diş bölgesinde şişme ve büyüme görülebilir ve diş etleri iltihaplanabilir.
Diş Eti Kanaması Nasıl Durdurulur?
- Diş eti kanamasını durdurabilmek için doğru yöntemlerle dişler fırçalanmalıdır.
- Ağız, tuzlu su ile çalkalanırsa diş kanaması durdurulabilir.
- Diş eti kanaması durmuyorsa soğuk kompres uygulamasına başvurulabilir.
- Kanama geçmediği durumlarda diş hekiminden randevu alınmalı ve kısa sürede doktora görünmek gereklidir.
Sağlıklı Diş Eti Nasıl Olmalıdır?
- Sağlıklı diş eti, açık pembe renge sahiptir ve iltihaplı değildir.
- Dişleri fırçalarken veya diş eti kullanılırken kanama oluşmamaktadır.
- Sağlıklı bir diş eti sert bir yapıya sahiptir.
- Diş çevresinde doğal bir his verir.
Diş Fırçalarken Diş Eti Kanaması Normal Midir?
Eğer diş eti sağlıklıysa kanama durumları meydana gelmemektedir. Diş eti hastalıklarının en önemli belirtilerinden birisi diş kanamasıdır. Buna bağlı olarak diş eti çekilmeleri, dişte hassasiyet ve kötü ağız kokusu iltihaplanmanın olduğunu gösteren belirtilerdir. Bu belirtilerden sonra diş hekimine başvurmak ve diş kayıplarının önüne geçmek gerekmektedir.
Diş Etim Kanıyor Ne Yapmalıyım?
Diş kanamasının önüne geçebilmek için;
- Öncelikli olarak diş hekimine randevu alınmalı ve muayene olunmalıdır.
- Tuzlu suyla gargara yapılabilir.
- Dengeli ve yeterli beslenme alışkanlığı kazanılmalıdır.
- Ağız hijyeni en iyi şekilde yapılmalıdır.
- Sigara ve alkol kullanımı azaltılmalıdır.
- Diş hekimi kontrolleri aksatılmadan yapılmalıdır.
- Kronik rahatsızlıklara bağlı gelişen diş eti kanamasında bir sağlık merkezine başvurmak gereklidir.
Diş Eti Kanaması Zararlı mı?
Diş kanaması birçok rahatsızlığın belirtisi olabilir. Bu rahatsızlıklar;
- Diyabet
- Lösemi
- Trombosit düşüklüğü
- C ve K vitamini eksikliği
- Kanama bozukluğu
Diş eti kanaması mutlaka tedavi edilmesi gereken rahatsızlıklardan birisidir. Tedavi edilmediği taktirde diş kayıpları gibi pek çok soruna neden olabilmektedir.
Diş Eti Kanaması Neyin Habercisi?
Diş eti kanaması, diş etlerinin iltihaplandığını gösteren en kesin belirtiler arasındadır. İltihaplanmanın yanı sıra diş eti kanaması pek çok rahatsızlığın da habercisi olabilir. Bu tarz durumlarda bir diş hekimine gidilmeli ve enfeksiyonun ortadan kaldırılması gerekmektedir. Diş kanaması ilerleyen süreçte diş kayıpları yaşanmasına sebep olabilmektedir. Bundan dolayı dişlerin tedavisinin erkenden yapılması oldukça önemlidir.
Diş Eti Kanaması Kanser Belirtisi mi?
Diş etlerinde kanamanın olması kanser türleri arasında yer alan löseminin belirtisi olabilmektedir. Kanda bulunan trombositler, vücuttaki herhangi bir bölgenin kanamasını durdurmaya yardımcı olmaktadır. Ancak lösemi olan kişilerde trombosit oranı oldukça düşüktür. Dolayısıyla diş eti kanamasını durdurmak zorlaşmaktadır. Bu yüzden bu sorunların erken dönemde fark edilebilmesi için belirtiler göz ardı edilmemelidir.
Durduk Yere Diş Eti Neden Kanar?
Diş etinin durduk yere kanamasının nedeni diş eti iltihabından kaynaklandığı gibi diş eti hastalıklarına da işaret ediyor olabilir. Bazen dişleri sert bir şekilde fırçalamakta diş eti kanamasına sebeptir. Diş ipinin yanlış kullanılması veya kan sulandırıcı ilaçlarda dişlerde kanama yapabilir. Dolayısıyla diş kanaması durumları tek bir nedene bağlı olarak ortaya çıkmamaktadır.
Diş Kanını Ne Durdurur?
Diş kanaması gerçekleştiği zaman doğru bir ağız hijyeni yaparak kan durdurulabilir. Ağız gargarası yapmak, dişleri düzenli aralıklarla fırçalamak, diş ipi kullanmak ve diş kontrollerine aksatmadan gitmek diş kanamasını önlemeye yaramaktadır.
Diş Eti Kanaması Normal mi?
Sağlıklı diş etine sahip olan kişilerde diş kanaması görülmemektedir. Dişler fırçalanırken sürekli diş kanaması görmek diş eti iltihabı ve diğer rahatsızlıklara işaret etmektedir. Eğer dişlerde şişkinlik ve kızarıklık varsa diş eti iltihaplanmasından şüphelenilebilir. İltihaplanma durumları ilerlerse diş eti çekilmesi ve diş köklerinde hassasiyetler oluşabilir. Buna bağlı olarak ağız kokusu, diş etlerinde şişkinlik ve çiğneme fonksiyonunda farklılıklar görülebilir.
Diş Eti Kanaması Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Diş kanaması ciddiye alınması gereken rahatsızlıklardan birisidir. Diş etlerindeki kanama tedavi edilmediği taktirde diş kayıpları ve hatta çene kemiği hastalıkları ortaya çıkabilir. Ağızda meydana gelen bu sorunlar kişinin genel sağlığını da büyük ölçüde etkilemekte ve yaşam kalitesini düşürmektedir. Bu yüzden diş kanamasının erkenden tedavi ettirilmesi üzerinde durulması gereken hususlardan bir tanesidir.
Diş Eti Kanaması Neden Olur Hangi Vitamin Eksikliği?
C ve K vitamininin eksikliğinde diş eti kanamaları görülebilir. C vitamini yetersiz bir şekilde alındığı taktirde diş etlerinde enflamasyona neden olmakta ve tedavi edilmezse diş kayıpları yaşanmaktadır. K vitamini eksikliği de diş etinde sorunlar görülmesinin nedenidir. Kanın pıhtılaşması için K vitaminine ihtiyaç vardır ve eksikliğinin en temel belirtisi diş kanamasıdır.
Fırçalama Esnasında Diş Eti Kanaması Nasıl Önlenir?
Dişlerin birleşim bölgelerinde iltihaplanma meydana gelebilir ve diş eti kanar. Bu yüzden dişlerin doğru bir şekilde fırçalanması gereklidir. Diş fırçalamanın yanı sıra doğru diş ipi kullanımı da diş eti kanamasının önüne geçebilir. Ağız hijyenini iyi yapmak diş eti kanamasını önlemektedir.