Diş Travması
Diş Travması Nedir?
Diş ve diş çevresinde meydana gelen kırılma ve diş kayıpları diş travması olarak tanımlanmaktadır. Diş travması, oldukça sık rastlanan bir durum olmasının yanı sıra dişlerde yaygınlık gösteren sorunlardan bir tanesidir. Diş travması sorunu genel olarak okul çağındaki çocuklarda görülmekte ancak bu rahatsızlık yetişkinlerde de ortaya çıkmaktadır. Travma sonucunda ağız ve dişlerde ciddi problemler olabilmekte ve bu problemlere bir an önce müdahale edilmelidir.
Diş travması iki türlü olarak yaşanmaktadır. Bunlar; Kırık diş ve yer değiştirmedir. Kırık diş sorunu bazı durumlarda yüzeysel olabilirken bazı durumlarda ciddi seviyelerde olabilmektedir. Kırık diş problemi dişleri oldukça hassas bir hale getirmektedir. Bir diğer durum ise yer değiştirmedir. Darbeler sonucunda dişler yer değiştirebilmektedir. Darbenin şiddetine göre dişler, derine gömülebilmekte veya gevşeyebilmektedir. Bunun sonucunda dişteki kan damarları zarar görmekte ve bunun tedavisi için pek çok yönteme başvurulmaktadır.
Diş Travmasının Nedenleri Nelerdir?
Diş travması birçok nedene göre meydana gelmektedir. Bu nedenler şöyledir;
- Yakın temas sporlarıyla ilgilenenlerde diş travması görülebilmektedir.
- Kavga gibi durumlarla dişe alınan darbe sonucunda ortaya çıkabilir.
- Trafik kazası sonucu dişe alınan darbe sonucu meydana gelebilmektedir.
- Şaka sonucu ağız ve dişe alınan darbelerden dolayı diş travması olabilmektedir.
- Sert ve kabuklu yiyeceklerin tüketimi dişte travmalara sebebiyet verebilmektedir.
- Aşırı sıcak yiyecek tüketimi diş travmasına neden olabilmektedir.
Diş Travmaları Nasıl Tedavi Edilir?
Herhangi bir soruna bağlı olarak diş normal pozisyonundan çıkmış, gevşemiş ve kırılmışsa öncelikle diş hekimine gidilmelidir. Diş sorununun tedavisine yönelik çözüm ne kadar erken yapılırsa dişin kurtarılması oldukça kolay olmaktadır. Diş travması şiddetinin yoğunluğu tedavi sürecini etkileyen en önemli unsurlardan birisidir.
Küçük kırıklıklar, dolgu işlemleri kullanılarak tedavi edilmektedir. Ancak zarar gören bölgeler; diş minesi, dentin ve dişin dış kısmıysa diş kalıcı restore edilmektedir. Travmanın şiddeti oldukça büyükse dişin iyileşme şansı oldukça düşük olabilir. Dişin aldığı hasar çok yüksek değilse bu hasarı düzeltmek için kanal tedavisi uygulamalarından yararlanılmaktadır. Dolayısıyla diş travması tedavi işlemlerinin fiyatları, dişin hasar durumuna göre belirlenmektedir.
Diş Travmaları ve Korunma Yöntemleri
Diş travmasının oluşturduğu durumlardan korunmak için öncelikle bilinç kaybı, baş ağrısı ve kusma gibi sorunların görülebilir olup olmamasına bakılmaktadır. Bu durumlar gözlemlenmiyorsa öncelikle diş hekimine başvurulmalıdır. Diş hekimi, diş travmalarına yönelik olarak tedavi planı hazırlamakta ve gerekli olan işlemler yapılmaktadır.
Diş travması durumlarını önlemenin birkaç yolu vardır;
- Bulunulan ortamda kaymaya sebep olabilecek eşyaların kontrol edilmesi gerekmektedir.
- Seyahatlerde emniyet kemeri takılmalıdır. Böylece olası bir kaza durumunda emniyet kemeri koruma sağlayacaktır.
- Yürümeye başlayan çocuklar için birçok önlem alınmalıdır. Aksi durumlarda çocuklar düşebilir ve bunun sonucunda darbe alabilir. Bu gibi durumların sonucunda diş travması meydana gelebilir.
Diş Travmalarından Korunmak İçin Ne Gibi Önlemler Alınabilir?
Diş travması özellikle küçük çocuklarda sıklıkla görülen durumlardan bir tanesidir. Küçük yaşlarda süt dişlerine gelebilecek zararlar hiç istenmeyen sorunların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Bu yaşlarda dişlere darbe alındığı vakit kalıcı dişler yer değiştirebilmekte ve dişlerde enfeksiyon durumları gözlemlenebilmektedir. Dişlere gelebilecek olan ufak darbeler bile ileriki yaşlarda ciddi sorunlar meydana getirmektedir.
Diş travması durumlarından korunmak için şunlar yapılabilir;
- Evdeki keskin köşeli eşyalar için gerekli olan önlemler alınmalıdır.
- Çocukların oyun oynarken birbirini ittirmemesi ile ilgili eğitilmesi
- Oyun oynarken düz ve yumuşak zeminlerin kullanılması
- Çocuk tam anlamıyla dengesini sağlamamışsa bisiklet ve pateni kullanmaması gerekmektedir.
- Çocuğun yaşı daha büyükse ve spor aktiviteleriyle meşgulse kask ve benzeri koruyucu ekipmanları kullanmalıdır.
Diş Travma Tedavi Fiyatları 2024
Diş travmasının ortaya çıkma nedenleri birbirinden farklıdır. Dolayısıyla diş travması tedavi fiyatları kişiye özel olacak şekilde belirlenmektedir. Ancak diş travma fiyatlarına etki eden birçok unsurdan bahsetmek mümkündür. Fiyatlar üzerinde etkili olan faktörlerden en öne çıkanları; uygulamanın yapılacağı merkez ve diş hekimi deneyimidir.
Güvenilir ve kaliteli hizmet sunan sağlık kliniklerinde diş travması tedavisini uygulamak başarı oranını da oldukça artırmaktadır. Aynı zamanda deneyimli diş hekimleri sayesinde tedavi planı ve tedavi süreci en iyi şekilde uygulanmaktadır. Kişi diş travması tedavi süreçlerini tamamladıktan sonra dişlerini herhangi bir sorun olmadan kullanmaktadır. Bu tedaviyle ilgili fiyatlar hakkında detaylı bilgi sahibi olabilmek için işlemin yapılacağı merkezle birebir görüşülmelidir. Merkezde yapılan genel bir muayeneden sonra diş hekimi kişinin sorununa yönelik tedavi planını ve bu tedaviye dair fiyatları belirlemektedir.
Diş Travmasını Hangi Uzman Tedavi Eder?
Diş hekimliğine ait olan uzmanlık alanı endodonti olarak bilinmektedir. Bu alanda deneyim sahibi olan endodonti uzmanlarının temel amacı, kişinin doğal dişlerini korumaktır. Dolayısıyla diş hekimi yani endodonti, ağız içerisindeki dişleri korumaya yönelik olarak çalışmaktadır. Endodonti uzmanları şu işlemleri gerçekleştirmektedir;
- Pulpaya ait hasarların önlenmesi
- Pulpada bulunan hastalıkların önlenmesi
- Diş travması yaşayan hastaların tedavisi
- Dişlerin beyazlatılması
Endodonti uzmanına şu durumlarda gidilmelidir;
- Soğuk ve sıcak yiyeceklere karşı hassasiyet durumları
- Diş yaralanmasından sonra yaşanan diş ağrısı durumu
- Dişin içi ve çevresinde oluşan hassasiyet ve iltihaplanma durumları
- Diş etinin çevresinde ve yüzde oluşan şişlik durumları
Diş hekimi, diş travması sorunlarına yönelik olarak da tedavi planı oluşturmakta ve dişteki problemlerin giderilmesi için birçok yöntemden yararlanmaktadır.
Süt Dişleri Oluşumu veya Gelişimi Döneminde Travma Zararları Nelerdir?
Süt dişleri, çiğneme fonksiyonunun çalışması için oldukça önemlidir. Çiğneme fonksiyonunun yanı sıra çocuğun gelişimi ve doğru bir şekilde konuşabilmesinde süt dişleri büyük bir rol oynamaktadır. Bundan dolayı erken yaşlarda süt dişinin kaybedilmesi beslenme düzeninde bozulmasına neden olmaktadır. Bununla bağlantılı olarak çocuğun büyümesi ve gelişimi de etkilenmektedir. Aynı zaman süt dişleri, alttan gelmekte olan kalıcı dişler içinde bir rehberdir.
Süt dişlerinin kaybedilmesi; dişlerde çapraşıklık, dişler arasındaki uyum bozukluğu ve diğer ortodonti sorunlarının görülmesine sebebiyet vermektedir. Ön süt dişlerindeki kayıplar, doğru telaffuz problemi yaşanmasına ve ileride de konuşma bozuklukların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Yalnızca fiziksel değil, psikolojik olarak da pek çok olumsuzluğa yol açmaktadır. Çocuk istediği gibi gülümseyememekte ve bu durum özgüven gelişimini de kötü bir şekilde etkilemektedir.
Okul Dönemindeki Çocuklarda Ne Gibi Diş Travmaları Yaşanır?
Okul dönemindeki çocuklarda görülen diş travması sorunları, diş çürüklerinden sonra en çok zarar gelen problemlerden birisidir. Bu travma durumları yalnız çocuk için değil, aile içinde oldukça sıkıntılı bir süreçtir. 1-3 yaş arasındaki çocuklarda denge tam kurulamadığı için diş travması durumları oldukça sık görülmektedir. Ancak okul dönemindeki çocuklarda görülen diş travması 1-3 yaşındakilere göre daha fazladır.
7-10 yaş aralığındaki çocuklarda görülen diş travması genel olarak süt dişlerde görülmektedir. Okullarda oynanan oyunlarda çocuklar sıklıkla birbirlerine çarpmakta ve bunun sonucunda ağız ve diş bölgelerinde yaralanmalar meydana gelmektedir. Spor aktivitelerinde de düşme kaynaklı olarak ön dişlerde hasarlar görülebilmektedir. Bu tarz durumlarda ailenin sakinliği oldukça önemlidir. Diş travması sonucunda kişinin çocuğunu en kısa sürede diş hekimine götürmesi gerekmektedir.